Dolar 32,1960
Euro 35,0691
Altın 2.458,61
BİST 10.219,13
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 21°C
Az Bulutlu
İstanbul
21°C
Az Bulutlu
Cum 22°C
Cts 23°C
Paz 22°C
Pts 23°C

Şehriyeli Pirinç Pilavı Tarifi

Şehriyeli Pirinç Pilavı Tarifi
27 Şubat 2020 22:14
814

AHA.Pirinç Pilavı yapmak isteyip tutturamazsam endişesi yaşayanlar için detaylı bir şekilde pilav yapmanın püf noktalarını paylaşmak istiyorum. Takipçilerimden gelen en çok merak edilen soruları da tarifin altında tek tek yanıtlayacağım. Bundan sonra pilav yapmak kabus olmasın 🙂 her pilavınız anne elinden çıkmış gibi lezzetli olsun 🙂

Şehriyeli Pirinç Pilavı Tarifi

Bu tarifimde arpa şehriyeli pirinç pilavının tarifini vereceğim, sade pirinç pilavı yapmak için linke tıklayabilirsiniz. Dilerseniz de bu tarifimiz aynen uygulayıp yalnızca şehriye kısmını çıkartabilirsiniz. Tercih sizin 🙂

Gelelim Şehriyeli Pirinç Pilavı Nasıl Yapılıyor? sorunun yanıtına

Öncelikle pilavımız için gereken malzemelere, vermiş olduğum bu ölçüler ile 4 kişilik pilav hazırlayabilirsiniz. Eğer 4 kişiyiz ama çok açız derseniz o durumda malzemeleri yarısı oranında artırmanızda fayda var 🙂

Şehriyeli Pirinç Pilavı Tarifi (videolu) İçin Malzemeler

  • 2 yemek kaşığı tereyağı
  • 3 yemek kaşığı sıvı yağ
  • 2 su bardağı pirinç
  • Yarım su bardağı arpa şehriye
  • 3 su bardağı sıcak su (tavuk suyu)
  • TuzŞehriyeli Pirinç Pilavı Tarifi (videolu) Yapılışı
  1. Pirinçler bol su ile yıkanarak ılık tuzlu suda yarım saat kadar bekletilir. Bu süre sonunda tuzlu suyu akıtılır ve pirinçler sudan geçirilerek tüm suyu süzdürülür.
  2. Pilav tenceresinde tereyağı eritilir, sıvı yağ da eklenerek üzerine arpa şehriyeler eklenir.
  3. Şehriyenin rengi dönene kadar kavrulur.
  4. Pirinçler ilave edilerek 2-3 dk daha kavrulur.
  5. Üzerine sıcak su eklenir ve tuzu ilave edilir.
  6. Tencerenin kapağı kapatılarak yüksek ateşte fazla suyu çekip pirinçler göz göz oluncaya kadar yani pirinçlerin üzerinde su çekilip pirinçler göründüğünde kısık ateşe alın. Ve tamamen suyu çekene kadar pişirin. (Yazının devamında süreler ile ilgili detaylı açıklamayı bulabilirsiniz.)
  7. Ocaktan aldıktan sonra üzerine havlu kağıt koyarak kapağını tekrar kapatın ve demlenmesini bekleyin.
  8. Pilavı güzelce karıştırdıktan sonra servis yapabilirsiniz. Afiyet olsun.
  9. Pilav yaparken su oranı 1’e 1,5 olarak ayarlıyorum. Yani 1 ölçü pirinç için aynı ölçü kabı ile 1,5 kap su ekleyin. 1 su bardağı pirinç 3-4 kişi için yeterlidir.

Pilavı ocağa koymadan önce mutlaka okuyun; Pirinç pilavı püf noktaları nelerdir?

  • Öncelikle kullanacak olduğumuz pirinç pilavlık pirinç olmalı mümkünse baldo pirinç kullanalım.
  • Pirinçleri bol su ile nişastası gidene kadar yani yıkama suyu berraklaşana kadar yıkayalım.
  • Pirinçleri en az 15dk ılık suda bekletelim.
  • Pilavımızın lezzetli olması için pirinçlerimizi tereyağı ile kavuralım ancak 1-2 kaşık da sıvı yağ eklediğimizde parlak renkli olmasını sağlayacaktır.
  • Pirinçlerimizi göz kararı kavuruyoruz ancak tel tel dökülene kadar ara ara karıştırarak 4-5 dakika kavuralım. Pirincin cinsine göre süre değişebilir ancak genellikle bu süre yeterli oluyor. Kavurma işlemi pilav için önemli bir aşama lütfen bu aşamayı atlamayalım.
  •  Pilavımızı tavuk suyu ile yaparsak çok daha lezzetli olacaktır, mümkünse tavuk suyu kullanalım. Normal su ya da tavuk suyunu mutlaka sıcak olarak ekleyelim.
  • Pilav kaç dakikada suyunu çeker? yani kaç dakikada pişer? sorusunun yanıtı da yine pirincin cinsine göre değişir ancak ortalama 15 dakika da pilavımız suyunu çekmiş olur.
  • Pirinç pilavı ölçüsü soranlar için matematiğini tekrar anlatmak isterim. 1 bardak pirinç için 1,5 su bardağı su yeterli olacaktır. Eğer pirincinizi suda bekletme fırsatınız olmadı ise o durumda 1,5 bardaktan biraz daha fazla su kullanabilirsiniz.
  • Pilavınızı daha kalabalık topluluklar için yapacaksanız eğer malzemeleri her zaman aynı oranda artırabilirsiniz. Örneğin: Bu durumda pilav ölçüsü 8 kişilik pilav için 2 su bardağı pirinç ve 3 su bardağı su olacaktır.
  • Son olarak yine çok sorulan “pilav kaç dakika demlenmeli” sorusunu yanıtlamak isterim. Üzerini temiz bir bez ile ya da havlu peçete ile örtüp kapağını kapattığımız pilavımızı en az 10 dakika dinlendirdikten sonra servis yapmalıyız.
  • Servis öncesinde mutlaka pilavı güzelce karıştırdıktan sonra servise başlayalım 🙂

Pilav görünce dayanamam ancak diyetime de dikkat etmeliyim diyenlerdenseniz eğer;

1 tabak pirinç pilavı kaç kalori?

100g pirinç pilavı yani 1 porsiyon pilav 359 kalori olarak belirtiliyor.

Şehriyeli Pirinç Pilavı TarifiŞehriyeli Pirinç Pilavı Tarifi

Şehriyeli Pirinç Pilavı TarifiŞehriyeli Pirinç Pilavı TarifiŞehriyeli Pirinç Pilavı TarifiŞehriyeli Pirinç Pilavı Tarifi

Paylaşın:
Objektif, tarafsız, şeffaf, hakaret olmadıkça her görüşe saygılı olmaya çalışıyoruz, sağı solu olmadan bütün siyasi haberlerinizi yayınları...
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

Mesaj Gönder
Merhaba, yayınlanmasını istediğiniz mesajınızı bize iletin, yayınlayalım.