Dolar 34,4954
Euro 36,2629
Altın 2.962,32
BİST 9.367,77
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 18°C
Parçalı Bulutlu
İstanbul
18°C
Parçalı Bulutlu
Cum 18°C
Cts 8°C
Paz 10°C
Pts 10°C

İSKİ İSTANBUL’UN ÇEVRESİNİ TİTİZLİKLE KORUYOR

6 Haziran 2021 11:17 | Son Güncellenme: 6 Haziran 2021 11:18
350

AHA.İSKİ, dev çevre yatırımlarıyla İstanbul’un çevresini korumaya ve çehresini değiştirmeye devam ediyor.

İSKİ’nin İstanbul’daki çevre koruma çalışmaları 365 gün 24 saat kesintisiz devam ediyor. Bir yandan dev yatırımlarla yılların kronikleşmiş sorunlarına çözümler üretilirken, öte yandan işletme faaliyetleriyle de olası problemlerin önüne geçiliyor.

18 BİN KİLOMETRE ATIK SU HATTI, 89 ARITMA TESİSİ

İSKİ, İstanbul’un atık sularını 18 bin kilometrelik dev bir hatla topluyor. Daha sonra bu sular, şehrin dört bir yanında bulunan 89 atık su arıtma tesisine iletiliyor. 365 gün 24 saat kesintisiz çalışan bu tesislerde, her gün 4 milyon metreküp atık su arıtılarak çevreye zarar vermeden uzaklaştırılıyor. Tesislerin toplam kapasitesi günlük 5 milyon 800 bin metreküpü aşıyor.

İSKİ, arıtma alanında mevcutla yetinmeyip hem geleceği planlıyor hem de tesislerin arıtma özelliklerini iyileştiriyor. Yakın zamanda Ataköy İleri Biyolojik Atık Su Arıtma Tesisi’nin 2. Kademe inşaatını tamamlayan İdare, mevcut kapasiteye günlük 240 bin metreküp daha ekleyerek tesisi toplamda günde 600 bin metreküp atık suyu arıtabilecek ve 2 milyon 400 bin nüfusa hizmet verebilecek bir hale getirdi.

Bununla birlikte Tuzla İleri Biyolojik Atık Su Arıtma Tesisi’nde de kapasite arttırım çalışmaları devam ediyor. İnşaatı devam eden 3. Kademe tamamlandığında, tesis kapasitesi 400 bin metreküp artacak ve günde 650 bin metreküp atık suyu arıtabilecek kapasiteye ulaşacak. Bu da 2 milyon 600 bin kişinin atık suyunun arıtılması demek.

Bir diğer önemli arıtma yatırımı ise İstanbul Boğazı’nı yakından ilgilendiriyor. Mevcut 600 bin metreküp kapasiteli Baltalimanı Atık Su Ön Arıtma Tesisi biyolojik arıtmaya çevriliyor. Yine günlük 600 bin metreküp arıtma kapasitesi ile hizmet verecek olan tesis, günde 170 ton çamurun İstanbul Boğazı’na girişini engelleyecek. Böylece Boğaz daha da temiz bir hale gelecek.

Öte yandan İSKİ, bugün İstanbul’daki atık suların yüzde 99’unu arıtıyor. Yüzde 100 biyolojik arıtma hedefiyle de hem çalışmalarını hem de planlamalarını sürdürüyor. İSKİ, bütün bu yaptıklarıyla hem denizleri hem de İstanbul’un çevresini koruyor.

65 DEREDE ISLAH DEVAM EDİYOR, BALIKLAR KURBAĞALIDERE’YE GERİ DÖNDÜ

İSKİ, taşkın riskini ortadan kaldırmak, derelerde atık su tehtidine son vermek için İstanbul’un derelerini ıslah etmeye devam ediyor. 2019 yılı Haziran ayından bugüne kadar 65 derede 29 kilometre dere ıslahı gerçekleştirdi. İstanbul’un gündemini uzun süre meşgul eden Kurbağalıdere’deki ıslah çalışmalarıyla da hem deredeki kötü koku gitti hem de balıklar dereye geri geldi.

Öte yandan kurum, ıslah çalışmalarına ara vermeden devam ediyor.

DERE KENARLARI YAŞAM VADİSİ OLUYOR!

