AHA.12-18 Aralık Tutum Yatırım ve Türk Malları Haftası dolayısıyla Urla Eski Tamirhane Binası’nda öğrencilerin de yoğun katılımıyla etkinlik düzenlendi. Programda konuşma yapan Urla Belediye Başkanı Sibel Uyar; “Tutumlu olmanın, yatırım yapmanın ve yerli üretimin öneminden bahsettiğimiz bu günlerde söyleyeceğimiz her cümle Türkiye Cumhuriyeti’nin sonsuza dek yaşaması amacına dayanıyor. Özgür ve bağımsız, başı dik ve onurlu, huzur ve refah içinde” dedi.
Türkiye’nin kurtuluşu Üretim EkonomisiUrla Belediye Başkanı Sibel Uyar konuşmasına şöyle devam etti;
“Mustafa Kemal Atatürk’ün Cumhuriyeti kurar kurmaz İzmir İktisat Kongresi’ni gerçekleştirmiş, yerli mallar üretilmesi ve kullanılmasını teşvik etmiş. Ata’mız 15 yılda tam 46 fabrika kurdu. İnanabiliyor musunuz Kurtuluş Savaşı’ndan yeni çıkmış, harap olmuş bir Türkiye’de, temelleri atılan sanayi hamlesiyle birlikte toplam üretim yüzde 80 artmış. Kömürde yüzde 100, kromda yüzde 600, diğer madenlerde yüzde 200 artış yaşanmış. Demir üretimi sıfırdan 180 bin tona çıkmış ve şeker üretimi 200 kat artmış. Onun dehası ve ileri görüşlülüğüyle kurulan kömür, çimento, şeker, uçak, ipek ve deri fabrikaları sayesinde Türkiye kalkınmış. Sonra ne mi oldu? Mustafa Kemal Atatürk’ten miras kalan bu fabrikaların çoğu ya kapatıldı, ya özelleştirildi ya da satıldı.Çok uzağa gitmeye gerek yok, geçtiğimiz aylarda 14 şeker fabrikasının satışa çıkarılması çok tartışıldı; yine geçtiğimiz yıllarda havagazı fabrikasının yıkımı sonrası yaşananları da hatırlarsınız. Cumhuriyet’in ilk yıllarında ağır sanayi üretimini yüzde 152 artıran ve kalkınmamızın anahtarı olan bu fabrikaların bir kısmının yerinde artık yeller esiyor.”
Urla Kaymakamı Önder Can ise ,“Bu tür organizasyonlar çok değerli ve önemli. Bu etkinlikte emeği geçen herkese çok teşekkür ederim. Kurtuluş Savaşı’mızdan sonra ülkemizin birçok yerinde fabrikalar açılmış, milli üretim ve milli ekonomimize önem verilmiştir. Bizlerde yerli mallarımıza sahip çıkmalıyız. 869 numaralı yerli mallarımızı çocuklarımıza öğretmemiz lazım. Milli ürünlerimizden almalı ve tüketmeliyiz” dedi.İESOB Başkanı Zekeriya Mutlu ise konuşmasında, “Biz istiyoruz ki eskisi gibi okullarımızda ve her yerde bu özel günümüz yerli malı haftamız kutlansın. Bugün burada yerli malı haftasını, yerli malı kullanmaya teşvik etmek, onu öncelikli hale getirmek ve kuşaktan kuşağa aktarmak için yapıyoruz. Emeği geçen herkese teşekkür ediyorum” dedi.Urla Esnaf Odası Başkanı Ahmet Aydınhan da oda olarak yerli malı kullanımının önemli bulduklarını hatırlattı, “ Bu tür etkinliklerin Milli birlik içinde her yerde yapılmasını istiyoruz. Biz bunu her zaman yapmaya devam edeceğiz. Yerli üretici desteklenmelidir. Bu tür milli etkinliklerimize de sahip çıkılmalıdır” şeklinde konuştu.Urla Ziraat Odası Başkanı Nurettin Kılıç ise; “Mustafa Kemal Atatürk İzmir’de iktisat Kongresini topladı. Atamız yerli malların üretilmesini ve tüketilmesini istedi ve buna teşvik etti. Ben bugün ilkokul yıllarımı hatırladım. Okullarımızda ne güzel kutlardık. Şimdi yine o günlerin gelmesini istiyoruz. Bizler yerli mallarımıza sahip çıkmalı ve onları kuşaktan kuşağa aktarmalıyız” dedi.
Konuşmaların ardından ise şiirler okundu, tiyatro gösterileri yapıldı. Yerli Malı Haftası işle ilgili küçük bir sunumun arından ise program ödül töreni ile sona erdi.
Ayrıca Tamirhane Binasında kurulan stantlarda Kooperatifler ve öğrenciler kendi ürettikleri sebzeleri sattılar.