Dolar 32,3143
Euro 35,1060
Altın 2.290,78
BİST 9.057,12
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 20°C
Açık
İstanbul
20°C
Açık
Cum 23°C
Cts 21°C
Paz 21°C
Pts 23°C

Halk Ozanı Haşimi Aslıhak hayatını kaybetti

Halk Ozanı Haşimi Aslıhak hayatını kaybetti
8 Aralık 2020 17:35 | Son Güncellenme: 16 Ocak 2023 14:13
1.406

HABERMAX.Ozanlık geleneğinden gelen Aşık Haşimi Aslıhak Ankara’da Onkoloji Hastanesinde belinden ameliyat olduğu, beline platin takıldığı, hastanede bulunduğu süre içerisinde koronavirüse yakalandığı, bugün ise kurtarılamayarak hayatını kaybettiği öğrenildi.

Yeter Aslıhak’ın eşi, 9 çocuk babası Haşimi Aslıhak, Ankara’da tedavi gördüğü hastanede vefat etti.

Çorum Merkez Evciortakışla Köyü nüfusuna kayıtlı olup Ankara-Mamak’ta ikamet eden Haşimi Aslıhak’ın 3 hafta önce Ankara’da Onkoloji Hastanesinde belinden ameliyat olduğu, beline platin takıldığı, hastanede bulunduğu süre içerisinde koronavirüse yakalandığı, bugün ise kurtarılamayarak hayatını kaybettiği öğrenildi.

Merhumun cenazesinin 9 Aralık Çarşamba günü Evciortakışla Köyü’nde toprağa verileceği öğrenildi.

Aşık Haşimi Aslıhak, yıllardır televizyon programlarında, konserlerde, şenliklerde türküleriyle, deyişleriyle, muhabbetiyle halkın gönlünü fethetmiş bir kişiydi.

HAŞİMİ ASLIHAK KİMDİR?

Asıl adı Haşimi Aslıhak olan âşık, 1 Aralık 1951’de Çorum merkeze bağlı Evci Ortakışla köyünde dünyaya gelmiştir. Baba adı Osman, anne adı Selvi’dir. Babası, çevre köylerde ve şehirlerde tanınan çok ünlü bir hocadır. Âşığın adını köyün ileri gelenleri bir araya gelerek koyarlar. “Haşimî” kelimesinin anlamı “Hz. Muhammed’in kabilesinden, O’nun soyundan gelen kişi” anlamındadır. Ailenin en büyük çocuğu olan âşığın üç kardeşi vardır. İlkokulu 1958-1963 yılları arasında köyünde okuyan âşık, ortaokula Çorum’un Sungurlu ilçesinde başlar fakat babasının rahatsızlığı ve ailesine bakma mecburiyeti sebebiyle okulu bitiremez. Âşık, 13 yaşında TRT Ankara Radyosunun ses yarışmasını kazanır ve bu kurumdan iki ay kadar ders aldıktan sonra babasının izni olmadığı için devam edemez. 1966 yılında evlenen âşığın sekiz kız çocuğu vardır. Haşimî, 1971 yılında Ankara EGO Genel Müdürlüğünde çalışmaya başlar. 1982 yılına kadar bu kurumda çalıştıktan sonra Türkiye Elektrik Kurumuna geçer ve 1994 yılında da bu kurumdan emekli olur (Sinemi 2007: 392).

Haşimî mahlasını kullanan âşık, 12-13 yaşlarındayken rüyasında alevlerin içinde çok güzel bir kız gördüğünü ve bu kıza âşık olduğunu belirtir. Daha sonra aksakallı birinin gelip su içirdiğini gördüğü bu rüya sonucu âşık olduğunu söyler (Oğuz ve Gürçayır 2007: 69).

Bu olaydan sonra rüyada gördüğü sevdalısına şiir yazmaya başlar. 1963 yılında köyde anasından gizli kendi tavuklarının yumurtasını satarak üç buçuk liraya ilk sazını alan âşık, köyündeki Cem âşığı Şekip Şahadoğru’nun babası Hasan’dan ders alarak bağlama çalmayı öğrenir (Kalkan 2015: 414). Sazda ilk ustası Hasan Şahadoğru’dur. Nazım birimi olarak dörtlüğü tercih eden âşık, hecenin 8 ve 11’li kalıbıyla şiirlerini meydana getirir.

1983 yılında Ankara’da Yorum kasetçilik yapım şirketini kuran Haşimî, bu firmayla Musa Eroğlu, Sabahat Akkiraz, Güler Duman, Selda Bağcan, Belkız Akkale, Bedia Akartürk’ün de aralarında bulunduğu iki yüz civarında sanatçıya kaset yapımcılığı yapar. Pek çok eserini seslendiren bu sanatçılarla yurt içi ve yurt dışında birlikte sahne alırlar (Sinemi 2007: 392).

Kırık havalar olduğu gibi uzun havaları yorumlamada da birçok kişiye esin kaynağı olan Haşimî, hem kendi türkülerini hem de usta malı türküleri yorumlama becerisiyle tanınır.

Kültür ve Turizm Bakanlığına kayıtlı bir âşık olan Haşimî’nin, Türkiye Musiki Eseri Sahipleri Meslek Birliği (MESAM)’nde kayıtlı 200’den fazla söz ve bestesi vardır (Taşlıova 2008: 177). TRT’de belgeseli yayınlanan âşık ayrıca TRT Türk Halk Müziği Repertuvarı’nda bulunan “Gezsem de Dünyanın Dört Bucağını” adlı türkünün kaynak kişisidir (Duman 2016: 123). Şu ana kadar 16 adet plak, 12 adet kaset, 4 adet klip ile 4 CD’si bulunan Haşimî’nin sanat ve sahne hayatı devam etmektedir.

Paylaşın:
Objektif, tarafsız, şeffaf, hakaret olmadıkça her görüşe saygılı olmaya çalışıyoruz, sağı solu olmadan bütün siyasi haberlerinizi yayınları...
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

Mesaj Gönder
Merhaba, yayınlanmasını istediğiniz mesajınızı bize iletin, yayınlayalım.