HABERMAX. 23 Nisan 2025’te Silivri açıklarında meydana gelen 6.2 büyüklüğündeki deprem, yalnızca fiziksel etkileriyle değil, dijital ve geleneksel medyada oluşturduğu geniş yankıyla da kamuoyunun ana gündem maddesi haline geldi. Ajans Press Teknoloji’nin Newscope platformu üzerinden gerçekleştirdiği analizde, depremle ilgili 3,9 milyonun üzerinde içerik tespit edildi.
197 ülkede 152 milyon haber kaynağı ve 40 sosyal medya ağını tarayan Newscope verilerine göre, İstanbul’da yaşanan depremle ilgili, son altı gün içinde dijital mecralarda 242 binin üzerinde kullanıcı içerik üretti. Paylaşım yapan kullanıcıların yüzde 61,6’sı erkek, yüzde 38,4’ü ise kadınlardan oluştu. Demografik veriler, depremin en yoğun şekilde 25-34 yaş aralığındaki kullanıcılar tarafından konuşulduğunu ortaya koydu. Newscope verilerine göre, yaşanan deprem ülkemiz dışında global medyada da ciddi yansıma buldu. ABD medyasında 60 bin 369, Hollanda medyasında 35 bin 112, Almanya medyasında ise 26 bin 785 içeriğin yer aldığı görüldü. Deprem anında ve sonrasında en çok konuşulan başlık ise GSM operatörlerinde yaşanan kesinti oldu.
Deprem anı ve sonrasında dijital platformlardaki yoğun bilgi akışı, kriz dönemlerinde hızlı ve güvenilir iletişimin kritik önemini bir kez daha gözler önüne serdi. Afet sonrası iletişim, yalnızca bilgi paylaşımını hızlandırmakla kalmadı, aynı zamanda toplumsal dayanışmanın dijital mecralar üzerinden ne denli güçlü bir şekilde örgütlenebileceğini de gösterdi.
KULLANICILAR VE UZMANLAR İKİYE BÖLÜNDÜ
23 Nisan’da İstanbul Silivri açıklarında meydana gelen 6.2 büyüklüğündeki depremin ardından, deprem uzmanları olası büyük bir İstanbul depremi konusunda farklı görüşler dile getirdi. Bazı uzmanlar yaşanan depremin büyük İstanbul depremini daha da öne çektiğini vurgularken, bazı uzmanlar ise büyük bir deprem beklentisinin olmadığını vurguladı. Bu farklı görüşler, İstanbul’da olası büyük bir depreme karşı hazırlıklı olmanın ve yapıların depreme dayanıklı hale getirilmesinin önemini bir kez daha ortaya koydu.
Newscope Hakkında
Almanya, Amerika Birleşik Devletleri, Birleşik Krallık, İspanya, İtalya, Fransa, Türkiye, Hindistan, Singapur ve Japonya’dan oluşan uluslararası bir konsorsiyum tarafından geliştirildi. 7 yıl süren Ar-Ge sürecinde, toplam 500 yazılım mühendisinin katkısıyla hayata geçirilen bu projeye 220 milyon dolarlık yatırım yapıldı. Newscope, kullanıcılarına gelişmiş analiz ve detaylı raporlama yetenekleri sunarak medya izleme süreçlerini daha verimli hale getiriyor. Bu sayede, kullanıcılar kritik içgörülere daha hızlı ve etkili bir şekilde ulaşabiliyor.ChatGPT ve yapay zekâ destekli analiz altyapısıyla Newscope, pazarlama, iletişim ve strateji geliştirme alanlarında yenilikçi fırsatlar sunuyor. Yazılı basın, televizyon, radyo, internet ve sosyal medya platformlarını eş zamanlı takip edebilme özelliği sayesinde, kullanıcılarına benzersiz ve kapsamlı bir medya izleme deneyimi sağlıyor.