Dolar 34,4954
Euro 36,2629
Altın 2.962,32
BİST 9.367,77
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 18°C
Parçalı Bulutlu
İstanbul
18°C
Parçalı Bulutlu
Cum 18°C
Cts 8°C
Paz 10°C
Pts 10°C

ARTIK DİPLOMA YETMİYOR, SERTİFİKA DA ŞART

ARTIK DİPLOMA YETMİYOR, SERTİFİKA DA ŞART
28 Temmuz 2023 01:47
228

HABERMAX.Eğitim dünyasında son yıllarda büyük bir değişim yaşanıyor. Artık üniversitelerin adından, kaç yıllık olduğundan çok bu değişime ne kadar ayak uydurabildikleri öne çıkıyor. Diploma tek başına yeterli olmuyor, işverenler sertifika programlarıyla kendilerini geliştiren mezunları tercih ediyor.


Kocaeli Sağlık ve Teknoloji Üniversitesi’nde uyguladıkları “Yetkinlik Esaslı Esnek Öğrenme Modeli”nin Türkiye’ye örnek olacağını söyleyen Rektör Prof. Dr. Muzaffer Elmas, bütün üniversitelerin bu değişime bir an önce ayak uydurması gerektiğini vurguladı.

Üniversite maratonunda tercih dönemi heyecanı başladı. İstediğiniz bölüme puanınız yetiyorsa şimdilik sorun yok. Peki, ya çok da istemediğiniz bir yere yerleşirseniz? Uzmanlar böyle bir durumda üzülmemenizi tavsiye ediyorlar: Evet, diploma önemli ama artık yeterli değil. Hangi üniversitede okursanız okuyun işveren artık kendisini geliştirmiş, yetkinlik sertifikaları olan mezunları tercih ediyor. Kendinizi geliştirerek güzel bir kariyere başlangıç yapabilirsiniz.

Dr. Görkem İldaş’ın hazırlayıp sunduğu “Yolun Başındayken” programına katılan Kocaeli Sağlık ve Teknoloji Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Muzaffer Elmas, eğitim dünyasında son üç yılda elli yıllık yol kat edildiğine dikkat çekerek üniversite yönetimleri, akademisyenler ve öğrencilerin bu değişime ayak uydurması gerektiğini vurguladı. Önümüzdeki üç yılın özellikle teknolojik değişim açısından daha da hızlı geçeceğini öngören Elmas, bu değişime ayak uyduranların gelecekte başarıyı yakalayacaklarını söyledi.DİPLOMA YETMEYECEK

Prof. Dr. Muzaffer Elmas bazı gençlerin üniversite eğitimi yerine sertifika alarak hızlı bir şekilde para kazanmayı tercih ettiği günümüzde üniversitelerin de diplomaya ek olarak sertifika programlarıyla yetkinlik esaslı eğitime geçmesi gerektiğine dikkat çekti:

“Dünya Ekonomik Forumu’nun bu seneki toplantısının sonuç bildirgesindeki maddelerden biri üniversite eğitimiyle ilgiliydi. Buna göre işverenlerin yüzde 70’i mezunların yetkinliklerinden memnun değil. Ayrıca bir kişinin mezun olduktan sonraki 10 – 15 yıl içinde beş kere iş değiştirmesi, 10 kere pozisyon değiştirmesi hedefleniyor. Yani 5-10 sene sonra gelinen nokta bu olacak. Dolayısıyla çok hızlı değişim yaşanacak. Şu andaki 85 milyon tanımlı işin yerine 90 milyon yeni iş alanları gelecek. Bu şunu gösteriyor bize; çok açık, net olarak bizim yaptığımız klasik eğitim sisteminin yerini hızla daha yetkinlik esaslı, sertifika esaslı eğitimlere bırakacağız. Geçen sene diplomanın yanında yetkinlik belgesi arayan işverenlerin oranı yüzde 30’du, şimdi yüzde 35’lere doğru çıktı. Bu oran hızla artıyor ve beş sene sonra yüzde 50’ye çıkacağı tahmin ediliyor. Yani diplomanız olması yetmeyecek.”YETKİNLİK ESASLI EĞİTİM

