Dolar 32,4042
Euro 34,8052
Altın 2.433,61
BİST 9.983,42
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 17°C
Az Bulutlu
İstanbul
17°C
Az Bulutlu
Sal 15°C
Çar 17°C
Per 19°C
Cum 18°C

MARMARİS ULUSLARARASI KISA FİLM FESTİVALİ’NİN GALA GECESİ YAPILDI ONUR ÖDÜLÜ PERİHAN SAVAŞ’A VERİLDİ

MARMARİS ULUSLARARASI KISA FİLM FESTİVALİ’NİN GALA GECESİ YAPILDI ONUR ÖDÜLÜ PERİHAN SAVAŞ’A VERİLDİ
19 Ekim 2019 10:05 | Son Güncellenme: 19 Ekim 2019 10:06
537

AHA. 5.Marmaris Uluslararası Kısa Film Festivali’nin açılış filmi gösterimi, “Göç ve Mültecilik” paneli, kortej geçidi ve galası yapıldı. Festivalde bu yıl Yaşam Boyu Onur Ödülü, usta oyuncu Perihan Savaş’a verildi.

Bu yılki teması “Göç ve Mültecilik” olan 5. Marmaris Uluslararası Kısa Film Festivali’nde kortej geçidi ve gala gecesi yapıldı. Açılış filmi, mülteciler ve mültecilerin sorunlarına odaklanan “Kıyıya Vuran Tahta Valiz” oldu. Yönetmenliğini Tahsin İşbilen’in yaptığı 45 dakikalık belgesel mülteci, sığınmacı, göçmen gibi kavramlara açıklık getirirken; köprü durumundaki Türkiye’nin özel durumuna Ege Denizi’ndeki ölümler üzerinden dikkat çekti. Armutalan Kültür Merkezi’nde yapılan gösterimin ardından filmin yönetmeni Tahsin İşbilen, yapımcı Cem Arıkan ve Konak Kent Konseyi Mülteci Meclisi Başkanı Mete Hüsünbeyi’nin katılımı ile “Göç ve Mültecilik” konulu bir panel düzenlendi.

Yönetmen Tahsin İşbilen “Kıyıya Vuran Tahta Valiz” ile dünyadaki 71 milyon mültecinin sesini duyurmaya çalıştıklarını söyledi. İşbilen; “Her değişim sinemanın ilgi alanına giriyor. Mülteciliği anlatırken sorunların yeniden üretildiği başka bir dünyaya şahit oluyoruz. Filmlerimizi yaparken acıma temelli değil, hak temelli filmler yapabilmeliyiz” ifadelerini kullandı.

Filmin yapımcısı Cem Arıkan ise “Göç tarihi insanlık tarihi ile aynıdır. Göçün neden olduğu önemli değişimler siyasi arenayı da şekillendirmiştir. Türk sineması 1950’lerde göç olgusunu işleyeme başladı. Almanya’ya çalışmak için giden işçiler, işçi göçleri sinemamızda geniş yer buldu. Mültecilere yönelik nefret söyleminin önüne ancak nitelikli işler üreterek geçebiliriz” dedi. Konak Kent Konseyi Mülteciler Komisyonu’nun kuruluş hikayesine değinen Mete Hüsünbeyi ise mülteci ve sığınmacı arasındaki farkları; Suriye, Lübnan, Afganistan ve Ürdünlü mültecilerin yaşadığı dramlar üzerinden anlattı.

Panelin ardından festivalin gelenekselleşen etkinliklerinden kortej geçidi düzenlendi. Armutalan Kültür Merkezi önünden başlayan korteje Marmaris Belediye Başkanı Mehmet Oktay, festival konuklarının ve sinemaseverler yer aldı. Geniş katılımı ile Kordon Caddesi boyunca devam ederek Marmaris Belediyesi Kültür ve Sanat Evi’nde sona eren kortejden sonra akşam da gala düzenlendi.

Galaya Muğla Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Gürün, Marmaris Belediye Başkanı Mehmet Oktay, festivalin konukları ve çok sayıda sinemasever katıldı. Burada açılış konuşmasını yapan Festival Koordinatörü Şeref Öztürk, 5 yılda büyük aşama kaydedildiğini belirterek “Marmaris kısa film alanında Türkiye’nin hatta Avrupa’nın merkezi olması için elimizden geleni yapacağız. Bu festival kısa filmciler varsa var, iyi ki varsınız” dedi.

Marmaris Belediye Başkanı Mehmet Oktay ise festivalin belediye bünyesine alındığını belirterek şunları söyledi, “Bu festivale destek verdik. Çünkü festivali çok anlamlı ve değerli buluyorum. Marmaris bir turizm kenti. Ama özellikle son yıllara baktığımızda sezona sıkışmamız söz konusuydu. Sezonu uzatma konusunda festivalimiz önemli bir aşama. Öte yandan maalesef Marmaris olarak geçtiğimiz yıllarda geleneksel hale getirdiğimiz bir etkinliğimiz yoktu. Kısa film festivali bu yönüyle de çok önemli. Ayrıca geçtiğimiz hafta sonu ilkini yaptığımız EcoFest Marmaris’i de önümüzdeki yıllarda sürdürerek, kalıcı olmasını istiyoruz.”

Muğla Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Gürün de şunları söyledi, “Muğla ve Marmaris sadece deniz, kum, güneş turizmine hapsolacak kadar bir darlıkta değil. Biz mutlak surette Muğlamızın kültürel değerlerini de ön plana çıkararak kültür, sanat ve spor turizmini öne çıkarmamız gerekiyor. Önümüzdeki 20 yıl içinde turizm hareketi Çin, Hindistan ve Japonya ağırlıklı olacak. Ve bu ülkenin insanları kesinlikle deniz, kum, güneş seven kişiler değil. O coğrafyanın korunmuş değerleri, doğası, arkeolojik özellikleri ile daha çok ilgileniyorlar. Biz de sadece Marmaris değil tüm Muğla olarak buna hazırlıklı olmalıyız. Sinema da bizim bu amacımıza en iyi şekilde göstereceğimiz alanlardan biri olacak. Dolayısıyla bu festivalin bizim için çok önemli olduğunu herkesin bilmesini isterim. Katkı sunan herkese teşekkür ederim” dedi.

Gecede Osman Gürün ve Mehmet Oktay’a, festivalin sponsorlarına teşekkür plaketi verildi. Emek Ödülü ünlü sanatçı Meriç Başaran’a, Yaşam Boyu Onur Ödülü ise usta sanatçı Perihan Savaş’a verildi. Meriç Başaran ödülü annesi ve kızına ithaf ederken;  Perihan Savaş ise Marmaris’te olmaktan gurur duyduğunu söyledi.

20 Ekim’e kadar devam edecek 5. Marmaris Uluslararası Kısa Film Festivali’nde 51 ülkeden 216 kısa filmin gösterimi yapılacak. Festivalde Ulusal Kısa Film Yarışması ve Liseler Arası Kısa Film Yarışması’nın yanı sıra Altın Koza Film Festivali Seçkisi, Hollanda Filmleri Özel Gösterimi, Ulusal ve Uluslararası Kısa Film Seçkileri de izleyici ile buluşuyor. Festivalin ödül töreni 20 Ekim Pazar günü Armutalan Kültür Merkezi’nde yapılacak.

Paylaşın:
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

Mesaj Gönder
Merhaba, yayınlanmasını istediğiniz mesajınızı bize iletin, yayınlayalım.