AHA.Her insanda var olan bağımlılık bir çok zorluğa neden oluyor. Bu sorundan nasıl kurtulabiliriz? Nasıl aşabiliriz? Bu önemli soruları Dünya Değişim Akademisi’ndek Değişim Uzmanına sorduk çok etkili bilgiler edindik. Bu bilgileri sizlerle paylaşıyoruz.
” Her gün çeşitli işler için kullanılan internet, internet bağımlılığına dönüşebilir. Her gün kullanılan telefon, telefon bağımlılığına dönüşebilir. Bu açıdan alışkanlığın bir sonraki aşaması bağımlılık olabilir.
Peki olsa ne olur? Olsa pek de iyi olmaz. Zira sağlıklı alışkanlıklar sağlık için iyi olmasına rağmen alışkanlık bağımlılığa dönüşürse sağlığa zarar verebilir. Vermeyebilir de ama bu çok ender olur.
O yüzden alışkanlıklarımızın bağlılığa dönüşüp dönüşmediğini tespit etmek çok önemlidir. Bunun için alışkanlık olarak gördüğünüz eylemi bir hafta yapmayın. Eğer verdiğiniz ara sizi mutsuz ve stresli yapmazsa her şey yolunda demektir.
Bağımlılık olgusunun en tehlikeli yönü bir süre sonra bağımlı için hayattaki her şeyin önemini kaybetmesidir. Tek önemli şey bağımlılık objesidir ve kişi bağımlılık objesinin dışında başka hiçbir şey düşünemez.
Bağımlılık nörolojik bir rahatsızlıktır. Bağımlılığın iki yönü vardır – psikolojik ve fizyolojik. Psikolojik bağımlılık itiyat yani alışkanlık ile karıştırılabilir. Buna dikkat etmek gerekir. Bir insanın kişisel veya duygusal yapısı gereği ihtiyaçlarını karşılamak ya da kendini tatmin etmek istemesi nedeniyle oluşan dükünlük, psikolojik bağımlılıktır.
Psikolojik bağımlılık vakalarında kişi bağımlılık objesiyle temasa geçtiğinde zevk alır, rahatlar ve doyuma ulaşır. Fizyolojik bağımlılık vakalarında ise kişi bağımlılık objesine karşı fizyolojik bir istek duyar ve uyum geliştirir.