Dolar 34,5498
Euro 36,4662
Altın 2.962,01
BİST 9.146,35
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 18°C
Parçalı Bulutlu
İstanbul
18°C
Parçalı Bulutlu
Cum 18°C
Cts 9°C
Paz 10°C
Pts 11°C

Konuk Gazeteci ve Yazar Etem Sevik yazdı; Türk Mitolojisinde, Göğün Direği, “Çadır Direği” nedir?

Konuk Gazeteci ve Yazar Etem Sevik yazdı; Türk Mitolojisinde, Göğün Direği, “Çadır Direği” nedir?
13 Eylül 2023 22:41
293

HABERMAX.KIYMETLİ OKURLAR; Türk mitolojisine göre, Türkler Göğün direğini bir ‘çadır direğine’ benzetmişler. Türk Mitolojisi nelerdir? Bir tarife göre Tarihte adı geçmeyen, büyük kahramanların yer aldığı ve tabiat varlıklarına insani özellikler verilmesine mitoloji deniyor. Genel olarak Türk mitolojisi, Altay-Yakut Türklerinin Yaratılış Destanı, Hunların Oğuz Destanı, Göktürklerin, Ergenekon ve Bozkurt Destanı gibi diğer Türk destanlarıdır.


Bendenizde, Türk mitolojisinde “Göğünde bir direği vardır” inanışına yer vereceğim bugünkü yazımda. Türk mitolojisinde Türkler, göğün direğini “çadır direğine” benzetmişler. Bu inanışları yeryüzüne yayılmış ve tanınır, bilinir olmuştur. Türklere göre, çadırın kubbesi gökyüzü ve direği de göğün direği idi”. Bu direği Yakut Türkleri daha mitolojik bir şekle koymuş ve onu bir demir ağaç yapmışlar. Buna karşılık Avrupalılar, eski Roma ve Yunan kültürleri de göğün inanışına (Universalis columna) demişler. Türklerde bu inanış vardı. insanlığın da müşterek inanış düzenine mal olmuş bu inanış vardı. Aslında bu inanış dış etkilerle mi yoksa Türk düşüncesine mi dayanıyor diye sorarsak, dış etkiler savına karşı çıkan Türk düşünce anlayışını savunacak çok sayıda belge mevcut derim size.

Türkler, gökyüzünü, yeryüzüne gerilmiş bir çadır gibi düşünmüşler. Bu sebeple Göktürk Yazıtlarında “Göğün basmasından ve yıkılmasından” bahsi geçiyor. Yer, nasıl ki, Tanrının yarattığı bir varlıksa, Gök de onun yarattığı varlıktı. Göktürklerin dilinde “Kıldığı” kutsal bir varlıktı. Fakat “Gök Tanrının kendisi değildi.” bununla birlikte gök kubbe bugünkü bilgimizle uzay gibi sonsuzda değildi. “Orta asyanın atlı Türkleri, göğü “kendi çadırlarına benzetmişlerdi”. Buna tam anlamıyla bir Orta asya düşüncesi diyoruz. Nitekim Babil’lilerin veya İsrail’lilerin çadırları, Orta asyalılların ki gibi kubbe şeklinde yapılmıyordu. Mesela Babil metinlerinde gök bir “Çoban çadırına benzetiliyor. Uzaktaki çoban çadırına. Babil de böyle bir düşünce Orta asyalılar da olduğu gibi günlük hayatlarında kendilerini ve ailelerinin hayatlarını ilgilendiren ev ve yurt anlayışları üzerine kurulmamıştı. Nihayet Babilliler ile Tevrat‘ta geçen sözlerde bir edebiyat teşbihi ve benzetmesiydi. Orta asyalıların bu inanışları anlaşılacağı gibi günlük hayatlarının ve varlıklarının olağan haliydi.

Paylaşın:
Habermax'ta Tarafsız ve Şeffaf Habercilik Habermax olarak, habercilik anlayışımızın temelinde objektiflik, tarafsızlık ve şeffaflık yer alıyor. İnternet sitemizde, hakaret içermediği sürece her görüşe saygı göstererek, farklı bakış açılarına yer vermeye özen gösteriyoruz. Siyasi haberlerde sağ-sol ayrımı yapmaksızın, toplumun her kesimine hitap eden ve doğru bilgilendirmeyi amaçlayan içerikler sunuyoruz. Güncel ve doğru habere ulaşmanın önemine inanan Habermax, okuyucularının güvenini kazanmayı ve korumayı hedeflemektedir. Siz de güvenilir ve tarafsız haberlere ulaşmak için bizi takip etmeye devam edin.
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

Mesaj Gönder
Merhaba, yayınlanmasını istediğiniz mesajınızı bize iletin, yayınlayalım.