Dolar 32,8472
Euro 35,2158
Altın 2.498,33
BİST 10.739,94
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 28°C
Açık
İstanbul
28°C
Açık
Cts 28°C
Paz 29°C
Pts 30°C
Sal 30°C

Prof. Dr. Nevzat Tarhan: “Bağımlılık tedavisinde TMS’nin geleceği parlak”

Prof. Dr. Nevzat Tarhan: “Bağımlılık tedavisinde TMS’nin geleceği parlak”
14 Haziran 2024 13:26
122

Yapay zeka OKB ve BİPOLAR tanılı hastaların ön tanısında yüzde 98 oranında başarı gösterdi. Prof Nevzat Tarhan davetli konuşmacı olarak katıldığı Dünya Neurotalk 2024 Konferansında “Frontiers of Medical and Clinical Neurosciences” başlıklı oturumda 

Bağımlılıkta Transkraniyal Manyetik Stimülasyon (TMS) rolünü ele alarak, “Özellikle bağımlılık tedavisinde öncelikle kullanılan alkol veya maddenin vücuttan atılması, ardından bu maddelere karşı hissedilen arzu ve isteğin azaltılması hedefleniyor.” dedi.

Prof. Dr. Türker Ergüzel, NPİSTANBUL Hastanesi’nde 26 yıldır elde edilen nörogörüntüleme (EEG ve fMRI) verilerinin Üsküdar Üniversitesi’nin uygulama ve araştırma merkezlerinde analiz edilerek BraiNP/NP Model oluşturulduğunu kaydederek, derin öğrenme algoritmalarının kullanıldığı modelin, farklı psikiyatrik hastalıkların ön tanısını ve depresyon tanılı hastalıklarda TMU tedavi cevabını yüzde 98 mertebesinde öngörebildiğini söyledi.

Üsküdar Üniversitesi Kurucu Rektörü, Psikiyatrist Prof. Nevzat Tarhan, Budapeşte’de 12-14 Haziran 2024 tarihlerinde düzenlenen “Dünya Neurotalk 2024 Konferansı”na davetli konuşmacı olarak katılarak, Üsküdar Üniversitesi ve NPİSTANBUL Hastanesi’nde yürütülen çalışmaları paylaştı.

Seçkin araştırmacıları davet eden uluslararası etkinlik

Dünya Neurotalk Kongresi, temel araştırmalara, ileri teknolojiye ve klinik uygulamalara odaklanan, alanlarında uzman seçkin araştırmacıları davet eden uluslararası bir etkinlik. Disiplinler arası bir platform sağlayarak araştırmalar ve başarıların tartışılmasına olanak tanıyan, geçmiş yıllarda 50’den fazla ülke ve bölgeden 1000’den fazla katılımcının yer aldığı kongre, sinirbilimciler, psikiyatristler, nörologlar ve mühendisler gibi kendi alanlarında ve ülkelerinde öne çıkan uzmanların katılımıyla gerçekleşti.

Prof. Dr. Nevzat Tarhan, kongreye beraberinde Üsküdar Üniversitesi Rektör Danışmanı, Mühendislik ve Doğa Bilimleri Fakültesi (MDBF) Yazılım Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Türker Tekin Ergüzel ve NPİSTANBUL Hastanesi ve Üsküdar Üniversitesi Yönetim Kurulu Üyesi M. Fırat Tarhan (M.Sc.) ile katıldı.

Beyin stimülasyon teknikleri, bağımlılıkta TMS rolünü ele aldı

“What is the promise of neuromodulation treatment in addiction Psychiatry” başlıklı sunumunda Prof. Dr. Nevzat Tarhan, beyin stimülasyon teknikleri, bağımlılıkta Transkraniyal manyetik stimülasyon (TMS) rolünü ele alırken, nöromodülasyon alanında güncel meta-analiz çalışmaları, yeni çalışmalar, cevaplanmamış sorular ve yakın gelecek çalışmalarına dönük projeksiyonunu paylaştı.

Sunumunda, NPİSTANBUL Hastanesi nöromodülasyon merkezi uygulamalarını anlatan Prof. Dr. Tarhan, Alzheimer, Travmatik Beyin Hasarı, Parkinson, Otizm, Travma sonrası stres bozukluğu (TSSB), Long-covid tedavilerinde yeni kullanılmaya başlanılan fotobiyomodülasyon (PBM) hakkında da kısa bilgi verdi.