Bu yetkinliklerin artık eğitimin merkezi olduğunu vurgulayan Rektör Prof. Dr. Muzaffer Elmas, “Gençleri beş yıl sonraya hazırlayan kurumlar olarak üniversitede bu esnekliği sağlayacak mekanizmaları üretmemiz lazım. Bologna sürecinden beri konuşulan bu konu artık kaçınılmaz bir noktaya geldi.” dedi. Elmas, öğrencilerin mesleki ve akademik gelişimlerini çağın hedeflediği seviyeye çıkarma amacıyla 2009 yılında kurulan Kocaeli Sağlık ve Teknoloji Üniversitesi’nde bu konuda yaptıkları çalışmaları şöyle anlattı:

“Günümüzde dijital ve yetkinlik önem kazandı. Biz geçen yıldan beri isteyen her öğrenciye yapay zeka eğitimi verip sertifika almalarını sağlıyoruz. Bu yıl daha ileri bir adım attık. Bizim üniversitede sekiz yarıyılda aşağı yukarı 50’ye yakın ders var. Bunun 30 tanesini bölüm kendi istediği gibi yürütsün ama bunun en az ikisi disiplinler arası, en az ikisi Coursera, EdX gibi sertifika programlarından alınmış sertifikalardan olsun, ikisi kendi kendine öğrenmeden olsun, ikisi yapay zekayla ilgili, ikisi de bireysel öğrenmeyle kazandığı yetkinlikler olsun, dedik. Bunlar seçmeli ders olarak uygulanıyor. Bu sene Chat GPT uygulamasını da eğitime adapte etmek için çalışmalara başladık. Ayrıca her bölümden hocalarımıza bu yeni uygulamaların eğitim öğretimde nasıl kullanılabileceği konusunda eğitim verdik. Birkaç yılda Türkiye’ye örnek olacak Yetkinlik Esaslı Esnek Öğrenme Modelimiz sayesinde öğrencilerimiz ayakları yere basan bir mezun profiliyle üniversiteden mezun olacaklar.”GENÇLER DEĞİŞİMİN FARKINDA

Kocaeli Sağlık ve Teknoloji Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Muzaffer Elmas’ı üniversite tercihi yapacak gençlere önerileri ise şöyle:

“Aslında yeni nesil tüm bu az önce söylediğimiz araçların içinde zaten. Gece gündüz bunlarla haşır neşir oluyorlar. Bizden daha iyi biliyorlar ne yapacaklarını. Aslında bize düşen görev, onlara güvenmek ve engel olmamak yani yolunu açmak. Değişimi bilen, bu değişim eğrisine en yakın onlar. Biz ayak uyduralım. Üniversitelerde hepimiz oraya ayak uyduracak mekanizmaları kurmalıyız. Yoksa gençlerimiz bu konularda her şeye vakıflar.”KOCAELİ SAĞLIK VE TEKNOLOJİ ÜNİVERSİTESİ

21. yüzyıl eğitim anlayışında bilgi edinmenin yerini yetenek geliştirmeye bırakacağına dikkat çeken Rektör Prof. Dr. Muzaffer Elmas, “Kocaeli Sağlık ve Teknoloji Üniversitesi öğrencileri alanı, eğitim seviyesi ne olursa olsun bu temel yeterlik ve becerilerle donatarak mezun olmaktadır. Birkaç sene içinde bu konuda model oluruz, umudundayız. Ayrıca İstanbul, Ankara, Bursa’ya yakın ama karmaşasından uzak konumuyla Kocaeli’de öğrencinin rahat edebileceği her şey var. Öğrencilerimizi bu güzel atmosferde geleceğe hazırlanmaları için bekliyoruz.”

Paylaşın:
Habermax'ta Tarafsız ve Şeffaf Habercilik Habermax olarak, habercilik anlayışımızın temelinde objektiflik, tarafsızlık ve şeffaflık yer alıyor. İnternet sitemizde, hakaret içermediği sürece her görüşe saygı göstererek, farklı bakış açılarına yer vermeye özen gösteriyoruz. Siyasi haberlerde sağ-sol ayrımı yapmaksızın, toplumun her kesimine hitap eden ve doğru bilgilendirmeyi amaçlayan içerikler sunuyoruz. Güncel ve doğru habere ulaşmanın önemine inanan Habermax, okuyucularının güvenini kazanmayı ve korumayı hedeflemektedir. Siz de güvenilir ve tarafsız haberlere ulaşmak için bizi takip etmeye devam edin.
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

Mesaj Gönder
Merhaba, yayınlanmasını istediğiniz mesajınızı bize iletin, yayınlayalım.