HABERMAX.Bağlarbaşı Kongre ve Kültür Merkezi’nde 2 gün sürecek sempozyumda 165 bilim insanı, Üsküdar’ın hem tarihini hem de geleceğini masaya yatıracak. Yaklaşık 30 oturumun düzenleneceği sempozyumda, Üsküdar’ın tarihi, kültürel ve sosyal gelişimi masaya yatırılırken, geleceğe yönelik yeni bir vizyon ortaya konulacak. Sempozyum Göksel Baktagir ve Letafet Türk Müziği Topluluğunun “Salacak’tan Kandilli’ye Üsküdar Kokan Ezgiler” adlı konseriyle açıldı.
NABİ AVCI: “İnsanlar şehirleri imar eder, şehirler de insanları inşa eder. Bugünün dünyasında siz bir şehri yıkıyorsanız, o şehir de sizi yıkar.”
HİLMİ TÜRKMEN: “Üsküdar, 1016-1017’den itibaren Türklerin ana yurdu, ata yurdu olmaya başlamıştır. O günden bu yana Üsküdar’ımız ülkemiz için, siyasi geçmişimiz için, bu güzel ülkemizin birlik beraberliği için önemli bir stratejik noktadır.”
Üsküdar Belediyesi tarafından bu yıl 12’ncisi düzenlenen Uluslararası Üsküdar Sempozyumu’nun açılışı yapıldı. Çok sayıda seçkin davetli ve akademisyenin yanı sıra Üsküdarlıların da büyük ilgi gösterdiği Bağlarbaşı Kongre ve Kültür Merkezi’ndeki sempozyumun açılış programı, Kur’an-ı Kerim tilaveti ve Üsküdar’ı anlatan video gösterimiyle başladı.
Sempozyumun açılış konuşmasını yapan Üsküdar Belediye Başkanı Hilmi Türkmen, Üsküdar’ın kadim bir geçmişi olduğunu söyledi.
Türkmen: “Üsküdar’ın Tarihi ve Kültürel Zenginliği Ortaya Çıkıyor”
Üsküdar Belediye Başkanı Hilmi Türkmen ise Üsküdar Sempozyumlarının önemli bir ilim irfan menbağı olduğuna işaret ederek, “20 yılda 12 sempozyum yaptık ve 25 ciltlik bir külliyat oluştu. Bu zenginlik elbette ki Üsküdar’ın zenginliğidir. Bini aşkın bilim insanının emeği ve binden fazla tebliğin buluştuğu muazzam bir kültür hazinesidir.” diye konuştu.
Türkmen: “Üsküdar’ımız ülkemiz için önemli bir stratejik noktadır”
Sempozyumun arka planında büyük bir emeğin olduğuna dikkati çeken Türkmen, sözlerini şöyle sürdürdü:
“Çağrı Bey kumandasındaki Selçuklu askerlerinin Anadolu’ya gelmeden önce Üsküdar’a ayak bastığı tarihi kaynaklardan öğrendiğimiz bir gerçektir. Üsküdar, 1016-1017’den itibaren Türklerin ana yurdu, ata yurdu olmaya başlamıştır. 1071’de hedef, İstanbul’u fetih olarak belirlenmiş, işte o hedefin önsözü olarak Üsküdar ön plana çıkmıştır. Bu güzel şehrimizin böylesine tarihi bir yolculuğundan süzülen zenginliklerle bugüne gelmiş durumdayız. Elbette ki bugüne kolay gelmedik. Özellikle Kurtuluş Savaşı yıllarında ve 15 Temmuz sürecinde Üsküdar’ımız yine tarihi misyonu üstlenmiş, önemli bir yerleşim yeridir. Kurtuluş Savaşı yıllarında halkı Doğancılar Meydanı’nda toplayıp kurtuluş mücadelesine manevi destek ve duaların yapıldığı önemli bir merkezdir. Aynı gerçeklik 15 Temmuz’da da Üsküdar’ın tarihinde vardır. 15 Temmuz sürecinde ihanet şebekesi Üsküdar’dan yola çıkmak ve emellerine ulaşmak üzere bir plan yapmışlardır. Üsküdar’ı stratejik bir alan olarak belirlemiş hainler. Eğer buradan geçebilirlerse Allah muhafaza emellerine ulaşacaklarını düşünerek böyle bir plan yapmışlar. Ama Üsküdar’ımız aynen 1071’den önceki dönemde olduğu gibi, Kurtuluş Savaşı yıllarında olduğu gibi 15 Temmuz sürecinde bu cennet vatanımızda gözü olan hainlere fırsat vermemiştir. Üsküdar’ımız ülkemiz için, siyasi geçmişimiz için, bu güzel ülkemizin birlik beraberliği için önemli bir stratejik noktadır.”
