Dolar 34,5208
Euro 36,1539
Altın 2.981,29
BİST 9.367,77
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 19°C
Yağmurlu
İstanbul
19°C
Yağmurlu
Cts 9°C
Paz 10°C
Pts 9°C
Sal 12°C

MAYA VAKFI, 2023 BOYUNCA BALAT ÇOCUK VE GENÇLİK MERKEZİ’NDE TRAVMAYA MARUZ KALMIŞ 500 KİŞİYE DESTEK VERDİ

MAYA VAKFI, 2023 BOYUNCA BALAT ÇOCUK VE GENÇLİK MERKEZİ’NDE TRAVMAYA MARUZ KALMIŞ 500 KİŞİYE DESTEK VERDİ
19 Ocak 2024 23:20
174

HABERMAX. Odağına travmatik deneyimlere maruz kalmış ve ruh sağlığı hizmetlerine erişimi kısıtlı çocukları alan Maya Vakfı, Balat Çocuk ve Gençlik Merkezi’nde çocuklar, gençler ve ebeveynlere yönelik psikososyal destek hizmeti sunuyor. Vakıf, Balat’ta bulunan merkezinde 3 kişilik uzman psikolog ekibiyle haftanın 5 günü farkındalık artırma oturumu ve ebeveynlik seanslarını kapsayan programlar yürütüyor. Balat Çocuk ve Gençlik Merkezi’ndeki programlar aracılığıyla 2023’te yaklaşık 500 kişiye ulaşan Maya Vakfı’nın Genel Müdürü Yunus Emre Ünsal, 2024 yılında program kapasitelerini artırarak Balat Merkezi’nde daha çok kişinin travmatik deneyimlerini dönüştürmeyi hedeflediklerini belirtiyor.


