HABERMAX. Tarım ve Orman Bakanlığı’nın talimatıyla, Muğla il genelinde bal ve zeytinyağı başta olmak üzere taklit ve tağşiş ürünlere karşı başlatılan denetim seferberliği tüm hızıyla devam ediyor. İl Tarım ve Orman Müdürlüğü, Muğla ve ilçelerinde üretim ve satış yapan işletmelerdeki ürün kalitesini yerinde kontrol ederek, gerekli durumlarda numune alıyor.
Muğla İl Tarım ve Orman Müdürlüğü, Muğla’nın yöresel zenginliği ve markası “bal” konusunda taklit ve tağşişin önüne geçmek amacıyla denetim ve rehberlik çalışmalarını aralıksız sürdürüyor. 25 Eylül Dünya Gıda Mühendisleri Günü kapsamında, İl Tarım ve Orman Müdürlüğü ekipleri tarafından bal sağım mevsimindeki arıcılar ziyaret edildi. İl Tarım ve Orman Müdürü Barış Saylak’ın da hazır bulunduğu denetim ve rehberlik ziyaretinde, üretilen balların kalite ve güvenilirliği yerinde kontrol edildi.
Muğla İl Tarım ve Orman Müdürlüğü olarak, tarladan sofraya sağlıklı ve güvenilir gıda zincirini sürdürülebilir kılmak ve özellikle zeytinyağı ve bal gibi Muğla’ya özgü ürünlerde taklit ve tağşişin önüne geçebilmek amacıyla mücadeleyi hiçbir zaman bırakmadıklarını belirten İl Tarım ve Orman Müdürü Barış Saylak, “Balda taklit ve tağşiş hem arıcılarımızın geçimini zorlaştırıyor hem de kamuoyundaki güvenli gıda algısını derinden sarsıyor. Vatandaşlarımız satın aldıkları balın gerçek olduğunu güvenmek durumunda. Bu nedenle sadece üretimde değil, tüketici bilinçlendirme konusunda da gayretle çalışıyoruz” diye konuştu.
İl Müdürü Barış Saylak, denetimlerin önemine vurgu yaparak, “Bal ve zeytinyağı, ne yazık ki dünyada en fazla sahtecilik yapılan ürünler arasında yer alıyor. Tüketicilerimizin sağlıklı ve güvenilir gıdaya ulaşması bizim öncelikli hedefimiz. Bu nedenle çok sıkı denetimler yapıyoruz. En iyi sonuçları da vatandaşlarımızın yaptığı ihbarlar neticesinde alıyoruz.” dedi.
Denetim seferberliği kapsamında, Muğla il genelinde bal ve zeytinyağı üreticileriyle iş birliği içinde çalışarak, ürünlerin kalitesini ve güvenilirliğini artırmayı hedeflediklerini anlatan Saylak, denetimler neticesinde taklit ve tağşiş yaptığı laboratuvar ortamında tespit edilen işletmeler hakkında işlem başlatıldığını, isimlerinin Bakanlık tarafından kamuoyuna duyurulduğunu ve ürettiği ürünlere de el konduğunu sözlerine ekledi.
İl Tarım ve Orman Müdürlüğü, 2024 yılının ilk 8 ayında toplam 17 bin 698 işletmede denetim gerçekleştirerek, 540 adet numune topladı. Bu kapsamda 41 bal, 32 zeytinyağı ve 114 süt ürünü numunesi ile yapılan denetimler neticesinde 6 işletmeye taklit ve tağşiş nedeniyle cezai işlem uygulandı.