AHA.İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu hakkında ‘Fazilet Durağı’ tartışmasıyla ilgili İçişleri Bakanlığı tarafından verilen soruşturma izninin gerekçesinin, iddia edildiği gibi ‘sahte evrak düzenlemek’ olmadığı ortaya çıktı. Sahte evrakla ilgili kovuşturmaya gerek görülmediği, yeteri kadar araştırma yapılmadan suç duyurusunda bulunulmasına onay verdiği gerekçesi ile Ekrem İmamoğlu hakkında soruşturma izni verildiği öğrenildi.
İçişleri Bakanlığı’ndan Ekrem İmamoğlu hakkında soruşturma izni
Corona virüsü salgınının Türkiye’de yeni başladığı ve olağanüstü önlemlerin alındığı dönemde, 2020 yılının 29 Mart Pazar günü Kağıthane-Kabataş hattındaki Fazilet durağında sabah saatlerinde otobüse aynı anda kasıtlı olarak binildiği iddiaları uzun süre tartışılmıştı.
Kasıtlı olarak yoğunluk yaratıldığı iddiasıyla İBB suç duyurusunda bulunmuştu. İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı Bilişim Suçları Bürosu’nun yürüttüğü soruşturmada, İçişleri Bakanlığı İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu hakkında soruşturma izni verdi. Ancak soruşturma izninin iddia edildiği gibi sahte evrak düzenleme gerekçesi ile verilmediği ortaya çıktı.
Sahte evrakla ilgili konunun teknik bir hata olduğu için kovuşturmaya yer görülmediği belirtildi. Karar metninde “Araç biniş bilgilerindeki gerçeğe aykırılığın yolcu binişlerini tespit eden araç validatörünün 29 Mart 2020 tarihinde saat 06.20’den sonra durak bilgisi vermemesi nedeniyle tüm binişlerin Fazilet Parkı durağına kaydedilmesi, yani teknik bir hata sonucu olduğu, Başsavcılığın da diğer bilgiler yanında bu gerçek durumu da dikkate alarak kovuşturmaya yer olmadığı kararını verdiği..” ifadesi yer aldı.
“TAHRİFAT YAPILMAMIŞ”
Karada, araç biniş bilgilerinde suç duyurusundaki iddiaları desteklemek amacıyla herhangi bir tahrifat, değiştirme yapılmadığı, tam aksine gerçeğe aykırı bu belgenin belediyenin suç duyurusundaki araç biniş sayılarıyla çeliştiği, dolasıyla suç duyurusunun inandırıcılığını zayıflattığı ve bu belge nedeniyle belediye yönetiminin herhangi bir yarar sağlamadığı tespit edildi.
“YETERİ KADAR ARAŞTIRMA YAPMADAN ONAYLADIN”
Belediyenin suç duyurusunda bulunurken yeteri kadar araştırma yapmadığı, İBB Başkan Danışmanı Murat Ongun’un attığı tweetteki bilgilere ve otobüs şoförlerinin beyanlarına dayanıldığı kaydedilerek bu durumun suç duyurusunun muhatapları bakımından bir mağduriyete neden olabileceği belirtildi.
Kararda, yeteri kadar araştırma yapılmadan suç duyurusunda bulunulmasına onay veren İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu, 1. Hukuk Müşaviri Eren Sönmez, suç duyurusundaki bilgilerin kaynağı Murat Ongun ve suç duyurusunu fiili olarak hazırlayıp sunan hukuk müşaviri Özge Vural Öztürk hakkında soruşturma izni verildiği kaydedildi.
ONGUN’DAN GÖKSU’YA: TWEETİNİZ YANLIŞ
İBB AKP Grup Başkanvekili Mehmet Tevfik Göksu’nun Twitter’dan yaptığı paylaşıma İBB Sözcüsü Murat Ongun yanıt verdi.
Göksu, paylaşımında “CHP’li İBB Başkanı ve yönetimine ‘Fazilet Durağı’ yalanını kapatmak için mahkemeye sahte evrak vermekten soruşturma açıldı. ‘Organize Kötülük’ dediler kendileri ‘Evrak Sahtecileri’ oldular. Bu ‘Yalan Rüzgarı’na milletimizle 2024’te son vereceğiz inşaallah” ifadelerini kullandı.
Göksu’nun mesajını alıntılayan Murat Ongun ise şunları belirtti:
* İBB Başkanımız Sayın Ekrem İmamoğlu’na ‘sahte evrak verme’ nedeniyle soruşturma açıldığına dair tweetiniz YANLIŞ’tır.
* Bilakis, bu iddiadan soruşturma açılmasına gerek görülmemiştir. Soruşturma gerekçesini yanlış duyuran basın kuruluşlarını bilgilendiririz.