Dolar 32,4375
Euro 34,7411
Altın 2.439,70
BİST 9.915,62
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 16°C
Az Bulutlu
İstanbul
16°C
Az Bulutlu
Paz 18°C
Pts 16°C
Sal 19°C
Çar 20°C

Başkan Erbaş, Rabbimiz buyuruyor ki, “Sen yine de öğüt ver. Çünkü öğüt müminlere fayda verir.”

Başkan Erbaş, Rabbimiz buyuruyor ki, “Sen yine de öğüt ver. Çünkü öğüt müminlere fayda verir.”
4 Ağustos 2023 18:44 | Son Güncellenme: 4 Ağustos 2023 18:45
155

HABERMAX.Her hafta Cuma günü tevhidin nişanesi minarelerden yankılanan ezan-ı Muhammedi ile camilere koşan aziz kardeşlerim! Sizleri Yalova Merkez Camii’nin minberinden selamlıyorum. Allah’ın selamı, rahmeti, mağfireti, bereketi hepinizin üzerine olsun.

Aziz Kardeşlerim!

Bugün, günlerden Cuma. Bugün, Peygamberimiz (s.a.s)’in buyurduğu üzere, güneşin doğduğu en hayırlı gün. Bugün, biz müminlerin haftalık bayram günü. Bugün, Rabbimize olan kulluk sözünü tazelediğimiz mübarek bir gün. Bugün, kardeşliğimizi pekiştirdiğimiz, birlik ve beraberliğimizi sağlamlaştırdığımız bereketli bir gün.

Aziz Müslümanlar!

Hutbeme başlarken okuduğum ayet-i kerimede Yüce Rabbimiz şöyle buyurmaktadır: “Ey iman edenler! Cuma günü namaza çağrıldığınızda Allah’ı zikretmeye koşun ve alışverişi bırakın. Eğer bilirseniz, bu sizin için daha hayırlıdır.” Bu ayet-i kerimeden de anlaşılacağı üzere kendilerine Cuma namazı farz olan kimselerin, ezan-ı Muhammedi okunduktan sonra yaptıkları alışveriş ve elde ettikleri kazanç helal değildir.

Aziz Kardeşlerim!

Bugün bu önemli vazifemiz, bütün işlerimizi bir tarafa bırakarak Cuma namazı için işte camilerde buluştuk. Rabbim, Cuma namazımızı ve bütün namazlarımızı, ibadetlerimizi kabul eylesin inşallah. Maddi ve manevi kirlerden arınmak için, neşe ve sevinç içerisinde Rabbimizin emrine uymaya çalışmak için işte camilerdeyiz. Yanımızdaki kardeşimize rahatsızlık vermeden, tertemiz bir şekilde omuz omuza saf tutmak, Cuma namazının, Müslümanlığın güzelliklerindendir.

Kıymetli Müslümanlar!

Peygamber Efendimiz Hz. Muhammed Mustafa (s.a.s) Efendimiz, bir hadislerinde bizlere şu müjdeyi vermektedir: “Cuma namazı vaktinde öyle bir an vardır ki insan o anda Allah’tan bir şey dilerse Allah dilediğini ona mutlaka verir.” Bir başka hadis-i şeriflerinde ise Sevgili Peygamberimiz (s.a.s), bizleri şöyle uyarmaktadır: “Her kim önemsemeyerek Cuma namazını üç defa terk ederse o kimsenin kalbi mühürlenir.”

Aziz Kardeşlerim!

Bu hadis-i şeriflerdeki müjde, ne güzel bir müjde; uyarı ise, ne büyük bir uyarı. Bu müjdeyi ve bu uyarıyı işiten bir mümin, Cuma namazını kasten terk edebilir mi hiç?

Aziz Kardeşlerim!

