AHA.Başkan Türkoğlu Uyuşturucu madde kullanımının çocuk denilebilecek yaşlara düştüğünün vurgulandığı İYİ Parti Bursa İl Başkanlığı’nın açıklamasında, ortak mücadele platformu çağrısı yapıldı.
Toplumsal Politikalardan Sorumlu İl Başkanı Yardımcısı Semra Doğan, ülke geleceğinin tehdit altında olduğunu belirterek, “Kentimizdeki Siyasi Partiler, STK’lar, din görevlileri, öğretmenler, aileler, üniversiteler, spor ve sanat camiası ile birlikte kararlı ve topyekün bir mücadele başlatmalıyız” dedi.
Konu ile ilgili basın açıklaması aynen şöyle:
“Kıymetli Dostlar,
Değerli Basın Mensupları;
26 Haziran, yani yarın ‘Dünya Uyuşturucu Kullanımı ve Kaçakçılığı ile Mücadele Günü’…
Tüm dünyada toplumları tehdit eden madde bağımlılığı, ne yazık ki ülkemizde çok daha fazla tehlikeli tablolar ortaya koymaya başladı.
Bursa’da ise ne acıdır ki, uyuşturucu kullanma yaşı ortaokul seviyesine kadar düşerken, bağımlı gençlerin sayısı da maalesef günden güne artıyor.
Ülkemizdeki uyuşturucu bağımlı sayısının 1 milyon 700 bin olduğu tahmin edilirken, kentimizde de gençlerimiz ölümcül sentetik uyuşturucu batağına batmış durumda.
Aileler ise çocuklarının uyuşturucunun esiri olması karşısında çaresiz kalıyor.
Çocuklarını, aldıkları tüm tedbirlere rağmen uyuşturucu batağından kurtaramayan aileler, yöneticilerden, Polisten ve adli makamlardan çaresizce yardım bekliyor.
Uyuşturucu ve madde bağımlılığındaki artışın sebeplerini incelediğimizde, karşımıza, aile içi şiddet ve sevgisizlik, parçalanmış aile durumları, TV, sosyal medya, geniş aile kavramından çıkılarak çekirdek aileye hızla geçiş, ayrıca pandemi nedeniyle yanlızlaşan gençler ve aileler gibi nedenler çıkıyor.
Türkiye’de uyuşturucu tedavi merkezlerine başvuranların sayısının yaklaşık 9 kat arttığını görüyoruz.
2006 yılında Türkiye’de tedavi merkezlerine başvuranların sayısı 1417 iken, 2017 yılında bu sayı 12 bin 501’e çıktı.
BURSA’DA, MADDE
KULLANIMI YAŞI 11’E DÜŞTÜ!
Ülkemizde giderek artan ekonomik sıkıntılar ve işsizlik, ne yazık ki boşanma nedenlerinin başında yer alıyor. Bu da parçalanan ailelerin ve çocuklarının, madde bağımlılığına yönelmesine neden olabiliyor. Madde bağımlılığındaki artış ise ülkedeki suç oranlarının artışını da beraberinde getiriyor.
Adli verilere göre;
Cinayetlerin %60’ı, saldırıların %40’ı, tecavüz suçlarının %33’ü alkol ve madde kullanımı olan kişiler tarafından işleniyor.
Adli istatistiklerin yayımlandığı
2009-2019 yılları arasında uyuşturucuya bağlı suçlardan, toplam 2 milyon 69 bin 868 kişi hakkında Cumhuriyet Başsavcılıklarınca şüpheli sıfatıyla işlem yapıldı. Bu sayı Türkiye nüfusunun neredeyse yüzde 2’sine denk geliyor.
2009’da 63 bin 733 kişi,
2019’da 184 bin 190 kişi
olmak üzere, uyuşturucu kullandığı gerekçesiyle şüpheli sıfatıyla işlem yapılan kişi sayısında tam 3 kat artış oldu. Bu arada en ürkütücü olan ise araştırmalara göre madde kullanım yaşının 11’lere kadar düşmüş olması.
ARZ TALEBİ ÖNLEYİCİ POLİTİKALAR ÜRETİLMELİ…
Türkiye, ne yazık ki son 20 yılda sürekli çeşitlenen birçok uyuşturucu maddenin imal edildiği ve ayrıca geçiş köprüsü bir ülke konumundadır.
Madde bağımlılığı ile mücadeleyi başaramazsak, özellikle büyük kentlerimizde, çok büyük güvenlik sorunları yaşayabiliriz.
Ülkemizde ve Bursa’daki uyuşturucunun %80’i sokak satıcılarından ve internetten temin ediliyor.
Arz ile mücadele eden, kolluk kuvvetlerimizin, fedakarca mücadelesi tek başına yeterli değildir, taleple de mücadeleye ağırlık verilmesi gerekiyor. Bu noktada da görev toplumun bir çok kesimine düşüyor.
YEREL YÖNETİMLER
YETERSİZ KALIYOR!
Sosyal Belediyecilik konusunda aktif olması gereken Bursa Büyükşehir Belediyesi, özellikle kentin doğu kısmında gençlerin boş zamanlarını değerlendirmesi için spor tesisleri, kültür, sanat gibi sosyal etkinliklerin yapılacakları mekânlar oluşturmakta yetersiz kalıyor.
Sayıları tüm Türkiye ‘de 125 bini bulan sivil toplum kuruluşlarının da, bu mücadelede görev üstlenmemeleri ciddi bir sorundur. STK’lar bu anlamda sahada aktif sorumluluklar almalıdır.
Bu çerçevede görev alabilecek 50 bin 192 muhtar, 1 milyon 77 bin öğretmen, 130 bin din görevlisi ve 300 binden fazla emniyet personeli bulunmaktadır.
İYİ Parti olarak çağrıda bulunuyoruz, toplumun her kesimini mücadeleye ve iş birliğine davet ediyoruz.
Gelin gençlerimizi, dolayısıyla geleceğimizi karartan madde bağımlılığı ile ilgili bir platform kuralım.
Kentimizdeki Siyasi Partiler, STK’lar, din görevlileri, öğretmenler, aileler, üniversiteler, spor ve sanat camiası ile birlikte kararlı ve topyekün bir mücadele başlatalım.
Çünkü gençler bizim geleceğimizin mimarı, yarınlarımızın teminatıdır.”
Semra DOĞAN
İYİ Parti Bursa
Toplumsal ve Sosyal Politikalardan Sorumlu İl Başkan Yardımcısı