Odağına travmatik deneyimlere maruz kalmış ve ruh sağlığı hizmetlerine erişimi kısıtlı çocukları alan Maya Vakfı, Balat Çocuk ve Gençlik Merkezi’nde 3 kişilik uzman psikolog kadrosuyla ihtiyaç sahiplerine psikososyal destek sağlıyor. Bireylerin geleceğe dair umut taşımayı hak ettiği inancıyla hareket eden Maya Vakfı, Balat Çocuk ve Gençlik Merkezi’nde yürüttüğü 4 farklı programla travmaya maruz kalmış çocuk, genç ve ebeveynlerin ruh sağlığının iyileşmesine katkıda bulunuyor. Haftanın 5 günü gerçekleşen oturumlar aracılığıyla vakıf, çocuk ve gençlerin travmalarla baş etmesine yardımcı olurken ebeveyn ve bakımverenlerin ise psikoeğitim noktasında bilinçlenmesine olanak tanıyor. 2023 yılında Balat’ta yürütülen eğitimlerle ortalama 500 kişiye ulaşma fırsatı yakalayan Maya Vakfı’nın Genel Müdürü Yunus Emre Ünsal, 2024 yılındaki hedeflerinin program kapasitelerini artırarak daha çok kişinin travmatik deneyimlerine dokunmak olduğunu söylüyor ve Balat Merkezi bünyesindeki 4 temel programı açıklıyor.
1. Farkındalık artırma oturumu: Maya Vakfı, Empower hibe desteği ile Balat Çocuk ve Gençlik Merkezi’nde, 10-24 yaş aralığındaki çocuklar ve gençlerin ihtiyaçlarına yönelik oturumlar hayata geçiriyor. Kapalı grup formatıyla düzenlediğimiz oturumlar, cinsel sağlık, çocuk hakları, flört şiddeti, akran zorbalığı gibi çocuk ve gençlerin hayatında önem taşıyan konular için farkındalık artırma amacıyla gerçekleştiriliyor. İnteraktif şekilde ilerleyen oturumlarda sanat terapisi yönteminin kullanıldığı çeşitli etkinliklerle çocuklar ve gençlerin ruh sağlığı ve fiziksel gelişimi destekleniyor. 6 bölümden oluşan oturum aracılığıyla 2023’te toplam 70 gence ulaşma fırsatı bulduk.
2. Yapılandırılmış sanat temelli grup terapileri: Kişilerin aile bireyleri, meslektaşları, arkadaşları ve komşuları ile sağlıklı ilişkiler kurmasının teşvik edildiği yapılandırılmış grup terapisinde, kişilerarası iletişimi güçlendirmeye öncelik veriliyor. Çocuk ve ergen bireylere yönelik yapılandırdığımız bu terapide, bireylerin psikolojik iyilik hallerinin desteklenmesini amaçlıyoruz. Maya Vakfı bu grup oturumları ile çocuk ve ergenler arasında bilgi paylaşımından yola çıkarak sanat yoluyla iyileşme becerileri kazandırmayı hedefliyor. Ruh Sağlığı ve Psikososyal Destek (MHPSS)’in önemli bir unsuru olan sanat temelli terapi yöntemiyle 2023 yılında Balat Merkezi’nde toplam 8 oturumda 72 çocuğa ulaştık.
3. Pozitif ebeveynlik oturumları: Maya Vakfı, çocuğun psikolojisinde önemli bir faktör olan ebeveyn-çocuk ilişkisinden yola çıkarak ebeveynliğin konu alındığı seanslar düzenliyor. Bu seanslar aracılığıyla ailelerin veya bakımverenlerin travma ve psikolojik ilk yardım hakkındaki farkındalığını artırarak çocuklarının psikolojik ihtiyaçlarını tanımalarını amaçlıyoruz. Olumlu ebeveynlik oturumları yetişkinlerin çocuk gelişimi konusunda bilinçlenmesine, travma hakkında bilgilenmesine ve ebeveynlik tarzını keşfetmesine odaklanıyor. Aynı zamanda ebeveynlerin çocuklarının olumsuz davranış kalıplarını değiştirmeye yönelik yöntem ve araçları öğrenmesine yardımcı olan ve 13 farklı bölümden oluşan oturumla, 2023 yılında 179 ebeveyne ulaştık.
4. Koruma hizmeti: Balat Saha Ofisi’nde gerçekleşen çocuk koruma hizmeti programında ihmal ve istismar, cinsiyete dayalı ve toplum temelli şiddet, izolasyon, bağımlılık, çocuk işçiliği, erken evlilik, akran zorbalığı, eğitimden ayrılma gibi temel konuları ele alıyoruz. Maya Vakfı olarak, bize doğrudan başvuran veya çocuklar için koruma tehdidi tespit edilen çocuklar, gençler ve onların bakımverenlerine IPA ayni desteği sağlıyoruz. Vakıf aynı zamanda her yararlanıcının hak ve hizmetlere ulaşması adına iç ve dış yönlendirmelerde bulunuyor. 2023 yılında Balat Çocuk ve Gençlik Merkezi’nde 114 yetişkin ve ailesine koruma desteği sağlarken 54 çocuk ve gence ulaşma imkanı bulduk.
Paylaşın:
Habermax'ta Tarafsız ve Şeffaf Habercilik Habermax olarak, habercilik anlayışımızın temelinde objektiflik, tarafsızlık ve şeffaflık yer alıyor. İnternet sitemizde, hakaret içermediği sürece her görüşe saygı göstererek, farklı bakış açılarına yer vermeye özen gösteriyoruz. Siyasi haberlerde sağ-sol ayrımı yapmaksızın, toplumun her kesimine hitap eden ve doğru bilgilendirmeyi amaçlayan içerikler sunuyoruz. Güncel ve doğru habere ulaşmanın önemine inanan Habermax, okuyucularının güvenini kazanmayı ve korumayı hedeflemektedir. Siz de güvenilir ve tarafsız haberlere ulaşmak için bizi takip etmeye devam edin.
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

Mesaj Gönder
Merhaba, yayınlanmasını istediğiniz mesajınızı bize iletin, yayınlayalım.