Dolar 32,3374
Euro 34,8108
Altın 2.390,60
BİST 10.276,88
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 18°C
Parçalı Bulutlu
İstanbul
18°C
Parçalı Bulutlu
Paz 19°C
Pts 21°C
Sal 24°C
Çar 20°C

“Yeni Bir Dünyayı Hayal Edenler” Sergisi Kalyon, Kültür’de Açıldı

“Yeni Bir Dünyayı Hayal Edenler” Sergisi Kalyon, Kültür’de Açıldı
18 Temmuz 2023 17:10
105

HABERMAX.Kalyon Kültür, yaz sezonunu “Yeni Bir Dünyayı Hayal Edenler” isimli sergiyle açtı. İyilik İçin Sanat Derneği iş birliğiyle hayata geçirilen ve iklim değişikliğinden çevre sorunlarına, depremden salgın hastalıklara toplumda büyük yıkıma neden olan unsurların kişisel belleklerde yarattığı izdüşümlere odaklanan “Yeni Bir Dünyayı Hayal Edenler” sergisi, 2 Eylül tarihine kadar Nişantaşı Taş Konak’ta ücretsiz olarak ziyaret edilecek. Sergide, bağımsız 23 sanatçının farklı zamanlarda ürettikleri 47 eser yer alacak.

Kalyon Kültür, bugünün kültürel üretimini desteklemek ve sanatseverlerle buluşturmak amacıyla sanatın tüm disiplinlerine, restore ettiği Taş Konak’ta üç yıldır ev sahipliği yapıyor. Aynı zamanda Şair İhsan Raif’in büyüdüğü ev olan mekân, tarihi boyunca sanatçıların buluşma adresi olarak da biliniyor.

İnsan, doğa, göç, doğal afet ve iklim sorunlarına sanatın gücüyle toplumsal farkındalık oluşturmayı hedefleyen “Yeni Bir Dünyayı Hayal Edenler” adlı sergi; Kalyon Kültür Nişantaşı Taş Konak’ta açıldı.

İyilik İçin Sanat Derneği iş birliğiyle gerçekleşen sergide; pentür, heykel, seramik gibi geleneksel sanat temsillerinin yanı sıra kolaj, video, dijital sanat ve ileri dönüşüm uygulamalarının yer aldığı çağdaş tekniklerle de sanatın sınırları zorlanıyor. Sanatçıların birbirinden habersiz olarak ürettiği ve tek bir hikâyede buluştuğu eserler hem anlatım dilleriyle hem de kullanılan teknikleriyle sanatta çok sesliliğin imzasını taşıyor. Farklı perspektiflerden hareket eden sanatçılar eserlerinde; kent imgesi, çevre kirliliği, teknolojik gelişme ve doğal kaynakların tüketimi gibi konulara vurgu yapıyor.

Kalyon Kültür Sanat Yönetmeni Aslı Bora’nın küratörlüğünü üstlendiği “Yeni Bir Dünyayı Hayal Edenler” sergisi, 23 sanatçının, 47 çalışmasına ev sahipliği yapıyor.

“Kalyon Kültür, sanatı toplumla buluşturan projelere desteğini sürdürüyor”

Serginin açılış davetinde konuşan Kalyon Holding Sosyal ve Kültürel İşler Komitesi Başkanı Reyhan Kalyoncu: “Geçmişe vefa geleceğe değer’ misyonu ile yola çıktığımız Kalyon Kültür’de 3 yılı geride bıraktık.

Kalyon Vakfı olarak tarihimize, kültürümüze ve şehrimize sahip çıkmanın gururunu yaşıyoruz. Şimdiye kadar ulusal ve uluslararası pek çok sergiye ve farklı konularda atölyelere ev sahipliği yaptık. Kalyon Kültür; Kalyon Vakfı’nın şehre vefa misyonuyla hayata geçirdiği bir sosyal sorumluluk projesidir. Sanatın iyileştirici ve birleştirici gücüne inanarak ‘İyilik İçin Sanat Derneği’ ile birlikte daha iyi bir dünya kurma hayaline destek veriyoruz. Biliyoruz ki sanat insanlar arasında köprüler kurar, toplumları dönüştürme gücüne sahiptir. Hepimiz bu gezegenin bir parçasıyız, onu korumak ve gelecek nesillere daha sağlıklı bir dünya bırakmak öncelikli sorumluluğumuzdur. Sanat herkesin hakkı idealiyle, topluma dokunabilme vizyonumuzla sanata ve sanatçıya destek vermeye devam edeceğiz.”

