Dolar 34,2271
Euro 37,2249
Altın 2.994,53
BİST 8.793,61
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 17°C
Az Bulutlu
İstanbul
17°C
Az Bulutlu
Paz 17°C
Pts 20°C
Sal 20°C
Çar 20°C

TMB Temsil Heyeti’nden Irak’a öncü ziyaret

TMB Temsil Heyeti’nden Irak’a öncü ziyaret
19 Ekim 2024 14:30 | Son Güncellenme: 19 Ekim 2024 14:40
25

HABERMAX. TMB Başkanı M. Erdal EREN başkanlığındaki TMB Temsil Heyeti, 15-17 Ekim 2024 tarihleri arasında Irak’ın başkenti Bağdat’a bir ziyaret gerçekleştirdi. 18-19 Kasım 2024 tarihlerinde Ticaret Bakanı Prof. Dr. Ömer Bolat başkanlığında Bağdat ve Basra’ya düzenlenecek genel ticaret ve müteahhitlik heyeti programının hazırlıkları için yapılan bu ziyarette üst düzey görüşmelerde bulunuldu.

TMB Başkanı M. Erdal Eren, Başkan Vekili Müfit Eren, Yönetim Kurulu Üyeleri Kartal Usluel, Ali Rıza Arslan, Tevfik Öz ve Genel Sekreter Fuat Kasımcan’dan oluşan TMB Temsil Heyeti, 15-17 Ekim 2024 tarihleri arasında Irak’ın başkenti Bağdat’a bir ziyaret gerçekleştirdi. 18-19 Kasım 2024 tarihlerinde Ticaret Bakanı Prof. Dr. Ömer Bolat başkanlığında Bağdat ve Basra’ya düzenlenecek genel ticaret ve müteahhitlik heyeti programı öncesinde Türk müteahhitlik firmalarına yakın gelecekte ülkede gerçekleştirilecek projeler hakkında yeterli bilginin hazırlanması için ilgili kuruluşlarda üst düzey görüşmelerde bulunuldu.Irak’ta yoğun görüşme trafiği

TMB Temsil Heyeti ziyaret programı kapsamında Bağdat Belediye Başkanı Ammar Musa Kazım, İmar, İskan, Belediyeler ve Kamu İşleri Bakan Yardımcısı Metin Al Jadirchi, Irak Müteahhitler Federasyonu Başkanı Ali Sinafi, Kalkınma Fonu Başkanı Mohammed Nejjar, Bağdat Valisi Abdul Mutalib Al Alawi, Başbakan Sudani’nin Ulaştırmadan Sorumlu Danışmanı Nasr Al Esedi, Ulaştırma Bakan Yardımcısı Hazım Al Hifadhi, Su Kaynakları Bakanı Aoun Diab Abdullah ve Elektrik Bakanı Ziyad Ali Fadhil ile görüşmelerde bulundu. Yapılan görüşmelere Türkiye’nin Bağdat Büyükelçisi Anıl Bora İnan ve Ticaret Müşavirleri de katılım sağladı.

4 önemli bakanlığa ziyaret

Türk müteahhitlik firmalarının bugüne kadar 137 ülkede 516 milyar dolar tutarında 12 binden fazla proje hayata geçirmiş olduğunu, Irak’ın 35 milyar dolar tutarındaki 1111 proje ile Orta Doğu bölgesinde birinci, dünyada ise üçüncü büyük pazar ülke konumunda olduğunu belirten TMB Başkanı M. Erdal Eren, ziyaret ile ilgili olarak şunları söyledi; “Irak, uzun süren bir aradan sonra yeniden istikrar dönemi yaşıyor. İstikrar dönemi, kalkınma hamlesinin de itici gücü olacak. Bağdat ise bu hamlenin merkezi konumunda. 2000’li yıllarda Irak’ı en az 10 defa ziyaret ettim. Ülkenin zaman içinde gelişmesini izlemekten büyük mutluluk duyuyorum.

Irak inşaat pazarının büyüklüğü 2023 yılında yaklaşık 11 milyar dolara ulaşmış. Pazarın 2025- 2028 yıllarında ortalama %5 büyümesi bekleniyor. Petrol ve doğal gaz yatırım projeleri büyüme için itici güç olmakta.