Hücresel “piller” gibi çalışarak bilişsel yeteneği geliştiriyor

Prof. Dr. Tarhan, “Near Infra Red (NIR) dalga boyu aralığındaki ışık enerjisi emilmesiyle mitokondriyal sağlığı iyileştiren, biyokimyasal reaksiyonları ve diğer hücresel süreçleri yürütmek için enerji sağlayan hücresel ‘piller’ gibi çalışarak bilişsel yeteneği geliştiren ve serebral kan akışını artıran The Vielight Neuro™ ürününü tedavi protokolüne alarak, yenilikçi tedavi süreçlerine katkı sağladığını” anlattı.

Derin TMU, bağımlılıkta aşermeyi azaltıyor

Derin Transkraniyal Manyetik Uyarım (TMU) uygulamasını ve çalışma prensibini de paylaşan Prof. Dr. Tarhan, bu yöntemin amacının derin beyin bölgelerinin TMU yöntemi ile uyarılması olduğunu belirtti.

“Özellikle bağımlılık tedavisinde öncelikle kullanılan alkol veya maddenin vücuttan atılması, ardından bu maddelere karşı hissedilen arzu ve isteğin azaltılması hedefleniyor.” diyen Prof. Dr. Tarhan, son yıllarda yapılan çalışmalarda, derin TMU tedavisinin bağımlılık hastalarının sigara, alkol ve madde kullanma isteklerini azalttığını ortaya koyan bulguları paylaştı.

Prof. Dr. Tarhan, ayrıca psikiyatride 1908 yılından itibaren TMS uygulamalarının geçmişi ve madde bağımlılığında rTMS insan çalışmaları hakkında da bilgi verdi.

Bağımlılık nörobiyolojisi ve bağımlılıkta rTMS tedavisine ilişkin parametreler hakkında da paylaşımda bulunan Prof. Dr. Nevzat Tarhan, kullanılan manyetik coiller hakkında da katılımcıları bilgilendirdi.

Uluslararası patent başvurusu yapılan NP-Model uygulaması anlatıldı

Prof. Dr. Nevzat Tarhan’dan sonra Üsküdar Üniversitesi Rektör Danışmanı, Mühendislik ve Doğa Bilimleri Fakültesi (MDBF) Yazılım Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr Türker Tekin Ergüzel de Üsküdar Üniversitesi ile NPİSTANBUL Hastanesi’nin uluslararası patent başvurusu yaptığı NP-Model uygulaması hakkındaki sunumunu gerçekleştirdi.

NPİSTANBUL Hastanesi’nde 26 yıldır elde edilen nörogörüntüleme (EEG ve fMRI) verilerinin Üsküdar Üniversitesi’nin uygulama ve araştırma merkezlerinde analiz edilerek BraiNP/NP Model oluşturulduğuna dikkat çeken Prof. Ergüzel, derin öğrenme algoritmalarının kullanıldığı modelin, farklı psikiyatrik hastalıkların ön tanısını ve depresyon tanılı hastalıklarda TMU tedavi cevabını yüzde 98 mertebesinde öngörebildiğini söyledi.

Bununla birlikte eş zamanlı olarak prognostik arayüzünü de geliştiren Prof. Ergüzel ve ekibi, yakın zamanda geliştirilen yüz duygu tanıma modeli ile 7 farklı duygu arasında sınıflandırma yapan modeli de arayüze eklemek üzere olduğunu ifade etti.

Tüm kullanıcıların erişimine açılacak

Prof. Ergüzel, ilgili makale yayımlandıktan sonra sınıflandırma modelinin tüm kullanıcıların erişimine açılacağını da kaydetti.

BraiNP’nin Prof. Dr. Nevzat Tarhan danışmanlığında geliştirildiğini ve npmodel.com adresinde web arayüzü ile kullanıma sunulduğunu hatırlatan Prof. Ergüzel, “BraiNP mevcut haliyle Obsesif Kompulsif Bozukluk (OKB), sağlıklı kontrol, unipolar – bipolar ve depresyonda Transkraniyal Manyetik Uyarım (TMU) cevabı öngörü modelleri ile yüzde 98 oranında beyin dalga ölçümleri yüksek doğruluk sağlıyor.” dedi.

Paylaşın:
Objektif, tarafsız, şeffaf, hakaret olmadıkça her görüşe saygılı olmaya çalışıyoruz, sağı solu olmadan bütün siyasi haberlerinizi yayınları...
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

Mesaj Gönder
Merhaba, yayınlanmasını istediğiniz mesajınızı bize iletin, yayınlayalım.