HABERMAX.Bursa Büyükşehir Belediyesi’nin Hanlar Bölgesi Projesi kapsamında yaptığı yıkımlar sırasında büyük bir facianın ucuz atlatıldığına değinen İYİ Parti İl Başkanı Selçuk Türkoğlu, Zafer Plaza ile ilgili olarak; Bursa’ya ait hisselerin devrinden, çarşıya ikinci bir AVM girişi açılmasına ve yeni ticari alanların oluşmasına kadar bir dizi kritik sorgulamalar yaptı.
Konunun yıkım nedeniyle gündeme gelmesi üzerine, kamuoyunun daha başka bir dizi soruya da cevap beklediğini vurgulayan Türkoğlu, Başkan Alinur Aktaş’ın sorumluluğu gereği Bursalıları mutlaka bilgilendirmesi gerektiğine işaret etti.
Türkoğlu, Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş’tan yanıtını istediği soruları şöyle sıraladı:
YÜZDE KAÇ HİSSE VERİLDİ?
1-Sn. Aktaş, Bursa Büyükşehir Belediyesi, Bursalılar adına Zafer Plaza’da yüzde kaç hisseye sahipti. Projenin başlangıcında sahip olunan yüzde 25 oranındaki hisseden daha önce feragat edilme söz konusu oldu mu? Bu yıkıma karşılık, eldeki hisselerin yüzde kaçını Zafer Plaza’nın sahibine vermeyi taahhüt ettiniz. Bu hisselerin bugünkü güncel rayiç bedeli nedir?
Şu anda Bursa’nın elde kalan hisse oranının miktarı net olarak yüzde kaçtır? Bu hisselerin gerçek sahibi olan Bursalı hemşehrilerimizin kendilerine sorulmadan yapılan bu hisse devir anlaşmasının detaylarını bilme hakkı yok mudur? Kapalı kapılar ardında yaptığınız gizemli pazarlığı, belediyeciliğin hangi etik anlayışına oturtuyorsunuz?
2-Pirinç Han’ın önünü açmak amacıyla yıkımı yapılan binanın, yıkıldıktan sonra ortaya çıkacak zemininden AVM’ye, tıpkı Zafer Plaza’nın ana giriş kapısı gibi ikinci bir AVM girişi olacak mıdır? Daha doğrusu, Bursalılardan sır gibi sakladığınız, Zafer Plaza sahibi ile yaptığınız sözleşmede böyle bir girişimi önleyecek herhangi bir madde var mıdır? Yoksa, ilgili işletme sahibine, “Ben yaptım oldu!” diyerek, yıkılan bölgeden ikinci bir kapı açılmasını sağlayacak bir boşluk bıraktınız mı?
3-Bu kapının açılma ihtimali ile birlikte etrafının, yine tıpkı Zafer Plaza’nın ana giriş kapısı çevresini dolduran ticari alanların benzerleriyle(cafe, fastfood işletmeleri, çay ocakları, tezgahlar v.b.) doldurulmayacağının garantisini aldınız mı? Söz konusu AVM’nin ana bölüm üzerinde pıtrak gibi çoğalmasına engel olamadığınız çok sayıda ticari alan garabetinin aynısı, yıkımı yapılan bu bölgede de oluşursa nasıl bir önlem almayı düşünüyorsunuz?
Yaptığınız sözleşmeye bir zahmet yeniden bakın ve yakın gelecekte başınıza nelerin gelebileceğini şimdiden görün! Hani belki sözleşmeyi yeniden revize etme ihtiyacı duyabilirsiniz. Bursalıları da durumdan haberdar etmeyi sakın ola ki ihmal etmeyin.
Yok eğer, ‘Beni ırgalamaz’ deyip, o bölgenin gerçek sahibi hemşehrilerimizi yok saymaya devam ederseniz; onlar da sizi zaten, önlerine konulacak ilk sandıkta yok hükmünde sayacaklar, haberiniz olsun!..