Dolar 32,5082
Euro 34,5613
Altın 2.493,58
BİST 9.548,09
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 24°C
Az Bulutlu
İstanbul
24°C
Az Bulutlu
Çar 20°C
Per 18°C
Cum 16°C
Cts 18°C

Yağcıbedir’den Modaya Özel Tasarımlarla Emitt’e Yolculuk

Yağcıbedir’den Modaya Özel Tasarımlarla Emitt’e Yolculuk
15 Şubat 2022 17:06
321

HABERMAX.25. Uluslararası Doğu Akdeniz Turizm Fuarı kapılarını açtı. Balıkesir standı ziyaretçilerin büyük beğenisini toplarken dikkatleri en çok üzerine çeken ilçe yine doğal şehir unvanına sahip Sındırgı ilçesi oldu. Yöresel değerleri ve lezzetleri ile Sındırgı standı adeta yıldızlar geçidine döndü. Aslen Balıkesir’li olan oyuncu ve komedyen İlker Ayrık da Sındırgı’nın yöresel ürünlerini yakından inceledi, meşhur leylek ile hatıra fotoğrafı çektirdi. Doğal Şehir Sındırgı’dan selamlar ama Sındırgı şehir değil olma yolunda esprisi ise ziyaretçileri güldürdü.

Yağcıbedir halıları ile dikkatleri üzerine çeken Sındırgı kolonyası, Jeotermal kurutma ürünleri ile ziyaretçilerin beğenisini topladı. Doğal şehrin tescilli maskotu leylek de Emitt rüzgârında uçtu.

Sındırgı’nın Dünyaca ünlü Yağcıbedir El Dokuma Halısının Üç Bin Yıllık Motiflerden Doğan Özel Tasarım Kıyafetler EMİTT 2022’de sergilendi.
“Yağcıbedir’den Modaya Yolculuk” 3000 yıllık motiflerden doğan özel tasarım elbiseler Emitt Turizm Fuarı’nda ünlü mankenler Gizem Özdilli ve Ece Gürsel tarafından tanıtıldı.

Yağcıbedir halılarının desenleri ve yöresel kıyafetlerden esinlenen Çoban stilist Mustafa Şahin’in çizimleri ile 40’a yakın Sındırgılı kadının emekleriyle altı aydan bu yana yapılan tasarım elbiselerin bir kısmı görücüye çıktı.

Anadolu’nun Gelenekleri ve Yöresel Güzelliklerle de Büyünebileceğini Gösteren Bir Proje

Anadolu’nun gelenekleri ve yöresel güzelliklerini modernize ederek büyüyebileceğini anlatmaya çalışan ve Balıkesir Büyükşehir Belediyesinin de desteklediği proje ile Sındırgı’da üretilen ve hikâyesi olan elbiselerin bir kısmı Emitt Turizm Fuar’ında ünlü mankenler Gizem Özdilli ve Ece Gürsel’in yanı sıra yerel mankenler tarafından Balıkesir standında sergilendi. Ziyaretçiler tarafından beğeni ile izlenen mini defile ile Sındırgı EMİTT 2022’de en çok konuşulan ilçe olmayı başardı.

Anadolu’nun bereketli topraklar olduğunu ve Balıkesir’in her bir değeri ile farklılığının olduğunu belirten Sındırgı Belediye başkanı ve Balıkesir Büyükşehir Belediyesi Turizm Tanıtma Komisyon başkanı Ekrem Yavaş “ Ülkemizin Anadolu’nun çok kıymetli değerleri var. Yağcıbedir halısı Balıkesir’in Sındırgı ilçesine ait çok özel bir halı 3000 yıllık bir halı. Coğrafi işareti Sındırgı’ya ait olan bir halının desenlerini günümüzde kullandığımız ürünlerde kullanmak üzere bir proje geliştirdik. Yani bugün sahne kıyafetlerinde, bir sürü farklı alanlarda Avrupai dediğimiz işler kullanılıyor. Ama Anadolu’nun, özellikle annelerimizin sandıklarında, kızlarımızın sandıklarında çok özel ürünler var. İşte o Yağcıbedir desenlerini ve yöresel değerleri bugün sahne kıyafetlerinde buluşturmak için “Yağcıbedir’den Modaya Yolculuk adlı bir proje gerçekleştirdik. Büyükşehrin desteği ile beraber o desenlerin her birisi altı aydan beri 40 kadın tarafından işleniyor. Mustafa Şahin stilist arkadaşımız onlara yön veriyor. Bir kıyafet aşağı yukarı on beş günden aşağı bitmiyor. Bu gün de dedik ki Emitt turizm fuarında özellikle ünlü mankenler Gizem Hanım ve Ece Hanım üzerinde nasıl duracak diye mini bir defile yaptık. Şu anda bir baktık ki hakikaten harika bir ortam oluştu. Yani İstanbul’da EMİTT fuarına bir renk kattılar, güzellik kattılar, yani Anadolu’nun gelenekleri ile beraber gelişebileceğimizi, büyüyebileceğimizi anlatmaya çalışıyoruz. İnşallah Eylül ayında yapacağımız Uluslararası Sındırgı Yağcıbedir Halı, Kültür ve Sanat Günlerinde 40 parça elbisenin tamamını sergileyeceğiz. Bunları artık sanatçılarımızın üzerinde görmek istiyoruz. Hem istihdam sağlayacak, hem kadınlarımıza bir iş imkânı oluşturacak, hem de eski desenleri yeni versiyonlarla, sahne kıyafetleri ile buluşturmuş olacağız. “ dedi.