Bununla birlikte peyzajlı dere ıslahları da dikkat çekiyor. Bu çalışma ile dere kenarları, dev bir yaşam vadisine dönüştürülerek şehrin yeşil alanları arttırılıyor. Tuzla Hacet Dere Yaşam Vadisi 1. Etap ve Kavaklıdere Yaşam Vadisi 3. Etap’ta çalışmalar geçtiğimiz aylarda tamamlanmıştı. Kavaklıdere Yaşam Vadisi 4. ve 5. Etaplar, Tuzla Hacet Deresi Yaşam Vadisi 2 . ve  3. Etaplar, Çekmeköy Serindere Yaşam Vadisi, Sancaktepe Palamut Deresi Yaşam Vadisi ve Sancaktepe Ayazma Deresi Yaşam Vadisi’nde çalışmalar ise devam ediyor.

Maltepe – Ataşehir Çamaşırcı Deresi Yaşam Vadisi’nde ise planlama çalışmaları sürüyor.

263 DEREDE PERİYODİK TEMİZLİK, RİVA’DA YILLARIN KİRLİLİĞİ TEMİZLENİYOR

İSKİ, sadece dereleri ıslah etmekle kalmıyor aynı zamanda taşkın, kötü koku gibi olumsuz durumların meydana gelmemesi için de derelerde periyodik olarak temizlik çalışmalarını sürdürüyor. Geçen yıl 129 derede 246 km’lik dere temizliği yapılarak toplam 531 bin metreküp, 2021 yılının ilk 4 ayında ise 64 farklı derede toplam 66 kilometrelik dere temizliği yapıldı ve 252 bin metreküp teressübat derelerden temizlenmiş oldu.

Bu çalışmalar gerçekleştirilirken, Riva Deresi’nde de yılların kirliliği temizlenmeye devam ediliyor. Bugüne kadar 13 kilometrelik bir alanda yapılan çalışmalarda 3 bin metreküp katı atık dereden temizlendi. 14 kilometrelik bir kısımda ise çalışmalar devam edecek.

ŞEHRİN ÖNEMLİ ALTYAPI SORUNLARI ÇÖZÜLÜYOR

İstanbullunun günlük yaşamını olumsuz etkileyen önemli altyapı problemleri de hızla çözüme kavuşturuluyor. 2019 yılı Haziran ayından bugüne Üsküdar Meydanı, Kadıköy Rıhtım, Kartal Meydanı gibi önemli yerlerin de aralarında bulunduğu 104 noktadaki çalışmalarımız sona erdi. 60 noktada ise çalışmalarımız tüm hızıyla devam ediyor.

Yine kazı çalışmaları sona eren ve bu yıl hizmete girecek olan Ayvalıdere Yağmur

Suyu Tüneli ile birlikte Bayrampaşa, Esenler, Güngören, Zeytinburnu ve Fatih‘teki 16 kritik bölgede su baskınlarına son verilmiş olacak.

Öte yandan Üsküdar’a hizmet verecek olan Çavuşdere-Bülbüldere Yağmur Suyu Tüneli’nin de inşaat çalışmaları tamamlandı.

DENİZE ATIKSU GİRİŞİ SON BULUYOR

İdare, yıllardır görmezden gelinen denize doğrudan atıksu girişine de son veriyor. Bu kapsamda tam 104 noktada çalışmalar tamamlanarak denize atıksu deşarjı sona erdi. 26 noktada ise çalışmalar devam ediyor.

DEV ATIKSU TÜNELLERİ İLE ATIKSULAR KONTROL ALTINDA!

İSKİ, İstanbul’un atıksularının toplanması amacıyla, dev atıksu tünelleri inşaatlarını da sürdürüyor. Bu kapsamda Ayazağa-Kemerburgaz Atıksu Tüneli’nin inşaat çalışmaları tüm hızıyla devam ediyor.

Küçükçekmece Gölü’nün her iki yakasına inşa edilen atıksu tünelleri ile de bölgenin atıksuları, Ambarlı İleri Biyolojik Atıksu Arıtma Tesisi’ne ulaştırılacak. Böylece ön arıtma oranı azalacak, ileri biyolojik arıtma oranı artacak.

DİJİTAL FATURA İLE  AĞAÇLAR KORUNUYOR

İSKİ, bir yandan dev çevre yatırımlarını sürdürürken öte yandan dijital dönüşüm ile doğa dostu uygulamaları da hayata geçiriyor. Dijital Fatura ile ağaçlarımız korunuyor. Uygulama ile her ay basılı olarak adrese gönderilen faturalar, abonelerin tercihine göre SMS ya da e-posta yoluyla kendilerine iletiliyorbilecek. Bu sayede, çevre kirlenmeyecek, kağıt tüketimi düşecek ve karbon salınımı azalacaktır. Daha az kağıt kullanılmasıyla hem ağaçlar korunacak hem kağıt üretiminde su harcanmayacak hem de ekonomiye katkı sağlanacak.