Serginin küratörlüğünü üstlenen Kalyon Kültür Sanat Yönetmeni Aslı Bora sergiye dair şu ifadelere yer verdi: “Yeni Bir Dünyayı Hayal Edenler, yirmi üç sanatçının kırk yedi eserinin yer aldığı karma bir sergi. Sergimiz, iklim değişikliği, pandemi, göç gibi konuların, her birimizin kişisel deneyimleriyle nasıl kesiştiğini keşfetmemize yardımcı olmayı hedefliyor. Bu keşif sürecinde, izleyicileri iç dünyalarında bir yolculuğa çıkarmak ve toplumsal farkındalığı artırmak amacını taşıyoruz. Sergiye gelen herkesin, bu eserlerin rehberliğinde kendi düşüncelerini keşfetme fırsatını elde etmelerini umuyoruz.”

Sanatın iyileştirici ve birleştirici gücüne olan inançları ile projelerine hız kesmeden devam ettiklerini dile getiren İyilik İçin Sanat Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Selin Bozkurt ise; “Hayata geçirdiğimiz projelerimizle birçok genç sanatçıyı destekleme fırsatı bulduk. Bizim amacımız, sanatın daha geniş kitlelere yayılması için projeler üretmek ve genç sanatçıların sanat piyasasında görünürlüklerine katkıda bulunmak. Bunun için de kurumlarla yapılan iş birliklerini çok önemsiyoruz. Her kurumun birbirinden farklı etkin iş ve ilişki ağları var. “Yeni Bir Dünyayı Hayal Edenler” sergisi kapsamında iş birliği gerçekleştirdiğimiz Kalyon Kültür, etki alanı büyük ve geniş kitlelere ulaşan güçlü bir kurum. Bu nedenle projenin ve sanatçıların görünürlüğüne ciddi anlamda katkı sağlanacak. Bu zamana kadar farklı projelerimizde yer almış birbirinden kıymetli sanatçılarımızın eserleri ile oluşturulan bu sergiyi, merkezi konumu ve tarihi yapısıyla dikkat çeken Nişantaşı Taş Konak’ta gerçekleştirmekten dolayı da son derece mutluyuz. Bu vesile ile de Kalyon Kültür’e değerli iş birliği için teşekkür ediyoruz” dedi.

Sergide eserleri yer alan sanatçılar (alfabetik sırayla): Asiye Yüce, Alla Güner, Artagan Pektaş, Cengiz Üstün, Dilan Kapar, Elvan A. Güven, Gonca Göde, Gülçin K. Nevruz, Gülin Meşe, Hicran Aksöz, İpek Erfidan, Kerem Topuz, Melek Kaya, Nida Nur Erdoğan, Özge Günaydın, Pelin Pekercan, Pınar Bora, Rabia Yıldırım, Seher Bedia Yılmaz, Şimal Bilgiç, Tolga Turan, Uygar Eren Kurt, Zeynep Yazıcı.Kalyon Kültür hakkında

Kalyon Vakfı tarafından “Geçmişe vefa geleceğe değer” misyonu ile 2019 yılında restore edilen, tarihi ve mimari öneme sahip Taş Konak’ta 2020 yılında faaliyetlerine başlayan Kalyon Kültür, kültürel üretimi belirli bir mekâna bağlı kalmadan, iş birlikleri geliştirerek, farklı coğrafyalarda desteklemeyi ve gerçekleştirmeyi hedeflemektedir. Kültürel üretimi destekleyen Kalyon Kültür, çok disiplinli programlar geliştiren genç bir kültür kurumudur. 19. yüzyılda İstanbul siluetine eklenen Taş Konak’ta sanatseverleri ağırlayan Kalyon Kültür içinde bulunduğu yapının sanatsal mirasını devralmış ve bunu güncel sanat etkinlikleriyle geleceğe taşımayı hedeflemiş bir platformdur.

