Dolar 32,1843
Euro 34,9989
Altın 2.510,73
BİST 10.739,57
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 22°C
Parçalı Bulutlu
İstanbul
22°C
Parçalı Bulutlu
Sal 24°C
Çar 22°C
Per 22°C
Cum 23°C

Konuk Gazeteci ve Yazar Etem Sevik yazdı: Yeni yüzyılda anlam arayışı ve yeniden aydınlanma

Konuk Gazeteci ve Yazar  Etem Sevik yazdı: Yeni yüzyılda anlam arayışı ve yeniden aydınlanma
18 Aralık 2023 21:30 | Son Güncellenme: 18 Aralık 2023 21:35
93

HABERMAX.KIYMETLİ OKURLAR: Günümüz yaşamında sevdiğimiz ve peşinden koşuşturduğumuz aslında ana amacımıza mutluluğa yürüdüğümüz o kadar fazla ilgi alanımız var ki, saymakla bitiremiyoruz. bunlardan bir kaçı için işimize yarayan ihtiyaçlarımıza ulaşmamız için gerekli olan bilgi konusunu örnek verirsem, mesela bir yerden bir yere seyahat etmek için telefon etmek yerine internetten kolayca bilgi alarak bize uygun seyahat seçeneklerini değerlendirme imkanımızın olması kolaylığını söyleyebilirim.

ANCAK bilmek konusunu ise entelektüel bir faaliyet. Yani bilgelik konusu. Doğrudan doğruya kültür, sanat ve bilimle ilişkili alanlarda insan sevgisi ve etik değerleri gözeterek bilgi edinmek ve dolayıyla bilen kişi olmak veya bilge insan olmayı anlatıyor. Günümüz insanının çokta ilgisini vermediği yada böylede söylemek mümkün o yönde şekillenmediği bir küresel çağ döneminin içinden geçiyoruz. Yüzeysel ve gösteri ve gösterişe dayalı popüler kültür dönemi demem daha da doğru olur bu yüzyıl için. Aksine olarak temel adı Bilgi toplumu olmasına rağmen.

OYSA insan için gerçekten gereken öz konular her çağda olduğu gibi bu çağda da kendi varlığını tanıması için bilgiler edinmesi, bunun için çok okuması, araştırması ile hem yaşayışını hem hayatını düzene getirecek değerler sistemini öğrenmesi mesela gerçek, doğruluk, zihin ve dil gibi konulara soyut, somut ve temel olay ve olgulara ilişkin olarak gelişen ilerlettiği kişisel ve toplumsal tarihine uygun düşen düşünme ve davranış kalıplarını sistematik çalışmaları ile en yukarıya çıkarması süreçlerini içerir.

YENİ AYDINLAMA DÖNEMİ NE OLABİLİR?

21. YÜZYILIN ilk çeyreğine neredeyse bir yıl bir süre kala gelişen teknolojileri ve çağın gereklerini de atlamadan otantik uygarlık unsurlarının yeniden canlanması, öne alınması bu dönemde de insan ve toplum aydınlanmasında ve temel sorunlarımıza ışık tutulması ve çözümler sunulmasına ihtiyaç ve önemli bir gereklilik olmuştur.

VE ARTIK çok açıkça görüyoruz ki, tekelci küresel kültür dünya çapındaki yükselişi ile otantik medeniyetlerin ve geleneksel dünya görüşlerinin, kurumlarının geleneksel bölgeler kadar Batı şehirlerinde de görünür olmaya başlaması yeniden medeniyet aydınlanması için çok iyi bir fırsattır diye düşünüyorum. Bilmiyorum sizde benimle aynı fikirde misiniz?

Paylaşın:
Objektif, tarafsız, şeffaf, hakaret olmadıkça her görüşe saygılı olmaya çalışıyoruz, sağı solu olmadan bütün siyasi haberlerinizi yayınları...
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

Mesaj Gönder
Merhaba, yayınlanmasını istediğiniz mesajınızı bize iletin, yayınlayalım.