AHA.Yaşananlar kaygı ve korku kavramlarının aynı anlama geldiği konusunda yanılgıya düşmektedir. Ormanda yürüyüşe çıkan iki arkadaşın karşısına ayı çıktığını varsayalım.Bu iki arkadaşın yaşayacağı duygu sizce kaygı mıdır yoksa korku mudur?
Elbette ki bu iki insanın yaşayacağı duygu korkudur.Tehlike karşısında savaş-kaç tepkisi vereceklerdir.Bir de hikayeyi farklı boyuttan değerlendirelim. Ormanda yürüyüşe çıkan iki arkadaşın kendi aralarında, karşımıza şimdi ayı çıkarsa gibi konulardan konuştuklarını varsayalım. Sizce bu iki arkadaşın yaşayacağı duygu nedir?
Elbette ki bu iki arkadaşın yaşayacağı duygu kaygıdır. Yani kaygı; kişinin yaşam tehdidi uyandıran bir unsurla karşı karşıya kalmadan yaşadığı endişe halidir.İnsanların günlük problemleriyle baş edeceği kadar kaygı yaşaması normaldir,hayatta kalabilmek için önemli duygularımızdan bir tanesidir.Günümüzden örnek verecek olursak; insanlar kendilerine ya da sevdiklerine virüs bulaşması yönelik kaygı yaşamaktadır ve bu nedenle önlemler almaktadır. İnsanların belirsizlik yaşadığı durumlarında kaygı yaşamaları normaldir.Korku ise; kişinin yaşamını tehdit eden durum ile karşı karşıya kaldığında verdiği tepkidir.İnsanlarda savaş-kaç tepkisi ortaya çıkarır.Kişiler kaygılandıkları ve korktukları zamanlarda bedensel ve fizyolojik tepkiler vermektedir.Bu belirtiler;
Kişiler korktukları zamanlarda; kalp atışlarında hızlanma,nabzın artması,nefes alış verişlerde hızlanma, ,gerginlik, terleme, donakalma, titreme, bayılacak gibi hissetme gibi belirtiler gösterebilmektedir.
Kişiler kaygılandıkları durumlarda ise; Kalp atışının hızlanması, nefes alışının hızlanması,terleme,baş dönmesi,vücutta gerginlik,ellerde titreme,sinir,huzursuzluk gibi belirtiler açığa çıkabilir.
Özetle;Kaygı gelecekle ilgili endişeleri içinde barındırırken korku ise; şuan ki tehdide yönelik ortaya çıkan tepkidir.
Fazla kaygılı olduğunuzu düşünüyorsanız,kaygınız günlük hayatınızı fazlasıyla etkilemeye ya da engellemeye başladıysa,yaşadığınız korku ve kaygınızı kontrol altına alamıyorsanız,kendinizi depresyonda hissetmeye başladıysanız,özkıyım ile ilgili düşünceleriniz varsa bu noktada bir uzmana başvurabilirsiniz.
Kaygılı anlarınızı yönetebilmek ve kontrol altına alabilmek için rahatlama tekniklerini öğrenebilirsiniz.Sevgilerimle…
Psikolog Semra Ekşi