Dolar 34,4954
Euro 36,2629
Altın 2.962,32
BİST 9.367,77
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 17°C
Parçalı Bulutlu
İstanbul
17°C
Parçalı Bulutlu
Cum 19°C
Cts 9°C
Paz 10°C
Pts 10°C

TARİHİ “SIK DİŞİNİ HELASI” SU ve TEMİZLİK MÜZESİ OLACAK

TARİHİ “SIK DİŞİNİ HELASI” SU ve TEMİZLİK MÜZESİ OLACAK
25 Ağustos 2020 19:05
676

EHA.Sulusokak Çarşısı’nda 15. yüzyılda yapılan son yıllarda ise depo olarak kullanılan tarihi mekanda Tokat Belediyesi tarafından restorasyon çalışmaları başlatıldı. 

Tarihi Sulusokak bölgesinde yer alan Osmanlı döneminden kalma tarihi ‘Sık Dişini Helası’’nın restorasyon çalışmaları tamamlandığında Su ve Temizlik Müzesi olacağı bildirildi.
Sulusokak Çarşısı’nda 15. yüzyılda yapılan son yıllarda ise depo olarak kullanılan tarihi mekanda Tokat Belediyesi tarafından restorasyon çalışmaları başlatıldı.

Anıtlar Yüksek Kurulu’ndan alınan izinle proje çalışmalarının ardından başlatılan çalışmaları Tokat Belediye Başkanı Eyüp Eroğlu teknik ekibiyle birlikte yerinde inceleyerek müteahhit firma yetkilisinden bilgi aldı.

‘900 adımda 900 yıl’ diye ifade edilen bölgede tarihi canlandırmak için gayretle çalıştıklarını belirten Başkan Eroğlu, tarihi mekânın Su Ve Temizlik Müzesi olarak turizme kazandırılacağını kaydetti.

Selçuklu Veziri Ali Tusi tarafından imar edilen yerin mülkiyetinin Tokat Belediyesine ait olduğunu ifade eden Belediye Başkanı Eyüp Eroğlu, “Sık dişini helası” adıyla bilinen yapı Osmanlı hamamının mimari birimlerinden biri olduğu izlenimini veriyor. Hamamın pandantif geçişli kubbeyle örtülü kare mekânlarından birisi, daha sonraları yapılan içte ahşap paravanlarla hela haline dönüştürülmüştü. Buranın etrafında gece kondu tarzında yoğun bir yapılaşma vardı. İlk etapta biz bu binaları kamulaştırmak suretiyle eserimizin etrafını açtık. Bu eserin ayağa kaldırılması için proje çalışması yapıldı. Projenin, Anıtlar Kurulundan geçmesinin ardından restorasyon çalışmalarımıza başladık. Bu yılsonuna kadar bu eserin restorasyon çalışmalarını bitirerek şehrimizin 13. Müzesi olarak Tokat’ımıza kazandırmış olacağız.” dedi.

Paylaşın:
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

Mesaj Gönder
Merhaba, yayınlanmasını istediğiniz mesajınızı bize iletin, yayınlayalım.