Dolar 32,4118
Euro 34,7934
Altın 2.400,09
BİST 10.208,65
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 19°C
Hafif Yağmurlu
İstanbul
19°C
Hafif Yağmurlu
Cum 17°C
Cts 18°C
Paz 20°C
Pts 21°C

Başkan Erdoğan, Dünya Gıda Günü’nün ihtiyaç sahipleri ve tüm insanlık için hayırlara vesile olmasını diliyorum

Başkan Erdoğan, Dünya Gıda Günü’nün ihtiyaç sahipleri ve tüm insanlık için hayırlara vesile olmasını diliyorum
16 Ekim 2023 15:51
608

HABERMAX.Başta Afrika olmak üzere açlık tehlikesiyle karşı karşıya olan coğrafyaların yükünü hafifletmeye yönelik çabalarımızı devam ettiriyoruz.

Bu yıl “Su Hayattır, Su Gıda Demektir; Kimseyi Geride Bırakma” temasıyla gerçekleştirilen Dünya Gıda Günü Anma Etkinlikleri’nin hayat kaynağımız olan su ile ilgili farkındalığı artıracağına inanıyorum.

Suyumuzu korumakla vatanımızı korumak arasında mahiyet itibarıyla hiçbir fark görmüyoruz.

Son 21 yılda ülkemizin su ve gıda güvenliğini garanti altına alacak pek çok önemli projeyi hayata geçirdik.

Tarımsal sulama yanında sanayide ve bireysel tüketimde kullanılan su miktarının da azaltılmasına yönelik çalışmalarımız devam ediyor.

Öte yandan insanlık, Birleşmiş Milletler Sürdürülebilir Kalkınma Hedefleri’nin en önemli başlıkları arasında yer alan “2030’da sıfır açlık” yaklaşımından maalesef giderek uzaklaşıyor.

Tarım ve Gıda Örgütü değerlendirmelerine göre dünyada her 9 kişiden 1’i açlıkla boğuşuyor.

Halbuki dünya genelinde yıllık olarak 4 ila 5 milyar ton gıda üretilmektedir.

Bu miktarın 2050 yılı için öngörülen dünya nüfusuna bile yeteceği hesaplanırken maalesef günümüz dünya nüfusuna kâfi gelmiyor çünkü dünya genelinde her saniye üretilen 127 ton gıdanın 21 tonu zayi oluyor.

Bu rakam bizlere, şu an açlık çeken 735 milyon insanı tam 4 kez doyurabileceğimizi ifade ediyor.

Son dönemde bölgemizde yaşanan savaş ve çatışmaların da gıda krizini derinleştirdiğini görüyoruz.

Birleşmiş Milletlerle birlikte başlattığımız Karadeniz Girişimi’yle dünya piyasalarına 33 milyon ton tahıl ürünü sevk edilmesini sağlayarak küresel açlık krizi tehlikesinin önüne geçtik.

Kalkınma yardımları konusunda dünyanın en cömert ülkeleri arasında yer alan Türkiye’nin, her konuda olduğu gibi gıda ve su krizinin çözümünde de sorumluluk üstlenmekten çekinmeyeceğini ifade etmek istiyorum.

Paylaşın:
Objektif, tarafsız, şeffaf, hakaret olmadıkça her görüşe saygılı olmaya çalışıyoruz, sağı solu olmadan bütün siyasi haberlerinizi yayınları...
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

Mesaj Gönder
Merhaba, yayınlanmasını istediğiniz mesajınızı bize iletin, yayınlayalım.