HABERMAX. Kastamonu Entegre, İtalya’daki yatırımını genişleterek Pomposa‘daki yonga levha fabrikasında yeni bir üretim hattı açtı. 2017 yılında İtalya’nın üçüncü büyük yonga levha üreticisi Gruppo Trombini’yi satın alarak ülkede üretime başlayan Kastamonu Entegre, yaptığı bu yatırımla İtalya’nın en büyük Türk yatırımcısı konumuna geldi. Yeni yatırımla Kastamonu Entegre’nin, dünya mobilya sektörünün kalbi konumundaki İtalya’da toplam yatırımı 215 milyon euro’ya ulaştı. Haziran sonu itibarıyla faaliyetlerine başlayan 30 milyon euro yatırım değerine sahip yeni üretim hattı, bölgede yeni istihdam olanakları da yaratıyor.
İtalya ve Türkiye arasındaki ticari hayata yaptığı katkılar nedeniyle geçtiğimiz günlerde sınırlı sayıda insana verilen İtalya liyakat nişanına layık görülen Kastamonu Entegre CEO’su Haluk Yıldız konuyla ilgili yaptığı açıklamada, “İtalya, mobilya başta olmak üzere orman ürünleri sektörü için çok önemli bir pazar. Kastamonu Entegre olarak böyle önemli bir pazarda güçlü oyunculardan biri olmak bizim için çok değerli. Yürüttüğümüz çalışmalarla Türkiye ve İtalya gibi iki dost ve müttefik ülkenin ticari kültürüne de katkı sağlıyoruz. İtalya’daki yeni yatırımımız bu amaç ve sorumluluk doğrultusunda attığımız önemli bir adım. Stratejik hedeflerimiz doğrultusunda faaliyet gösterdiğimiz tüm pazarlarda büyümeye devam edeceğiz. İki ülke arasında güçlü ticari ilişkiler, önemli yatırımlar var. Bu ilişkiyi daha da ileriye taşımak için iş dünyasına yani bizlere düşen görevleri de yerine getirmeye hazırız” dedi.
Kastamonu İtalya Genel Müdürü Esat Özoğuz, “Bu yatırım, daha fazla sayıda müşteriye ulaşabilme, daha yüksek hacimlerde ihracat yapabilme ve Pesaro’daki Tasarım Merkezimizden daha fazla yararlanabilme anlamında bizim için oldukça önemli. Ahşap bazlı panel sektöründe faaliyet gösteren global bir şirket olarak, mobilyanın ve tasarımın merkezinde yer alan İtalya’da faaliyet göstermekten, yeni yatırımlar yapmaktan dolayı çok mutluyuz” dedi.
Kastamonu Entegre‘nin İtalya’nın Emilia Romagna Bölgesi’ndeki fabrikası, bölge için üretim kapasitesi ve yeni iş olanakları açısından önemli bir kazanç olarak değerlendiriliyor. Kastamonu Entegre, genişleme stratejileri ve yatırımlarıyla bu önemin farkında olan öncü şirketler arasında yer alıyor. 2017 yılında, önceden atıl durumda olan fabrika bölgesi, Kastamonu Entegre‘nin yatırımları ile yeniden canlandırılarak ulusal ve uluslararası pazarlarda rekabet gücüne sahip, topluma açık ve kapsayıcı bir merkez haline geldi. Kadın ve gençlik inisiyatiflerine özel bir önem verilerek okullarla ve çevreyle güçlü sosyal ilişkiler geliştirildi. Yapılan son yatırımlar sayesinde geliştirilen tesis, artan istihdam ve üretim gücüyle bölge için önemini korumaya devam ediyor.
Kastamonu Entegre Hakkında:
Yüzde yüz yerli sermayeli bir şirket olarak Kastamonu’da üretime başlayan şirket, Türkiye’nin sanayileşme yolunda atılmış cesur adımlarından biri olarak, ahşap bazlı panel sektöründe yarım asrı aşkın süredir kesintisiz üretim yapmaktadır. Yurt içinde Kastamonu, Gebze, Balıkesir, Samsun, Tarsus ve Adana olmak üzere 6 lokasyonda üretim tesisi olan Kastamonu Entegre; sektöründe yurt dışına yatırım yapan ilk firma olarak Romanya, Bulgaristan, Bosna Hersek, Rusya, İtalya ve Türkiye yatırımları ile 6 ülkede üretim yapan global bir markaya dönüşmüştür. ABD’de ise odun yongası tedarik ve lojistik süreçlerini yürüttüğü bir şirketi vardır.
%30 pazar payı ile ahşap bazlı panel sektöründe Türkiye’nin lider şirketi olan Kastamonu Entegre, 25 yılı aşkın süredir devam eden yurt dışı yatırımlarıyla MDF ve yonga levha ana ürün gruplarında Avrupa’nın üçüncü dünyanın dördüncü büyük üreticisi konumundadır. Şirket, dünya laminant parke üretiminin %7’sını tek başına karşılamaktadır. Kastamonu Entegre, Çin’den Amerika’ya, Avustralya’dan Kanada’ya altı kıtada 100 ülkeye yaptığı ihracatla da sektöründe her yıl açık ara ihracat birincisi konumundadır. Ahşap bazlı panel sektörünün global markası, 1,9 milyar dolarlık cirosu ve üretimdeki gücü, bilgisi ve tecrübesiyle, yurt içi ve yurt dışı üretim tesis ve ofislerinde yaklaşık 7 500 kişiye istihdam sağlamaktadır.
Doğal dengeyi koruma ve topluma katkı sağlama misyonuyla hareket eden şirket, Türkiye ahşap bazlı panel sektörünün ilk sürdürülebilirlik raporunu hazırlamıştır. Geleceğin teknolojilerini geliştirmek amacıyla kurduğu Teknopark İstanbul’daki Ar-Ge merkezinde, ürün ve süreç geliştirme, verimlilik artırma, etkin kaynak kullanımı ve ileri malzeme teknolojileri üzerine çalışmaları gerçekleştirmektedir.