Dolar 32,4707
Euro 34,5512
Altın 2.472,87
BİST 9.563,08
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 23°C
Az Bulutlu
İstanbul
23°C
Az Bulutlu
Çar 19°C
Per 19°C
Cum 15°C
Cts 18°C

Köylü ve Çiftçi Dostu Ömer Fethi Gürer: Pancar üreticilerini perişan ettiler!

Köylü ve Çiftçi Dostu Ömer Fethi Gürer: Pancar üreticilerini perişan ettiler!
23 Aralık 2018 13:12 | Son Güncellenme: 23 Aralık 2018 13:13
537

AHA.CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer’den şeker pancarı açıklaması.Ömer Fethi Gürer: Pancar üreticilerini perişan ettiler

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, özelleştirilen şeker fabrikalarında, üreticilere uygulanan yöntemin şeker pancarının gelecek yıl ekimini etkiyecek düzeyde eziyete döndüğünü söyledi.

Ürünün fabrikaya teslim edilmesindeki randevulu sistemden, fire oranının artırılmasına ve kota cezasına kadar pek çok konuda sorun yaşayan üreticilerin pancar ekmeye tövbe eder hale getirildiğini berten Ömer Fethi Gürer, “Çiftçiye  bu yıl adeta işkence yapılır gibi davranıldı” dedi.

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, şeker fabrikalarının özelleştirilmesinin ardından pancar üreticilerinin yaşadığı sorunlarla ilgili açıklamada bulundu.

ÖNCE İŞÇİLER, ŞİMDİ DE ÇİFTÇİLER MAĞDUR EDİLİYOR

Özelleştirmenin hemen ardından nitelikli elemanların ya emekliliğe zorlandığını ya da başka kurumlara aktırıldığını ifade eden Ömer Fethi Gürer, pancar alım döneminde ise üreticilere sorun çıkarılmaya başlandığını vurguladı.

RANDEVULU SİSTEM MAĞDURİYETİ

CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer, özelleştirilen şeker fabrikalarında randevulu sisteme geçildiğini anımsatarak, bu sistemde pancar alım işlemlerinin yavaş ilerlediğini, üreticilerin kamyon ve traktörlere yükledikleri ürünleriyle fabrika önlerinde günlerce sıra beklediğini ifade etti. Randevulu sistem nedeniyle binlerce ton pancarın tarlada kaldığını anlatan Ömer Fethi Gürer, kış ortasında çiftçilerin perişan edildiğini kaydetti.

FİRE ORANLARI NEDEN ARTIRILDI

Bazı şeker fabrikalarında yüzde 7 olan fire oranlarının yüzde 12’ye çıkarıldığı yönünde şikayetler aldıklarını söyleyen Ömer Fethi Gürer, “Pancarı teslim alırken fireyi yüksek tutan işletmeci, firenin yüksek yazılması nedeniyle kotayı dolduramayan çiftçiye kota cezası uygulamaya başladı. Bu uygulama çiftçiye pancar ekimi için tövbe ettirme anlamına geliyor” diye konuştu.

ÇİFTÇİYE ÇİFTE CEZA!

Randevulu sisteme geçildikten sonra söküm yapılamayan tarlalarda yeni sezon ürünü de ekilemediğini anlatan Ömer Fethi  Gürer, “Üretici tarladan pancarı zamanında kaldıramadığı için buğday ekimi de yapamadı. Çiftçi çift taraflı zarara uğratıldı” dedi.

ÜRETİCİ 900 LİRAYA SATTIĞI BUĞDAYI, TOHUMLUK OLARAK 2 BİN 500 LİRAYA ALIYOR

Ömer Fethi Gürer, “Buğday ekimi yapmak isteyen çiftçi de mağdur durumda. Çiftçinin tüccara 900 liraya sattığı buğdayın, ofislerde tohumluk olarak üreticiye 2 bin 500 liraya satıldığı yönünde şikayetler de geliyor. Gübre ve tohumluk fiyatlarındaki aşırı artış çiftçiyi tamamen içinden çıkılmaz bir duruma sürükledi. Mazot ve diğer girdi fiyatlarının da artması karşısında üreticiler kara kara düşünmeye başladı” dedi.

KOTA CEZALARI İPTAL EDİLMELİ

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, çiftçiyi sıkıntıya sokan randevulu sistemin esnetilmesi, fire oranının düşürülmesi ve kota cezalarının da iptal edilmesi gerektiğini belirterek şunları söyledi:

ŞEKER FABRİKALARININ  ÖZELLEŞTİRİLMESİ, PANCAR YOK ETME PROJESİDİR

“Şeker fabrikalarının özelleştirilmesi sürecinde biz bunları zaten öngörmüştük. Bu sorunların yaşanabileceğini ifade etmiştik. Tüm uyarılarımıza rağmen fabrikalar özelleştirildi. Özel sektör pancar üreticisinin gözünün yaşına bakmıyor. Şeker fabrikalarının özelleştirilmesi bu ülkenin çiftçisini bitirme, tarımı yok etme, yurttaşları nişasta bazlı şekere, ithal şekere mahkum etme projesidir…”dedi.

GERÇEK GÜNDEM

Paylaşın:
Objektif, tarafsız, şeffaf, hakaret olmadıkça her görüşe saygılı olmaya çalışıyoruz, sağı solu olmadan bütün siyasi haberlerinizi yayınları...
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

Mesaj Gönder
Merhaba, yayınlanmasını istediğiniz mesajınızı bize iletin, yayınlayalım.