Dolar 32,5717
Euro 34,9981
Altın 2.460,27
BİST 9.899,22
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 18°C
Az Bulutlu
İstanbul
18°C
Az Bulutlu
Cts 16°C
Paz 18°C
Pts 18°C
Sal 18°C

Konuk Gazeteci ve Yazar Etem Sevik yazdı:Sinema Rüyası

Konuk Gazeteci ve Yazar Etem Sevik yazdı:Sinema Rüyası
5 Mart 2023 13:45
159

HABERMAX. Sinemanın ortaya çıkışı ve gelişimi bağlamında sizlere bu yazımda önemli bir sanat dalı olan sinemayı alt başlıklar halinde anlatıyorum.

Sinema Tarihi:
Sinemanın bulunması ile doğuşunu ve gelişme evrelerini sanatla, estetikle, uygulama ve işleyişle ve giderek ekonomik ve toplumsal tarafları ile bir bütün. Ve bahsi geçen bütün bu evrelerde filmleri, film türleri ve bunlardaki çeşitli öğelerin özellik ve gelişmeleri Sinemanın tarihte bütün yaratım ve gelişmelerinin meydana gelmesini sağlamıştır.

Sinemanın Dili:
Sinemanın tanımını şöyle yapabilirim size. Genel anlamda sinema dil dışı gösteri, iletişim dizisi ve bir sanal dilidir diyebilirim. Nedir ki, Sinemanın da konularını kendine özgü bir sanat dili ile anlatır, yani kendini dilini kurar.

Sinema Sanatı:
Sinema kamera kullanarak çekilen görüntülerin bir ışık vasıtası ile beyaz renkte bir perdeye yansıtılıp, film adını taşıyan sesli veya sessiz hareketli videolar elde edilmesi işi oluyor. Üretilen filmler ise, sinema salonlarında gösteriliyor.

Sinema İzleyicisi Çok Olan Büyük Bir Sektör: Bir önemli Sanat dalı olarak kitlelerle iletişim kurma aracı ve bir dil geliştirme zemini olan ve temelde insanı ve içine doğduğu toplumu anlatan konusu, ana fikri, oyuncu ve karakterleri ile yaşamı tekrar ve yeniden üretir Sinema.

Sinema Tarihinin İlk Filmi: Lumiere Kardeşler ilk gösterilerini 28 Aralık 1895 tarihinde Fransa’nın Baş şehri Paris’te, Capucines Bulvarı’ndaki Grand Cafö’de yaptılar ve bu gösteri sinemanın başlangıç tarihi kabul edildi. Lumiere kardeşlerin çektiği ”Arrival of a Train at La Ciotat” sinema tarihinin ilk filmi olarak kayıtlara geçti.

Türkiye’de İlk Sinema: Halkın sinemaya olan büyük ilgisi dolayısıyla Weinberg, Türkiye’de 1908’de ilk sinema “Pathe Sineması”nı yaptırmıştır.

Neden Film İzliyoruz: Film izleme sebeplerimiz arasında en başta gelenlerini genel manada yaşamak ve hissetmek için yani rutin hayattan kaçmak, gerilim, korku, eğlence, bilgilenmek ve macera, Romantizm, sevgi, bencillik, gizem, öfke ve acıyı deneyimlemek için çekilen sinema filmlerini izliyoruz.

Günümüzde Sinemanın Başarısı Sağlanan Hasılat İle Ölçülüyor: Sinema filmleri bugün bana göre, insanları eğlendirip, hoşça vakit geçirmelerini sağlamak ve bunu yerine getirirken de iktisadi olarak mümkün olan en fala hasılatı (geliri) toplamak üzerine kurulu.

Sinema İzlemek Bize Ne Kazandırır?
Sinema filmlerin bir çoğu gerçek hayattan alınan hikayeleri konu edinir. Bu sayede film izlerken kendimizi karakterlerin yerine koyar ve filme dahil ederiz kendimizi. Hatta filmler hayatımızı renklendirirken, biçimlendirmemize de katkı sunar.

Sinemanın Topluma Etkileri:
Sinemanın Toplumun gelişmesine olumlu etkileri vardır. Filmler toplumun inançlarını, kültürel değerlerini, gelenek ve göreneklerini anlatan bu yönüyle insanların düşünce ve duygularını harekete geçiren bir sanat dalıdır. Bu bakımdan tek tek insanlara olduğu kadar topluma hatta uluslararası topluma hitap eder.

Paylaşın:
Objektif, tarafsız, şeffaf, hakaret olmadıkça her görüşe saygılı olmaya çalışıyoruz, sağı solu olmadan bütün siyasi haberlerinizi yayınları...
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

Mesaj Gönder
Merhaba, yayınlanmasını istediğiniz mesajınızı bize iletin, yayınlayalım.