Dijital Fatura’ya geçmek oldukça basit. İSKİ’nin kurumsal web sitesindeki https://www.iski.istanbul/dijital-fatura-talep linkinden kolayca başvuru yapılabiliyor.

İSKİ, SU HAVZALARINI AĞAÇLANDIRIYOR

İSKİ, su havzalarını korumak, İstanbul’un yeşil alanlarını arttırmak ve erozyonu önlemek amacıyla ağaçlandırma çalışmalarına da imza atıyor. Bu kapsamda 2021 yılı içerisinde tam 61 bin fidan toprakla buluştu, 72 bin fidan toprakla kavuşacak. Ağaçlandırma çalışmalarında su kalitesine olumlu etki eden, uzun ömürlü ağaç tiplerinden fıstıkçamı, dişbudak, çınar, akçaağaç, ıhlamur, sedir, ceviz, akasya, kızılağaç, söğüt ve servi ağaçları tercih ediliyor.

HALİÇ’İN DİP ÇAMURU TEMİZLENİYOR

İstanbul’un önemli bölgelerinden biri olan Haliç’e, Kağıthane ve

Alibeyköy dereleri üzerinden taşınan katı atıklar temizleniyor. Çalışmayla Haliç’teki dip çamuru çıkartılarak bertaraf ediliyor. Ayda ortalama bin metreküp çamur Haliç’ten temizleniyor. Böylece Haliç’teki suyun kalitesi korunuyor.

İSKİ, tüm bu çalışmalarla İstanbul’un bugününü koruyor. Gelecekte ortaya çıkması muhtemel ihtiyacı da planlıyor. Kurum, bugünden gerekli adımları atıyor. Böylece tüm riskleri ortadan kaldırıyor.

İSKİ GENEL MÜDÜRÜ RAİF MERMUTLU:

İSTANBUL’DA          ÇEVRE          İÇİN 365 GÜN               24                SAAT               KESİNTİSİZ ÇALIŞIYORUZ

Dünya Çevre Günü dolayısıyla açıklamalarda bulunan İSKİ Genel Müdürü Raif Mermutlu, “İSKİ olarak İstanbul’a temiz ve kaliteli içme suyu sağlamanın yanı sıra, dev çevre yatırımlarına da imza atıyoruz. Her yıl milyarlarca liralık yatırımı, İstanbul’un su havzalarını korumanın yanında cadde ve sokaklarını, derelerini ve denizlerini atık su tehtidinden korumak için gerçekleştiriyoruz. Nasıl ki tek bir damla suyun değerini bilerek onu korumak ve gelecek nesillere aktarmak için çaba harcıyorsak, bir damla atık suyun arıtılmadan çevreye karışmaması, doğayı kirletmemesi için de 365 gün 24 saat kesintisiz olarak çalışmalar yürütüyoruz” şeklinde konuştu.

GÜNDE 4 MİLYON METREKÜP ATIK SUYUN DENİZLERE

KARIŞMASINI ÖNLÜYORUZ

İstanbul’daki atık suların titizlikle arıtıldığına vurgu yapan Raif Mermutlu, “Bugün İstanbul’un atık suyunun yüzde 99’unu arıtıyor, yüzde 100 biyolojik arıtma hedefiyle çalışmalarımıza devam ediyoruz. Her gün ortalama 4 milyon metreküp atık suyun denizlerimizi kirletmesinin önüne geçiyoruz. 39 ilçemizin tamamında 18 bin kilometrelik dev atık su altyapımızı yine 365 gün 24 saat esasına göre işletiyoruz. Şehrin geleceğini planlıyor, olası riskleri hesaplıyor ve bugünden önlemlerimizi alıyoruz. İstanbul’da bugüne kadar ihmal edilmiş altyapı sorunlarını birer birer çözüyoruz. Yarının suyunu koruduğumuz gibi yarının çevresi için de çalışıyoruz” diye konuştu

Paylaşın:
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

Mesaj Gönder
Merhaba, yayınlanmasını istediğiniz mesajınızı bize iletin, yayınlayalım.