Bir Yanda Kadının Gücü “ Eli Belinde “ Diğer Yanda Nazar Değmesin diye “ Nazar Boncuğu”

Yağcıbedir’den Modaya Yolculuk kreasyonunun iki önemli parçası olan kadının gücünü temsil eden Eli Belinde ve Nazar Boncuğu tasarımları EMİTT 2022’de görücüye çıktı.

Eli Belinde isimli kıyafetin tanıtımını gerçekleştiren Ece Gürsel kıyafetlerin oldukça rahat olduğunu, zahmetinin ise işlemesi olduğunu belirterek “ Bütün zahmet, emek bunu yapan kadınlarımızda. Bize sadece giymesi düşüyor. Bu kıyafet kadının gücünü temsil ediyor. Eli belinde ismini koymuşlar buna. Benim de elim belimde gördüğünüz gibi. Kadının gücünü sembolize ediyorum.” Dedi.

Nazar Boncuğu kıyafetini tanıtan ve projede yer almaktan mutluluk duyduğunu belirten Gizem Özdilli ise “ Benim desenimin adı nazar boncuğu. 3000 yıllık bir desenle bugün karşınızdayım. Yağcıbedir halılarının 3000 yıllık deseni can buldu bu fuarda. Gerçekten fikir çok güzel, emekler çok güzel. Gerçekten çok teşekkür ederim ben kendi adıma. Hem turizme hem kültüre desteklerinden dolayı. Çok mutlu oldum ki böylesine güzel bir projenin içindeyim. Modacımız Mustafa zaten mükemmel ellerine sağlık. Kimin aklına gelir ki bir halı deseninden böyle bir tuvalet hazırlamak, gece kıyafeti dikmek. Gerçekten çok başarılı. Çok beğendim.” Dedi.

Yağcıbedir’den Modaya Yolculuk özel tasarımlarını ortaya çıkaran çoban stilist olarak tanınan Mustafa Şahin ise böyle güzel bir projeye destek verdiğinden dolayı Sındırgı Belediye başkanı Ekrem Yavaş ve Balıkesir Büyükşehir Belediye başkanı Yücel Yılmaz’a teşekkür ederek “ Aslında çok bir şey söylememe gerek. Yağcıbedir 3000 yıllık bir kültür. Yağcıbedir’in desenlerini kullanarak, 40 parça bir koleksiyonumuz var. Tabi her bir kıyafet yaklaşık 2 ayda işleniyor. Şu anda eli belinde ve nazar boncuğumuz. Bu arada nazar boncuğu kıyafetimizde gördüğünüz bir masa örtüsü. Bu masa örtüsünün üzerine nazar boncuğu tamamen elle işlendi. Tülle zenginleştirdik. Aslında her biri iki kıyafet. İçi abiye. Kaftanı çıkardığın zaman abiyeyi de kullanabilir. Kaftanı giydiği zaman düğüne gidebilir. “ dedi.

Balıkesir’in Marka Değerine Değer Katıyoruz

Balıkesir Büyükşehir Belediye Başkanı Yücel Yılmaz “ EMİTT Fuarı 25 yıllık hatta Avrupa’nın en büyük turizm fuarlarından bir tanesi. Biz bütün ürünlerimizle buradayız. Termal otellerimizle, gastronomimizle, turizmin alternatif etkinlikleri ile hep beraber buradayız. 12 ay boyunca hizmet veren bir iliz. Biz onu tanıtmaya çalışıyoruz. Fuar gayet güzel ilgiden de memnunuz. İnşallah Balıkesir’in marka değerine çok şey katmış olarak bu fuarı bitireceğiz. “ dedi.

Oyuncu ve Komedyen İlker Ayrık ise “ Kısa mesafe yürüyerek sanki kendi memleketime gelmiş gibi olduğum için başta büyükşehir belediye başkanımız olmak üzere herkese teşekkür ediyorum. Harika ve Balıkesirimizi çok iyi tanıtan bir stant olmuş. Gastronomisi çok kuvvetli, turizmi çok kuvvetli, el sanatları bu kadar kuvvetli, insanları bu kadar güzel bir şehrin hemşerisi olmak benim için gurur verici.” Dedi.

12 Şubat’a kadar devam eden fuar süresince Sındırgı Yağcıbedir halılarının hikâyeleri, yöresel ürünleri tanıtılmaya devam edecek. Bunun yanı sıra Güreş takımının güreş gösterileri ise 12 Şuabt Cumartesi günü ziyaretçilere keyifli anlar yaşatacak.  Üretimi devam eden ve toplamda 40 parça olacak özel tasarım kıyafetler Eylül ayının ilk haftasında gerçekleştirilecek Uluslararası Sındırgı Yağcıbedir Halı Kültür ve Sanat Günlerinde büyük bir defile ile tanıtılacak.

Paylaşın:
Objektif, tarafsız, şeffaf, hakaret olmadıkça her görüşe saygılı olmaya çalışıyoruz, sağı solu olmadan bütün siyasi haberlerinizi yayınları...
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

Mesaj Gönder
Merhaba, yayınlanmasını istediğiniz mesajınızı bize iletin, yayınlayalım.