Dolar 32,2602
Euro 35,1094
Altın 2.502,04
BİST 10.643,58
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 23°C
Açık
İstanbul
23°C
Açık
Cts 21°C
Paz 24°C
Pts 23°C
Sal 24°C

Sancaktepe Osmangazi İlkokulu Duvarlarındaki Büyük Çatlaklara Rağmen Okul Hakkında Az Hasarlı Raporu Verildi

Sancaktepe Osmangazi İlkokulu Duvarlarındaki Büyük Çatlaklara Rağmen Okul Hakkında Az Hasarlı Raporu Verildi
8 Ekim 2019 14:31
506

AHA.26 Eylül’de Silivri merkezli deprem sonucunda İstanbul’daki çok sayıda yapı hasar gördü. Bu yapılardan bir tanesi de Sancaktepe ilçesinde bulunan Osmangazi İlkokulu’dur.

Okulun duvarlarında oluşan büyük çatlaklara rağmen Çevre ve Şehircilik Bakanlığı yetkilerince yapılan inceleme sonucunda okul hakkında az hasarlı raporu verildi. Bu karar sonrası, oluşan çatlakların kapatılması yönünde sıva çalışmaları başlatıldı. 

Karara ve oluşan çatlakların sıvayla kapatılarak geçiştirilmesi amacıyla yapılan çalışmalara itiraz eden veliler, okulda, 1999 depremi sonrasında ve 2007 yılında iki defa güçlendirilme çalışması yapıldığını; yeni bir güçlendirme çalışması yerine 30 yıllık okul binasının yıkılıp yerine yeni bina yapılması gerektiğini savunuyorlar. 

HDP İstanbul Mv. Ali Kenanoğlu, Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum’un yanıtlaması talebiyle bir soru önergesi hazırlayarak konuyu meclis gündemine taşıdı. 

Güçlendirme çalışmalarının olası bir deprem durumundaki riskleri tamamen ortadan kaldırıp kaldırmayacağını soran HDP’li vekil, kamuoyunda dolaşıma sokulan fotoğraflara ve velilerin tepkilerine rağmen okul hakkında yeniden bir inceleme sürecinin gerekli olduğuna dikkat çekerken bu sürecin hala neden başlatılmamış olduğunu Bakan Kurum’a sordu.


 TÜRKİYE BÜYÜK MİLLET MECLİSİ BAŞKANLIĞI’NA

Aşağıda belirtilen soruların Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Murat KURUM tarafından anayasanın 98. ve TBMM İçtüzüğü ’nün 96. ve 99.maddeleri uyarınca yazılı olarak cevaplandırılmasını arz ederim.

Ali KENANOĞLU

İstanbul Milletvekili

26 Eylül tarihinde meydana gelen İstanbul Silivri merkezli depremde çok sayıda yapı hasar görmüştü. Hasar gören yapılardan bir tanesi de Sancaktepe ilçesinde bulunan Osmangazi İlkokulu’dur.

AFAD’a yapılan ihbar neticesinde okulda incelemede bulunan Çevre ve Şehircilik Bakanlığı teknik ekiplerince okul hakkında az hasarlı raporu verildi. Bu kararın ardından, okul duvarlarında oluşan çatlakların sıvayla kapatılması yönünde çalışmalar başlatılırken, Osmangazi İlkokulu’nda eğitim görmekte olan 1128 öğrenci de geçici süreliğine Sarıgazi 60.Yıl İlkokulu’na sevk edildi.

1999 depreminin ardından ve 2007 yılında iki defa güçlendirilen 30 yıllık Osmangazi İlkokulu binası, yaşanan son depremle birlikte yeniden uyarı vermiş ve bu durum velileri son derece tedirgin etmiştir. Geçici sevk işlemini kabul etmeyen veliler, okuldaki çatlakları sıvayla kapatmak yerine okulun bir an önce yıkılması ve yerine daha sağlam ve olası bir depreme karşı güvenlikli bir şekilde yeniden inşa edilmesini talep etmektedirler.

Buradan hareketle;

  • İstanbul’da hasar gören toplam okul sayısı kaçtır? Bu okullardan hangileri az hasarlı olarak işaretlenirken hangileri ağır hasarlı olarak rapor edilmiştir?
  • Ağır hasarlı olarak rapor edilen okullara ilişkin ne türden çalışmalar başlatılmıştır?
  • Eğitim-Öğretim hayatına kendi okullarında devam edemeyen öğrencilerin başka okullara sevk işlemleri bulundukları ilçe ve/veya köy, mahalle göz önünde bulundurularak mı gerçekleştirilmiştir? İstanbul’daki okullar arasında hasarlı olduğu rapor edilen okulların öğrencileri hangi okul(lar)a sevk edilmişlerdir?
  • 1999 Depremi’ni görmüş ve 26 Eylül Depremi öncesinde 2 defa güçlendirilme ihtiyacı duyulan Osmangazi İlkokulu gibi bir yapının çatlaklarının sıvanarak yeniden güçlendiriliyor olması olası bir depremdeki riskleri tamamen ortadan kaldırabilecek midir?
  • Kamuoyuna yansıyan fotoğraflara dikkatle bakıldığında, Osmangazi İlkokulu’nun duvarlarında oluşan çatlaklar sıvayla geçiştirilemeyecek kadar büyüktür. Bu durumda ise yeni bir inceleme yapılması gerekliliği ortaya çıkmıştır.
    • Dolaşımda olan fotoğraflara ve velilerin tepkilerine rağmen yeniden bir inceleme süreci neden hala başlatılmamıştır?
    • Yeniden incelemenin gerekli görülmesi durumunda, bir önceki incelemenin sorumluları hakkında işlem başlatılacak mıdır? Yeniden bir incelemenin başlatılmaması halinde ve olası bir deprem durumunda ortaya çıkabilecek olumsuz bir tablo karşısında sorumluluk kime ait olacaktır?
Paylaşın:
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

Mesaj Gönder
Merhaba, yayınlanmasını istediğiniz mesajınızı bize iletin, yayınlayalım.