İyilik İçin Sanat Derneği Hakkında

İyilik İçin Sanat Derneği, sanatın evrenselleşmeye sağladığı katkının bilinci ve genç sanatçıların üretimini destekleme motivasyonu ile 2016 yılında sanatsever kadınların öncülüğünde kuruldu. Türkiye’nin güncel sanatını yakından takip eden dernek üyeleri, kurulduğu günden bu yana her hafta sanatçıları atölyelerini ziyaret ederek bilgi alıyor. Sanatsal öğretilerin geniş halk kitlelerinde yaygınlaşması için çaba sarf eden dernek, Pasajda Bir Yıl, Anadolu’dan İzlenimler, Atölye Cer, Alenen Sanat ve Sanat Elçileri gibi devam eden projeleri ile genç sanatçıların sanat izleyicisiyle ve koleksiyonerlerle buluşmasının önünü açıyor. İyilik İçin Sanat Derneği, Türkiye’nin sesini uluslararası platformlarda duyurmak adına çok yönlü faaliyetler sürdürmeye devam ediyor.

Sergi hakkında detaylı bilgi için: kalyonkultur.org | Facebook | Instagram

Editöre Not:

Köse Mehmet Raif Paşa Konağı / Taş Konak

Taş Konak II. Abdülhamit tarafından yaptırılarak, 1889 yılının son aylarında konağa ismini verecek olan Mehmet Raif Paşa’ya tahsis edilmiştir. Mehmet Raif Paşa (Köse), Osmanlı Devleti’nin son döneminde valilik, nazırlık, vezirlik, Şûra-yı Devlet Reisliği görevlerinde bulunmuş bir devlet adamıdır. (1836, Girit- 1911, İstanbul) Servet Hanım (ö.1913) ve Mehmet Raif Paşa’nın kızı Şair İhsan Raif Hanım (1877, Beyrut – 1926, Paris) farklı dönemlerde bu konakta yaşamıştır. Taş konak onun deyimiyle şiirin, musikinin, sanatın beslendiği bir mekândır. İhsan Raif Hanım hece ölçüsünü kullanan ilk kadın şairimizdir. İhsan Raif Hanım’ın güfte ve bestesi kendisine ait olan 19 eserinin yanı sıra başkaları tarafından bestelenen şiirleri de vardır. Henüz 13 yaşındayken kaleme alarak, üzerinde beste çalışması da yaptığı “Kimseye Etmem Şikâyet“ adlı şiiri, daha sonra Kemanî Sarkis Efendi’nin yorumuyla nihavent makamında bestelenerek, Türk Sanat Müziği’nin en önemli klasikleri arasına girmiştir. İhsan Raif Hanım’ın ölümünden sonra, 1929’da konağa Mardin Ailesi yerleşmiştir. Halkla ilişkiler uzmanı Betül Mardin konakta bir süre yaşamış, müzik yapımcısı kardeşi Arif Mardin de burada doğmuştur. 2019 yılında Kalyon Kültür Vakfı konağı kiralamıştır. 2020 yılından itibaren Kalyon Kültür olarak hizmete açılan Taş Konak, günümüz kültür ve sanat üretiminin geçmişle kurduğu bağlarla beslendiği, genç bir toplumsal buluşma mekânı olarak yaşamına devam etmektedir.Mimari ve Süsleme Özellikleri

