Dolar 32,2681
Euro 34,9351
Altın 2.438,84
BİST 10.173,42
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 19°C
Az Bulutlu
İstanbul
19°C
Az Bulutlu
Çar 19°C
Per 21°C
Cum 22°C
Cts 23°C

YENİ KURULAN KONAKLAMA VE YİYECEK ŞİRKETİ SAYISI, YÜZDE 45.3 AZALDI

YENİ KURULAN KONAKLAMA VE YİYECEK ŞİRKETİ SAYISI, YÜZDE 45.3 AZALDI
9 Nisan 2021 20:49
219

AHA.İstanbul’da, Şubat ayında, hem ithalat hem de ihracatta artış gerçekleşti. İthalat yüzde 9.2 artışla 10.49 milyar dolara, ihracat yüzde 7.6 artışla 7.68 milyar dolara ulaştı. Yeni kurulan şirket sayısında yüzde 2.7 azalış yaşanırken en yüksek azalış, yüzde 45.3 ile konaklama ve yiyecek sektöründe gerçekleşti. Çin’den ithalat yıllık yüzde 34.4; Almanya’ya ihracat yüzde 8.4 arttı. Bilgisayar, elektronik ve optik ürünlerin imalatında yapılan ithalatta yüzde 46.4 artış oldu. İhracat, giyim eşyalarının imalatında yüzde 5 azaldı, elektrikli teçhizatlarda yüzde 26 arttı.

 

İBB İstanbul Planlama Ajansı bünyesinde faaliyet gösteren İstanbul İstatistik Ofisi, İstanbul’a ilişkin reel piyasaların değerlendirildiği Nisan 2021 Reel Piyasalar İstanbul Ekonomi Bülteni’ni yayınladı. Şubat ayında gerçekleşen işlemler, rakamlara şöyle yansıdı:

Yeni kurulan şirket sayısı azaldı

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği kayıtlarına göre, Şubat ayında, İstanbul’da kurulan şirket sayısı, yıllık yüzde 2.7; konaklama ve yiyecek hizmeti alanında kurulan şirket sayısı ise yüzde 45.3 azaldı. Yeni kurulan şirketlerin yüzde 3.9’u konaklama ve yiyecek hizmeti, yüzde 15.1’i imalat, yüzde 39’u toptan ve perakende ticaret alanında faaliyet göstermeye başladı.

İthalatta yıllık yüzde 9.2 artış

Şubat ayında, hem ithalat hem de ihracatta artış gerçekleşti. İthalat yüzde 9.2 artarak 10.49 milyar dolara, ihracat yüzde 7.6 artarak 7.68 milyar dolara ulaştı. Dış ticaret açığı ise yüzde 13.8 artışla 2.82 milyar dolara yükseldi.

Bilgisayar, elektronik ve optik ürün ithalatı yıllık yüzde 46,4 yükseldi

En yüksek ithalat 1.8 milyar dolar ile ana metal sanayiinde kaydedildi. Bunu sırasıyla; 1.39 milyar dolar ile kimyasalların ve kimyasal ürünlerin imalatı, 1.3 milyar dolar ile motorlu kara taşıtı, treyler (römork) ve yarı treyler (yarı römork) imalatı, 947 milyon dolar ile bilgisayarlar, elektronik ve optik ürünlerin imalatı ve 886 milyon dolar ile başka yerde sınıflandırılmamış makine ve teçhizat imalatı takip etti. Bilgisayar, elektronik ve optik ürünlerin imalatı için yapılan ithalatta, yıllık yüzde 46.4 artış yaşandı.

Çin’den gerçekleşen ithalatta artışı yüzde 34.4

Şubat ayında en fazla ithalat 1 milyar 486 milyon dolar ile Çin’den gerçekleşti. Çin’i sırasıyla Almanya ve Rusya Federasyonu takip etti. İthalat, Çin ile yüzde 34.4, Almanya ile yüzde 6.3 arttı; Rusya Federasyonu ile yüzde 12.2 azaldı.

 

Almanya’ya yapılan ihracat yıllık yüzde 8.4 arttı

En yüksek ihracat 680 milyon dolar ile Almanya’ya gerçekleşti. Almanya’yı sırasıyla Birleşik Krallık ve Fransa takip etti. İhracat, Almanya’ya yıllık yüzde 8.4, Fransa’ya yüzde 12.7 artarken Birleşik Krallık ’a yüzde 0.3 azaldı.

Giyim imalatında ihracat, yıllık yüzde 5 azaldı

En yüksek ihracat, 1.1 milyar dolar ile motorlu kara taşıtı, treyler (römork) ve yarı treyler (yarı römork) imalatında gerçekleşti. Bu faaliyet kolunu sırasıyla 1.09 milyar dolar ile giyim eşyaları imalatı, 794 milyon dolar ile ana metal sanayii, 545 milyon dolar ile elektrikli teçhizatlar ve 422 milyon dolar ile diğer imalat alanlarında yapılan ihracat takip etti. İhracat, giyim eşyalarının imalatında yıllık yüzde 5 azaldı; elektrikli teçhizatlarda ise yüzde 26 arttı.

Reel Piyasalar Nisan 2021 Bülteni hazırlanırken, Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) ve Ticaret Bakanlığı verilerinden yararlanıldı.

İBB İstanbul Ekonomi Bülteni Reel Piyasalar, Nisan 2021 bilgilerine https://istatistik.istanbul/ adresinden ulaşabilirsiniz

Paylaşın:
Objektif, tarafsız, şeffaf, hakaret olmadıkça her görüşe saygılı olmaya çalışıyoruz, sağı solu olmadan bütün siyasi haberlerinizi yayınları...
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

Mesaj Gönder
Merhaba, yayınlanmasını istediğiniz mesajınızı bize iletin, yayınlayalım.