Dolar 32,4375
Euro 34,7411
Altın 2.439,70
BİST 9.915,62
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 16°C
Az Bulutlu
İstanbul
16°C
Az Bulutlu
Paz 18°C
Pts 16°C
Sal 18°C
Çar 19°C

PUGEDON KALEM MATİK BOSNA-HERSEK’ TE

PUGEDON KALEM MATİK BOSNA-HERSEK’ TE
8 Kasım 2023 12:03
149

HABERMAX.Timtaş Yönetim AŞ’nin sosyal sorumluluk projelerinden olan ve geri dönüştürülebilir atıkları ekonomiye kazandırmayı amaçlayan Pugedon markasının Kalem Matik otomatları, birçok ülkede olduğu gibi Bosna Hersek’te de kullanılmaya başladı. Şirketin Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Akay, plastik, cam ve metal atıklar karşılığında kalem veren otomatların, Saraybosna’da da kullanılmaya başlandığını belirtti.


Timtaş Yönetim AŞ’ nin Pugedon markası tarafından üretilen ve atıklarla çalışan Kalem Matik otomatları, Türkiye’nin ardından Balkan ülkesi Bosna Herkes’te de kullanılmaya başlandı. Geri dönüştürülebilir atık karşılığı sokak hayvanlarına mama ve su veren, pandemi döneminde ise maske veren otomatlarla gündeme gelen Pugedon’un Kalem Matik’leri, Saraybosna’da da hizmet veriyor.

Timtaş Yönetim AŞ Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Akay, çocuklar ve gençler başta olmak üzere toplumda çevre ve eğitim duyarlılığını artırmak için geliştirdikleri Kalem Matik otomatlarını, Türkiye’nin ardından dost ve kardeş Balkan ülkelerinde de yaygınlaştırmak istediklerini belirtti. Akay, Bosna Hersek’in Başkenti Saraybosna’daki çok sayıda okulda konumlandırılan Kalem Matik’lerle şimdiden önemli miktarda plastik atığı geri dönüşüme kazandırdıklarını vurguladı.

“9 ayda 158 milyon dolarlık plastik hurda ithal ettik”

Bu otomatların yerleştirildiği OŠ Umihana Čuvidina ilköğretim okulunu ziyaret ettiklerini ifade eden Akay, “Okul Müdürü Amela Kazazić, öğretmenler ve öğrencilerle görüştük. Bir aydır kullandıkları Kalem Matik’ e büyük ilgi olduğunu gördük. Şimdiden 6 bin 500 plastik atığın geri dönüşüme kazandırıldığını öğrendik. Bu çok sevindirici bir durum. Okul Müdürü öğrencilerin otomatı çok sevdiğini, okula gelirken yolda gördükleri atıkları bile getirip bu otomata atarak kalem aldıklarını, çocuklara bu yaşta bu bilinci aşılamanın gerçekten çok iyi olduğunu söyledi” diye konuştu.

Akay, TÜİK verilerine göre Türkiye’nin ocak-eylül aylarında 158 milyon dolarlık ve yaklaşık 463 bin ton “plastik hurda” ithal ettiğine dikkati çekerek, şunları da söyledi:

“Kalem Matik’leri daha da yaygınlaştırarak sadece çevreye değil, ülke ekonomilerine de önemli katkı sağlamayı amaçlıyoruz. Dünyada her yıl 2 milyar tondan fazla çöp üretiliyor. Ancak bunun sadece yüzde 20’sinin geri dönüştürüldüğü belirtiliyor. Bu ise hem çevre felaketlerine hem de büyük ekonomik kayıplara yol açıyor. Daha temiz bir dünya, daha yaşanabilir bir çevre için üretmeye devam edeceğiz. ”

Paylaşın:
Objektif, tarafsız, şeffaf, hakaret olmadıkça her görüşe saygılı olmaya çalışıyoruz, sağı solu olmadan bütün siyasi haberlerinizi yayınları...
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

Mesaj Gönder
Merhaba, yayınlanmasını istediğiniz mesajınızı bize iletin, yayınlayalım.