Türkmen: “BM Habitat Dünya Şehirler Günü Üsküdar’da Yapılacak”
Üsküdar Belediye Başkanı Hilmi Türkmen Ekim ayı sonunda gerçekleşecek uluslar arası bir etkiliğin de bilgini verdi:
“Bir müjdeyi sizlerle paylaşmak isterim. 31 Ekim’de dünyada ilk defa bir ilçe belediyesinin ev sahipliğinde Sayın Emin Erdoğan Hanımefendi’nin himayelerinde Dünya Şehirler Günü organizasyonu gerçekleştirilecek. Biliyorsunuz Birleşmiş Milletlerin Habitat’ı her yıl düzenli gerçekleştirdiği bir etkinlik bu. Habitatın bir projesi programı.. Genelde bunlar her ayrı ülkede büyük şehirlerde yapılır Bu yıl ilk defa Üsküdar Belediyesi’nin ev sahipliğinde 31 Ekim’de dünyanın 140 ayrı ülkesinden üst düzey devlet yetkilileri Sivil toplum yetkilileri, belediye başkanlarını Üsküdar’ımızda ağırlayacağız. Özellikle ulaşım ve altyapı sorunlarını, çevre sorunlarını finans ile ilgili konuları bu çalıştaylar, şehirler gününde Tecrübelerle paylaşılmış olacak. Elbette ki zor ve önemli bir konu.. Ama Üsküdar’ımıza bu organizasyonun verilmesi de anlamlıdır değerli kardeşlerim. 31 Ekim’de Üsküdar’da bu güzel yerel yönetimler olimpiyatına şimdiden sizleri davet ediyorum. Bu yılki ana gündemimiz sıfır atık ve çevre olacak. Misafirlerimiz bu konuyu masaya yatıracak özellikle şehirlerde zor problemlerin örnek projelerle nasıl çözüldüğünü tecrübe anlatımlarıyla misafirlerimizle paylaşacağız.”
Avcı: “İnsanlar şehirleri imar eder, şehirler de insanları inşa eder”
Açılışta sempozyumun ilk konferansını veren eski Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı, bu tür etkinliklerde konuşmanın kalıcılığını sağlamak için özellikle gençlere bol bol kitap okumaları tavsiyesinde bulunduğunu söyledi. Şehirle insan arasında bir bağ olduğunu ifade eden Avcı, “İnsanlar şehirleri imar eder, şehirler de insanları inşa eder. Bugünün dünyasında biz şunu da söyleyebiliriz. Siz bir şehri yıkıyorsanız, o şehir de sizi yıkar.” dedi.
Avcı, şehrin imarına şehirli olan herkesin katkı sağlaması gerektiğine vurgu yaparak şunları kaydetti: “Milli Eğitim Bakanlığında ‘şehir’ dersleri ihdas ettik. Derdimiz ve maksadımız çocuklarımıza şehir sevgisini aşılamaktı. Çok güzel bir projeydi, kısmen tatbik edildi. İnşallah daha fazlasının da tatbik edileceğini düşünüyorum. Böylece o şehirlerin inşa ettiği insanı da çocuklarımız tanıyacaklar. Üsküdar Sempozyumu’nda bu şehirle ilgili 125 tebliğ sunulacak, bunların kahir ekseriyeti Üsküdar’da yaşamış ilim ve kültür adamları üzerinedir. Bu insanlar Üsküdar’ı inşa etmiştir.”
Açılış konuşmalarının ardından Göksel Baktagir ve Letafet Türk Müziği Topluluğu “Salacak’tan Kandilli’ye Üsküdar Kokan Ezgiler” adlı mini konser verdi. Yaklaşık 30 oturumun düzenleneceği ve 165 bilim insanının katılacağı sempozyumda, Üsküdar’ın tarihi, kültürel ve sosyal gelişimi masaya yatırılırken, geleceğe yönelik yeni bir vizyon ortaya konulacak.