Bilindiği üzere Irak’ın gündemdeki en önemli projesi, ülkeyi önemli bir ulaşım merkezi haline getirecek ve sürdürülebilir kalkınma için temel oluşturacak Kalkınma Yolu Projesi. Bu proje bölge için de büyük öneme sahip. Bu projenin yapım aşaması için bu yıl sonu itibarıyla firmaları ön yeterlilik başvurusuna bekliyorlar. Bunun yanı sıra ülkede Bağdat Metro ve Çevre Yolu projeleri, hastane, okul, konut, içme suyu, sulama, enerji iletim hatları ile turizm tesislerinin inşaatları gibi yapılması planlanan birçok büyük proje var. Nitekim Bağdat Belediye Başkanı Sayın Ammar Musa Kazım ile yaptığımız görüşmede 600 milyon dolar değerinde atık su projelerinin olduğunu öğrendik. Atık su projelerinin yanında, su kaynakları yönetimi, içme suyu kalitesinin iyileştirilmesi, sulama kanalları ve baraj inşaat projeleri var. Enerji verimliliğinin iyileştirilmesi ve yenilebilir enerji üretiminin artırılması öncelikler arasında yer alıyor. Irak yenilebilir enerji üretimini 2030 yılına kadar 10 GW düzeyine çıkarmayı ve 2025 yılı itibarıyla üretilen 2,75 GW enerjiyi şebekeye bağlamayı hedefliyor. Ülkede ihtiyaç duyulan konut sayısı ise yaklaşık 3 milyon. Türk müteahhitlik firmaları olarak yüksek iş yapabilme kabiliyetimiz ve ülkedeki tecrübemize dayanarak, mühendislik ve teknik müşavirlik firmalarımız ile birlikte projelendirme aşamasından itibaren bunların tamamına talibiz.

Bu doğrultuda Ticaret Bakanlığımız öncülüğünde çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Müteahhitlik firmalarımızı Irak işveren idareleri ile bir araya getirmek ve önümüzdeki dönemde Irak işveren idareleri tarafından gerçekleştirilmesi planlanan projeler hakkında detaylı bilgi edinmek amacıyla Ticaret Bakanımız Sayın Ömer Bolat başkanlığında, müteahhitlik firmalarımızın da yer alacağı bir heyet ile 18-19 Kasım 2024 tarihlerinde Bağdat ve Basra’da olacağız. Yapacağımız ziyaret öncesi, planlanan projelerle ilgili bilgilerin hazırlanması ve yatırımcı kuruluşların yapılacak toplantılara katılım sağlamasını talep etmek üzere bu öncü heyet programını gerçekleştirdik.

Görüşmelerimizde müteahhitlik firmalarımızın bugüne kadar ülkede havalimanı, yol-köprü-tünel, enerji santrali, boru hattı, arıtma tesisi, konut, askeri tesis, sosyal-kültürel tesisler, idari bina, hastane, enerji nakil hatları, depolama, endüstriyel ve petrokimya tesisleri, baraj projeleri gerçekleştirdiğini dile getirdik. Üstelik inşaat işlerinin yanı sıra enerji, turizm, sağlık ve ulaştırma gibi çeşitli alanlarda dünyanın birçok ülkesinde yatırımcı olarak da faaliyet gösterdiğimizi ve firmalarımızın Kamu-Özel İşbirliği (KÖİ) ve Yap-İşlet-Devret projelerinde de yatırımcı, yapımcı ve işletmeci olarak çok önemli deneyimlere sahip olduğunu belirttik. Bu anlamda ziyaretimizden edindiğimiz izlenim ile Türk firmalarına olan güvenin tam, talebin ise oldukça yüksek olduğunu gururla söyleyebiliriz. Ayrıca, ziyaretimiz boyunca Iraklı makamlar tarafından oldukça önemli bilgileri ilk elden alma fırsatı da bulduk. Sonuç olarak, bu ziyaretimiz sonrasında, 18-19 Kasım 2024 tarihlerinde Ticaret Bakanımız başkanlığında yapacağımız ziyaret programının daha verimli olacağına inanıyorum.”

Paylaşın:
Habermax'ta Tarafsız ve Şeffaf Habercilik Habermax olarak, habercilik anlayışımızın temelinde objektiflik, tarafsızlık ve şeffaflık yer alıyor. İnternet sitemizde, hakaret içermediği sürece her görüşe saygı göstererek, farklı bakış açılarına yer vermeye özen gösteriyoruz. Siyasi haberlerde sağ-sol ayrımı yapmaksızın, toplumun her kesimine hitap eden ve doğru bilgilendirmeyi amaçlayan içerikler sunuyoruz. Güncel ve doğru habere ulaşmanın önemine inanan Habermax, okuyucularının güvenini kazanmayı ve korumayı hedeflemektedir. Siz de güvenilir ve tarafsız haberlere ulaşmak için bizi takip etmeye devam edin.
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

Mesaj Gönder
Merhaba, yayınlanmasını istediğiniz mesajınızı bize iletin, yayınlayalım.