AHA.Maltepe, kültürlerin kaynaşması adına gerçekleştirilen önemli bir etkinliğe ev sahipliği yaptı. Maltepe Kaymakamlığı’nın proje koordinatörlüğünde gerçekleştirilen, “Maltepe’de 22 Milletiz, Hepimiz Maltepeliyiz” projesi yıl sonu etkinliğinin finalinde ilçede yaşayan 22 milletten çocukların oluşturduğu Maltepe Kaymakamlığı Çok Uluslu Çocuk Korosu, sevilen şarkıları 5 dilde seslendirdi. Etkinliğin başında ise Maltepe’de yaşayan yabancı uyruklu kadınlar tarafından hazırlanan 8 ülkenin mutfağından yiyecekler sergilendi.
Maltepe Kaymakamlığı, Prof. Dr. Türkan Saylan Kültür Merkezinde düzenlediği yıl sonu etkinliğinde ilçede yaşayan 22 milletten insanları tek bir çatı altında buluşturdu. İzleyici sayısının çokluğu nedeniyle gösteri salonunun locası da seyircilere açıldı. Proje sahibi kurum Maltepe Kaymakamlığı’nın koordinatörlüğünde, Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği (BMMYK) fon desteğiyle, Maltepe Üniversitesi, Yeditepe Üniversitesi, Maltepe İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü, Sanatçı ve Sanatseverler Vakfı (Sasav) işbirliğiyle gerçekleştirilen etkinlikte, ilçede yaşayan 22 milletten 8-17 yaş arası toplam 246 çocuk sahne aldı. Yabancı uyruklu aileler ve çocuklarıyla, Türk akranları ve aileleri arasında müzik, dans, edebiyat ve gastronomi etkinlikleri aracılığıyla değer paylaşımında ve kültürel entegrasyonu hedefleyen projenin yıl sonu etkinliğine Maltepe Kaymakamı Meftun Dallı’nın konuğu olarak diplomatik temsilciler Endonezya Başkonsolosu Herry Sudradjat, Bosna-Hersek Başkonsolosu Sinisa Mihailoviç, Irak Başkonsolosluk Ateşesi Mays Qusay Mohammed Al-Amili katıldı.
Maltepe Kaymakamı Meftun Dallı’nın açılış konuşması yaparak katılımcıları selamladığı etkinlikte Maltepe Üniversitesi Rektör Yardımcısı Betül Çotuksöken, Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği İstanbul Saha Ofis Temsilcisi Sinan Özyürek, Sasav Vakfı Yönetim Kurulu Üyesi Dr. Vural Yıldırım, Yeditepe Üniversitesi Gastronomi Bölümü Başkan Yardımcısı Dr. Fahri Demir de birer konuşma gerçekleştirdi.
Herkes birbiriyle tanışsın, kaynaşsın
Maltepe Kaymakamı Meftun Dallı programda yaptığı konuşmada, ‘Hepinizi saygı ve muhabbetle selamlıyorum. Bizim bu projedeki amacımızı kısaca anlatmak istiyorum. Hepimiz görüyoruz ki dünyanın çeşitli yerlerinde, özellikle de ülkemizin etrafında çok fazla düşmanlık, husumet, zulüm gibi bir sürü olumsuzluk var. Bir proje vesilesiyle ilçemizde 22 milletten kardeşlerimizin, insanlarımızın olduğunu fark edince, istedik ki bunları birbirleriyle tanıştıracak, kaynaştıracak bir şeyler yapalım. Kaymakamlık Projeler Genel Koordinatörü Köksal Banoğlu kardeşim bu projeyi yazdı ve koordine etti. Diğer proje ortaklarının da katkılarıyla bu proje ortaya çıktı. Ben, inanıyorum bizim en ihtiyacımız olan şey birbirimizi sevmek ve birbirimize karşı saygı duymak. Bunu yapabilmek içinde insanların birbirini anlaması gerekiyor, anlamak için de birbirlerini tanımaları gerekiyor. Dolayısıyla bu projeye katılan değerli Maltepeli hemşerilerimin arasında böyle bir kaynaşma, anlaşma, birbirini tanıma ortamı oluşturabildiysek bu projede başarılı olduk demektir. Başka herhangi bir başarı aramıyoruz. Projeden beklentimiz budur. Bütün proje ortaklarımıza çok teşekkür ediyorum. Hepinizi tekrar en kalbi teşekkürlerimle, saygılarımla, sevgilerimle selamlıyorum’ dedi.
Kaymakamlık Halk Oyunları Grubu ve Korosu Sahne Aldı
İlçedeki 28 okulun katıldığı etkinlikte “Maltepe’de 22 Milletiz, Hepimiz Maltepeliyiz” etkinliğinin tanıtım filminin gösterilmesiyle devam etti. Tanıtım filmi sonrasında 22 milletten 15-18 yaş grubu 68 Maltepeli gencin oluşturduğu “Maltepe Kaymakamlığı Çok Uluslu Halk Oyunları Grubu” proje katılan milletleri temsilen dünyanın 4 farklı bölgesinden halk oyunu koreografilerini içeren performanslarını sergilediler. Yıl sonu etkinliğinin finalinde, 22 milletten 8-12 yaş grubu Maltepeli 176 çocuğun oluşturduğu “Maltepe Kaymakamlığı Çok Uluslu Çocuk Korosu” 5 dilde kardeşlik şarkıları söylediler. İzleyiciler proje katılımcılarını uzun süre ayakta alkışladı.
Ülke Mutfaklarından Yiyecekler
Etkinlikler kapsamında, 8 ülkenin mutfağından çeşitli yiyecekler de sergilendi. Suriye mutfağından “Mendi” ve “Coziye”, Litvanya mutfağından “Pancarlı Soğuk Çorba” ve “Tatlı Mantarlar, Ceviz Kurabiyesi”, Türkmenistan mutfağından “Çektirme” ve “Pişme”, Kırgızistan mutfağından “Kuurdak” ve “Çakçak”, Ukrayna mutfağından “Ukrayna Mantısı” ve “Turta”, İran mutfağından “Oloviyeh” ve “Havuçlu Kek”, Rusya mutfağından “Rus salatası” ve “Krep” ile Azerbaycan mutfağından “Bozbaş Köfte” ve “Cevizli Kete”, katılımcıların beğenisine sunuldu.
Kaymakamlık yabancı uyruklu hemşerilerimizi konsoloslarıyla buluşturdu.
Maltepe Kaymakamı Meftun Dallı tarafından tertip edilen akşam yemeğinde, Endenozya, Bosna-Hersek ve Iraklı proje katılımcısı aileler ile bu ülkelerinin diplomatik temsilcileri aynı masada bir araya geldiler. Yemeğe proje ortaklarından temsilciler de katıldılar. Akşam yemeğinin sonunda diplomatik temsilciler Kaymakam Meftun Dallı’ya yürütülen proje ve misafirperverliği için teşekkürlerini ilettiler. Önümüzdeki sene yeni projelerde işbirliği yapmak istediklerini belirttiler