Dolar 32,2491
Euro 34,8110
Altın 2.426,22
BİST 10.055,98
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 19°C
Az Bulutlu
İstanbul
19°C
Az Bulutlu
Çar 19°C
Per 22°C
Cum 21°C
Cts 23°C

İZMİR’İN URLA BELEDİYESİ YERLİ MALI HAFTASI KUTLANDI

İZMİR’İN URLA BELEDİYESİ YERLİ MALI HAFTASI KUTLANDI
14 Aralık 2018 16:45 | Son Güncellenme: 14 Aralık 2018 16:47
556

AHA.12-18 Aralık Tutum Yatırım ve Türk Malları Haftası dolayısıyla Urla Eski Tamirhane Binası’nda öğrencilerin de yoğun katılımıyla etkinlik düzenlendi. Programda konuşma yapan Urla Belediye Başkanı Sibel Uyar; “Tutumlu olmanın, yatırım yapmanın ve yerli üretimin öneminden bahsettiğimiz bu günlerde söyleyeceğimiz her cümle Türkiye Cumhuriyeti’nin sonsuza dek yaşaması amacına dayanıyor. Özgür ve bağımsız, başı dik ve onurlu, huzur ve refah içinde” dedi.

Düzenlenen etkinliğe Devlet eski Bakanı Aydın Tümen, Urla Kaymakamı Önder Can, Urla Belediye Başkanı Sibel Uyar, Türk Tarih Kurumu eski Başkanı ve eski Milletvekili Prof. Dr. Yusuf Halaçoğlu, İzmir Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği Başkanı Zekeriya Mutlu, Urla Esnaf ve Sanatkarlar Odası Başkanı Ahmet Aydınhan, İzmir Büyükşehir Belediyesi Yerel Hizmetleri Müdürü Yener Kırmızı, Siyasi Parti Temsilcileri, Urla Birim Müdürleri,
Öğretmenler ve Öğrenciler katıldı.Yerli malın önemine dikkat çeken Urla Belediye Başkanı Sibel Uyar; “Kendi ihtiyacını üretemeyen, her şeyini dış ülkelerden karşılayan bir toplumun bağımsızlığından söz edilebilir mi? Eskiden okullarımızda Yerli Malı Haftası’nı kutlardık. Gerçekten yerli üretim meyve sebzelerle, annelerimizin yaptığı malzemesi yerli olan börek ve çöreklerle. Her birimiz farklı bir meyve olurduk. Şiirler okurduk. “Yerli malı, yurdu malı, herkes onu kullanmalı” diye bağırarak gezerdik sokaklarda. Ne oldu da unutulmaya yüz tuttu bu gelenek? Çünkü artık meyveyi, sebzeyi, bakliyatı diğer ülkelerden ithal eder olduk. Bakkalda, markette satılan ürünlerin çoğu Türk malı değil, öyle değil mi? Ya dağlarından keçisi, bahçelerinden ineği, koyunu eksik olmayan ülkeme neden hayvan ithalatı yapılıyor” dedi.

Türkiye’nin kurtuluşu Üretim EkonomisiUrla Belediye Başkanı Sibel Uyar konuşmasına şöyle devam etti;

“Mustafa Kemal Atatürk’ün Cumhuriyeti kurar kurmaz İzmir İktisat Kongresi’ni gerçekleştirmiş, yerli mallar üretilmesi ve kullanılmasını teşvik etmiş. Ata’mız 15 yılda tam 46 fabrika kurdu. İnanabiliyor musunuz Kurtuluş Savaşı’ndan yeni çıkmış, harap olmuş bir Türkiye’de, temelleri atılan sanayi hamlesiyle birlikte toplam üretim yüzde 80 artmış. Kömürde yüzde 100, kromda yüzde 600, diğer madenlerde yüzde 200 artış yaşanmış. Demir üretimi sıfırdan 180 bin tona çıkmış ve şeker üretimi 200 kat artmış. Onun dehası ve ileri görüşlülüğüyle kurulan kömür, çimento, şeker, uçak, ipek ve deri fabrikaları sayesinde Türkiye kalkınmış. Sonra ne mi oldu? Mustafa Kemal Atatürk’ten miras kalan bu fabrikaların çoğu ya kapatıldı, ya özelleştirildi ya da satıldı.Çok uzağa gitmeye gerek yok, geçtiğimiz aylarda 14 şeker fabrikasının satışa çıkarılması çok tartışıldı; yine geçtiğimiz yıllarda havagazı fabrikasının yıkımı sonrası yaşananları da hatırlarsınız. Cumhuriyet’in ilk yıllarında ağır sanayi üretimini yüzde 152 artıran ve kalkınmamızın anahtarı olan bu fabrikaların bir kısmının yerinde artık yeller esiyor.”
Urla Kaymakamı Önder Can ise ,“Bu tür organizasyonlar çok değerli ve önemli. Bu etkinlikte emeği geçen herkese çok teşekkür ederim. Kurtuluş Savaşı’mızdan sonra ülkemizin birçok yerinde fabrikalar açılmış, milli üretim ve milli ekonomimize önem verilmiştir. Bizlerde yerli mallarımıza sahip çıkmalıyız. 869 numaralı yerli mallarımızı çocuklarımıza öğretmemiz lazım. Milli ürünlerimizden almalı ve tüketmeliyiz” dedi.İESOB Başkanı Zekeriya Mutlu ise konuşmasında, “Biz istiyoruz ki eskisi gibi okullarımızda ve her yerde bu özel günümüz yerli malı haftamız kutlansın. Bugün burada yerli malı haftasını, yerli malı kullanmaya teşvik etmek, onu öncelikli hale getirmek ve kuşaktan kuşağa aktarmak için yapıyoruz. Emeği geçen herkese teşekkür ediyorum” dedi.Urla Esnaf Odası Başkanı Ahmet Aydınhan da oda olarak yerli malı kullanımının önemli bulduklarını hatırlattı, “ Bu tür etkinliklerin Milli birlik içinde her yerde yapılmasını istiyoruz. Biz bunu her zaman yapmaya devam edeceğiz. Yerli üretici desteklenmelidir. Bu tür milli etkinliklerimize de sahip çıkılmalıdır” şeklinde konuştu.Urla Ziraat Odası Başkanı Nurettin Kılıç ise; “Mustafa Kemal Atatürk İzmir’de iktisat Kongresini topladı. Atamız yerli malların üretilmesini ve tüketilmesini istedi ve buna teşvik etti. Ben bugün ilkokul yıllarımı hatırladım. Okullarımızda ne güzel kutlardık. Şimdi yine o günlerin gelmesini istiyoruz. Bizler yerli mallarımıza sahip çıkmalı ve onları kuşaktan kuşağa aktarmalıyız” dedi.
Konuşmaların ardından ise şiirler okundu, tiyatro gösterileri yapıldı. Yerli Malı Haftası işle ilgili küçük bir sunumun arından ise program ödül töreni ile sona erdi.
Ayrıca Tamirhane Binasında kurulan stantlarda Kooperatifler ve öğrenciler kendi ürettikleri sebzeleri sattılar.

Paylaşın:
Objektif, tarafsız, şeffaf, hakaret olmadıkça her görüşe saygılı olmaya çalışıyoruz, sağı solu olmadan bütün siyasi haberlerinizi yayınları...
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

Mesaj Gönder
Merhaba, yayınlanmasını istediğiniz mesajınızı bize iletin, yayınlayalım.