Konağın iç dekorasyonuna baktığımızda üç ayrı dönemin izlerine rastlanmaktadır. Birinci dönem, yapıda raspa çalışmaları sonucu açığa çıkarılan ve konağın ilk inşası sırasında uygulanmış olan programdır. Ardından yapıya ikinci katın eklendiği ikinci dönem gelmektedir. Bu dönemdeki süslemeler, ikinci katta Rumeli Caddesi’ne bakan iki salon ve koridorların tavanında yapılan tuval üzerine kalem işi süsleme programı ile birinci salon duvarında raspa sonucu ortaya çıkarılan sıva üzerine kalem işi süslemeden oluşmaktadır. Son olarak yapının köklü bir tamirat geçirdiği anlaşılmaktadır. Bu çalışma sırasında zemin kattaki süslemeli odaların ve birinci kattaki süslemeli büyük salonun dekorasyon programı varaklı alçı kabartmalı teknik ile değiştirilmiş, zemin kattaki kalem işi süslemeli odalarda ve ikinci kattaki birinci salon duvarlarında görülen özgün kalem işi süslemeler kapatılmıştır. Üslup açısından her üç dönemde de genel olarak Barok karakter dikkat çekmektedir. Yapının cephesinde ise, Neo-Gotik örgelerin ön plana çıktığı görülmektedir.

Osmanlı sanatında Lale Devriyle birlikte başlayan değişim süreci çerçevesinde, Avrupa kökenli “Barok”, “Rokoko”, “Ampir”, “Neo–Klasik”, “Neo–Gotik”, ve “Oryantalist” isimleriyle ifade edilen örgeler, gerek tek başına gerek eklektik bir biçimde, mimari süslemede etkisini göstermiştir. Geleneksel üslubun yerine, ‘C’ ve ’S’ kıvrımlarından oluşan ve akantus veya istiridye motifleriyle süslenen kemerler, korint ve iyon nizamlı sütun başlıkları, birbirine dolanmış bahar dalları, çiçek buketleri, perde motifleri, geleneksel motifler ve bu motiflerle çerçevelenmiş yüzeylerde manzaralı kompozisyonlar yapılmıştır. Yapının iç dekorasyonunda görülen duvar resimleri ayrı bir öneme sahiptir. Osmanlı Sanatı’nda bu alandaki değişimin somut örnekleri en erken Lale Devri’nden itibaren görülmektedir. 19. yüzyıla gelindiğinde duvar resmi geleneği yaygınlaşmaya başlamış ve konular da çeşitlenmiştir. Doğa ve manzara tasvirleri çoğunlukla tercih edilmiştir. İstanbul manzaraları içinde Fenerbahçe, Kalamış, Kız Kulesi, Göksu gibi semtlerin yanı sıra kartpostallardan faydalanılarak hayali manzaralar da resimlenmiştir. Konağın ikinci katındaki birinci salonun tavanında bulunan resimler bu geleneğin bir ürünü olarak yer almaktadır.Aslı Bora / Kalyon Kültür Sanat Yönetmeni ve Küratör

İstanbul’da doğan Aslı Bora, Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi, Sanat Tarihi Bölümü’nden dereceyle mezun oldu. Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü Batı Sanatı ve Çağdaş Sanat programında “Bizans Mimarisi ve Görsel Sanatlarında Kapılar” başlıklı yüksek lisans tezini; İstanbul Medeniyet Üniversitesi’ndeki Felsefe lisansını “Toplumcu Gerçekçilik ve Nedim Günsür Resmi” üzerine yazdığı tez ile tamamladı. MSGSÜ Devlet Konservatuarı’nda Mitoloji ve Sanat Tarihi dersleri verdi. Uzman sanat tarihçisi olarak arkeolojik kazılara katıldı ve özel koleksiyonlara sanat danışmanlığı yaptı. 2010 yılından bu yana İstanbul, Prag, Berlin Barselona’da gerçekleşen çeşitli sergilerin sanat danışmanlığını üstlendi. 2014’ten itibaren yurt içi ve yurt dışında yayımlanan, çeşitli dergi ve gazetelere seyahat ve sanat yazıları yazdı. Ocak 2023’te Kalyon Kültür’de Sanat Yönetmeni olarak göreve başladı ve halen aynı görevi yürütmektedir.

Paylaşın:
Objektif, tarafsız, şeffaf, hakaret olmadıkça her görüşe saygılı olmaya çalışıyoruz, sağı solu olmadan bütün siyasi haberlerinizi yayınları...
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

Mesaj Gönder
Merhaba, yayınlanmasını istediğiniz mesajınızı bize iletin, yayınlayalım.