Dolar 32,3881
Euro 34,7827
Altın 2.433,74
BİST 10.068,90
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 17°C
Az Bulutlu
İstanbul
17°C
Az Bulutlu
Sal 15°C
Çar 18°C
Per 19°C
Cum 17°C

KONUK GAZETECİ VE YAZAR ETEM SEVİK YAZDI: AÇIKLAMALI GÜNCEL HABER ÖRNEKLERİ…

KONUK GAZETECİ VE YAZAR ETEM SEVİK YAZDI: AÇIKLAMALI GÜNCEL HABER ÖRNEKLERİ…
1 Ekim 2023 22:55
144

HABERMAX.KIYMETLİ OKURLAR: Haber örneklerine geçmeden önce Haber nedir? Bakalım dilerseniz; Haber yaşamın ve hayatın içinde güncel ve ilginç bir olayın olduğunca tarafsız ve gerçeğe uygun bir biçimde yazılıp, sunulmasıdır. Dolayısıyla Haber metninde her türlü taraflı değerlendirmelerden ve söz fazlalıklarından uzak durularak haber oluşturulur. Ve haber metinleri kısadır, haber dili de yalındır, konu, olay, olgu neyse herkesin anlayıp, değerlendireceği şekilde ortaya konur.


Haber nedir? konusuna bu şekilde açıklık getirdikten sonra Haberler çeşitli şekillerde türlere ayrılır. Genel kabul gören sınıflandırma da şu şekildedir: Genel haberler, özel konulu haberler, basit haberler, karmaşık haberler, özel konulu haberler’dir.
Şimdi de sizlerin okuması için hazırladığım yukarıda türlerini belirttiğim 4 adımda güncel açıklamalı haber örneklerine geçelim;

1- Genel haberler: bütün medyada bulabileceğimiz türden yazılı, işitsel, görüntülü haberlerdir. Ayrıca çoğunlukla ajanslar tarafından yapılmış haberlerdir. #Terörülanetliyorum – Maalesef bugün Saat 09.30 sıralarında İçişleri Bakanlığı’nın Emniyet Genel Müdürlüğü giriş kapısı önüne hafif ticari araçla gelen 2 teröristin bombalı saldırı eyleminde bulunmuş olması – bu tür haberlerdendir.

2- Özel haberler: Gazetecinin planladığı, bilgi malzemesini topladığı ve yazdığı haberlerdir. Örneğin bir gıda haberi “Uzmanların hazır gıdalarda katkı maddesi olarak kullanılan Çin Tuzu’nun sağlığa zararlı olduğunu söylüyor.” Türünde bir haber gazetecinin bireysel çalışmasını gerektiren veya gazeteci ekibi ile beraber yayına hazırladığı ve yazdığı haberlerdendir.

3- Basit Haberler: YouTube Yapay Zeka Destekli Dublaj Özelliğini Duyurdu başlığıyla YouTube, yapay zeka teknolojisini kullanarak videolara dublaj eklemeye hazırlanıyor, düzeninde yazılan haberlerdir.

4- Karmaşık Haberler: Bu yönde yazılan haberler daha çok gazetecilerin deneyime ihtiyaç duyulan ve yazılırken daha fazla dikkat ve titizlik gösterilmesi gereken haberlerdir. Eğitim konulu bir haber bu yönde yazılan bir haberdir. Örneğin İTÜ ETA Vakfı Doğa Koleji, 500 okul arasından “En Etkin ve Çok Yönlü Kullanan Okul” ödülünün sahibi oldu. Başlığıyla yazılan haberler karmaşık haberler arasında yer alır.

Yazar Etem Sevik‘in Notu: Saygıdeğer Gazete okurları bilmenizi isterim ki, Gazeteci en önce habercidir. Temennim, Her türde haberleri kaynağından okumaya ve genel kültürünüzü arttırmaya özen göstermenizdir.

Paylaşın:
Objektif, tarafsız, şeffaf, hakaret olmadıkça her görüşe saygılı olmaya çalışıyoruz, sağı solu olmadan bütün siyasi haberlerinizi yayınları...
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

Mesaj Gönder
Merhaba, yayınlanmasını istediğiniz mesajınızı bize iletin, yayınlayalım.