Dolar 35,7472
Euro 37,3139
Altın 3.172,32
BİST 10.121,77
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 16°C
Parçalı Bulutlu
İstanbul
16°C
Parçalı Bulutlu
Çar 16°C
Per 15°C
Cum 13°C
Cts 12°C

Kapitalizmin İki Yüzü: Küresel Zenginleşme ve Yerel Yoksullaşma”

Kapitalizmin İki Yüzü: Küresel Zenginleşme ve Yerel Yoksullaşma”
26 Ocak 2024 00:03
295

HABERMAX.Küresel ekonominin kalbinde yankılanan “ekonomik kriz” söylemleri, sıklıkla dillendiriliyor. Ancak bu kriz, çoğunlukla işçiler, emekliler ve esnafların omuzlarında yükseliyor. Kriz, zenginleri daha da zenginleştirirken, yoksulları daha da yoksullaştırıyor. Hükümetler, gelir adaleti ve sosyal devleti sağlama yolunda adımlar atmak yerine, yoksulları yönetmeye odaklanınca, devlet zenginlerin hizmetine sunuluyor.

Oxfam’ın son raporuna göre, dünyanın en zengin 10 kişisi servetlerini ikiye katlayarak 1,5 trilyon dolara ulaştırdı. Pandemi döneminde ise milyarderlerin servetleri yüzde 42 artarak dünya servetinin yüzde 13,9’unu elinde tutmaya başladı.

Ülkemizde de benzer bir tablo çiziliyor. Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati’nin ifadesine göre, dar gelirli kesimler dışında, firmalar ve ihracatçılar bu ekonomik krizden kâr elde ediyorlar. Türk lirasının değer kaybetmesine rağmen, BDDK verilerine göre son altı ayda 88 bin 713 kişi daha milyoner oldu ve toplam milyoner sayısı yüzde 17 artarak 3 trilyon 896 milyar 209 milyon TL’ye ulaştı.

Kriz ortamında kapitalizmin temel kuralı geçerli: Kriz zenginleri daha da zenginleştirirken, yoksulları daha da yoksullaştırır. Bu durum, dünyanın dört bir yanında, bilişimden enerjiye, silahtan gıdaya kadar çeşitli sektörlerde servetin giderek daha dar bir alana toplanmasına neden oluyor.

“Oligark” kavramı, sadece Rusya’ya özgü gibi gösterilse de aslında tüm dünyada ve özellikle Türkiye’de de mevcut. Gelir dağılımındaki adaletsizlik artarken, oligarklar sistemi besleyerek zenginleşiyorlar.

Avrupa’da gelir eşitsizliği ve servet dağılımı konusunda ciddi tartışmalar yaşanırken, Türkiye’de de benzer bir durum var. Ancak ülkemizde, TÜSİAD ve TÜİK verilerine rağmen gerçekler görmezden geliniyor. Gelir adaleti için enerji, ulaşım, bilişim gibi alanlarda kamulaştırma yapılmalı, devlet sosyal devlet ilkesine dönüşmeli ve vergi adaleti sağlanmalı.

Bu, 18 Haziran 2022 tarihinde İstanbul’da Necdet Saraç tarafından kaleme alınmış bir analizdir.

Paylaşın:
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

Mesaj Gönder
Merhaba, yayınlanmasını istediğiniz mesajınızı bize iletin, yayınlayalım.