Hutbe olmadan Cuma namazı olmaz. Hutbe, tıpkı namaz gibi Allah’ı zikretmektir. Hutbenin bir adabı vardır. Bunları zaman zaman sizlere, gençlerimize, yeni Cumaya başlayan çocuklarımıza hatırlatmak zorundayız. Onun için hatırlatıyorum aziz kardeşlerim. İşte bu hutbenin adabı, minberdeki hatibi can kulağıyla dinlemektir. Hutbe esnasında asla konuşmamaktır. Telefonla ya da başka şeylerle meşgul olmamaktır. Allah Resûlü (s.a.s) hutbe adabı hususunda bizi şöyle uyarmaktadır: “Cuma günü imam hutbe okurken konuşan arkadaşına ‘sus!’ bile desen, hatalı bir iş yapmış olursun.”

Demek ki hutbe esnasında hiç kimsenin yanındakiyle konuşmaması, hatta gaflete gelip konuşan kişilere “sus, konuşma” demek bile caiz değildir değerli kardeşlerim. Bu kadar önemli hutbe. Bugün 90 bin camimizde Müslüman kardeşlerimize bunu yeniden hatırlatıyoruz. Zaman zaman hatırlatmaya devam edeceğiz inşallah. Çünkü Cuma namazı haftada bir gelen ve müminlerin üzerine doğan en hayırlı gün ve o günün Cuma namazı müminler için en büyük ibadetlerden birisi.

Kardeşlerim!

Cuma gününün bereketinden, sevincinden, maddi ve manevi kazanımlarından kendimizi mahrum bırakmayalım. Günde beş defa eda ettiğimiz namazlarımızı Cuma namazıyla taçlandıralım.

Rabbimiz buyuruyor ki, “Sen yine de öğüt ver. Çünkü öğüt müminlere fayda verir.”

Aziz Kardeşlerim!

İşte Rabbimizin bu ilahi hitabına kulak vererek Cuma namazını birbirimize hatırlatalım. Cuma namazı unutulur mu? Ama insan bu ya, nisyan ile, unutmakla maluldür. Onun için gençlerimizi, çocuklarımızı sevgiyle, muhabbetle, güzel bir üslupla, sevdirerek, nefret ettirmeyerek camiye, camilere teşvik edelim. Kadınıyla erkeğiyle, genciyle yaşlısıyla Allah’ın evlerine koşalım. Beytullah’ın şubelerine özellikle Cuma namazı için koşun diyor Rabbimiz. Bu emre uyarak Cuma günü camilerimiz dolsun taşsın aziz kardeşlerim.

Çalışanlarımızın ve öğrenci kardeşlerimizin en önemli farz olan ibadetlerinden birisi olan Cuma namazını eda edebilmelerine yardımcı olalım, imkan hazırlayalım, fırsat verelim. İşverenlerimiz için sesleniyorum, iş yerlerimizdeki mesai saatlerini ve idarecilerimize sesleniyorum, okullarımızdaki ders programlarını Cuma namazı kılmak isteyen öğrencilerimiz, Cuma namazı kılmak isteyen işçilerimiz için Cuma namazının vaktine göre düzenleyelim. Unutmayalım ki, ibadet özgürlüğü ve hele bu Cuma namazı ise, ibadet özgürlüğü ve insan haklarına riayet bunu gerektirir. Bu hususta hassas davranalım. Yetkili konumda olan herkes, Cuma namazını iyi değerlendirsin aziz kardeşlerim. Cuma namazı ile ilgili bu hassasiyetimizi hiçbir zaman kaybetmeyelim. Bu hassasiyeti kaybedenler ve bir müminin bile Cuma namazına engel olanlar büyük bir vebalin altına girerler ve hesap sorulduğunda, ‘ikra kitabek’ denildiğinde karşısına çıkar ve ‘Sen niçin filan kulum namaza gitmek istiyordu da ona imkan tanımadın, ona fırsat vermedin, mesai saatlerini, programları ona göre hazırlamadın” diye hesap verir. Bunu da hiçbir zaman aklımızdan çıkarmayalım aziz kardeşlerim.

Paylaşın:
Objektif, tarafsız, şeffaf, hakaret olmadıkça her görüşe saygılı olmaya çalışıyoruz, sağı solu olmadan bütün siyasi haberlerinizi yayınları...
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

Mesaj Gönder
Merhaba, yayınlanmasını istediğiniz mesajınızı bize iletin, yayınlayalım.