Dolar 32,6003
Euro 34,8766
Altın 2.495,92
BİST 9.599,50
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 14°C
Hafif Yağmurlu
İstanbul
14°C
Hafif Yağmurlu
Cts 20°C
Paz 21°C
Pts 22°C
Sal 22°C

GİRESUN’DA TEMİZLİK İHALESİ ADRESE TESLİM Mİ YAPILIYOR?

GİRESUN’DA TEMİZLİK İHALESİ ADRESE TESLİM Mİ YAPILIYOR?
8 Mart 2021 19:59 | Son Güncellenme: 30 Kasım 2021 10:12
875

HABERMAX.Giresun Belediyesi’nde belediye başkanları değişse de, 2012’den bu yana kentin temizlik işlerini yapan firma değişmiyor. Seyit Hamit Haşimi’nin AYSİS Atık Yönetim Sistemleri A.Ş. 9 yıldır Giresun’da temizlik ihalelerini alıyor, onunla da yetinmiyor, yine Seyit Hamit Haşimi kentin “İş Makinesi ve Kamyon Kiralanması Hizmet Alımını” da, Standart Katı Atık Çevre Denetim Danışmanlık Temizlik ve Sanayi Ltd. Şti. üzerinden “pazarlık usulü” ile alıyor. Giresun Belediyesi

Belediyelerin en hacimli işlerinin başında kent temizliği geliyor. Kentin büyüklüğüne göre rakamlar değişse de temizlik hep milyonlarla ölçülen hacimli bütçelerden oluşuyor. Giresun’daki ihale de milyonlarla ölçülmesine rağmen ihalelere yukarıda ismi anılan iki firma dışında katılım veya yeterlilik sağlanamıyor. İddialara göre, Giresun Belediyesi Temizlik İşleri Müdürlüğü 19 Mart 2021 de “Kent Temizlik İşlerinde Kullanılmak Üzere Araç Kiralama” ihalesini bu kez de Seyit Hamit Haşimi’nin firmalarından birinin ihaleyi alacağı ya da yapılan şikayet başvurularından kurtulmak için kendi kontrolündeki başka bir firma ile ihaleye katılarak alacağı söyleniyor, çünkü ihalenin teknik şartnamesi sanki sadece AYSİS A.Ş. firmasında bulunan araçlara göre hazırlanmış gibi. 

İHALEDE REKABET VE SAYDAMLIK YOK

19 Mart’ta Giresun Belediyesi “Kent Temizlik İşlerinde Kullanılmak Üzere Araç Kiralama” ihalesine katılmak isteyen firmalar ihaleye katılabilmek için ihalenin şeffaflaştırılmasını istiyorlar. AYSİS dışında ihaleye katılmak isteyen firmalar, belediyeye başvurarak “Kamu İhale Kanunu’nun 5. Maddesi’nin uygulanmasını isteyerek, belediyenin “kanuna göre yapılacak ihalelerde; saydamlığı, rekabeti, eşit muameleyi, güvenirliği, gizliliği, kamuoyu denetimini, ihtiyaçların uygun şartlarla ve zamanında karşılanmasını ve kaynakların verimli kullanılmasını sağlamakla sorumlu” olduğunu hatırlatarak şunları vurguladılar: Giresun Belediyesi’nin 19 Mart’ta yapacağı ihale şartnamesinde saydamlığı ve rekabeti engelleyici maddeler var. Oysa makine, techizat ve diğer ekipmanlara ait teknik özelliklerin belirlenmesinde rekabeti engelleyici husuların yer almaması gerekir. Ancak temizlikte kullanılacak “Vinçli Çöp Kamyonu, Konteyner Yıkama ve Dezenfeksiyon Aracı, Büyük Vakumlu Yol Süpürme Aracı” gibi birçok araç ihale şartnamesinde sanki “adrese teslim” bir şekilde tarif edilmiş. Bazı araçları hemen satın alayım ve ihaleye gireyim deseniz bile bunu yapamazsınız, çünkü bu araçların Türkiye distrübütörleri bile özel üretim olan bu araçları aylar öncesinden sipariş almadan satmıyor. 

ŞARTNAMADEKİ ARAÇLAR PİYASADA YOK 

Hizmet Alımı İhaleleri Uygulama Yönetmeliği, İhale Usulünün Tespiti, İhale ve Ön Yeterlik Dokümanı, Teknik Şartnamesi’nin 16. Maddesi “Teknik şartnamelerde belirlenecek teknik kriterlerin, verimliliği ve fonksiyonelliği sağlamaya yönelik olması, rekabeti engelleyici hususlar içermemesi ve bütün istekliler için fırsat eşitliği sağlaması zorunludur. Bu şartnamelerde yerli isteklilerin katılımını engelleyici düzenlemelere yer verilemez” dese de Giresun Belediyesi Temizlik İşleri Müdürlüğü hazırladığı şartnamede teknik detaylarını verdiği bazı araçları bulmak, bulsan bile hemen alman mümkün değil. Şartnamede belirtilen araçların teslim alınma süreleri bile 4 ile 7 arasında değişiyor. Örneğin Ford Cargo 1842 ve Efe Makine Çok Amaçlı Çöp Kamyonu’nun sadece şaşisinin temini iki ayı buluyor. Şartnamedeki detaylara göre Büyük Vakumlu Yol Süpürme Aracı’nı temin için 120 günlük, Vinçli Konteyner Yıkama ve Dezenfeksiyon Aracı için 140 günlük bir tedarik süresi gerekiyor, 4×4 damperli kamyon için ise en az 6-7 ay gerekiyor. Ya da örneğin Karcher İsal marka Büyük Vakumlu Yol Süpürme Aracı için bütün şartlar en küçük ayrıntıya kadar her şey yazılmış ama bu araç, ilgili firmanın Türkiye distribütörü tarafından bile satılmıyor. 

Böyle koşullarda yapılacak ihale 19 Mart’ta, sözleşme gereği temizlik ise 1 Nisan 2021 tarihinde başlayacak olmasından dolayı şartname fiili olarak, “mevcut firmandan veya araçları devir ederek iştirak edeceği firmadan başkası ihaleye girmesin” anlamına geliyor, üstelik şartname “gözdağı” bile içeriyor: Şartnamede “şase ve üst yapı için yetkili satıcı / distribütör veya üretici tarafından onaylanmış olması gerekir” ibaresinin yanı sıra “bütün araçların 3 gün içinde kontrol teşkilatına teslimi isteniyor, bu yapılmazsa protestoya çekmeye gerek kalmaksızın sözleşme feshedilir “ deniyor. 

Hal böyleyken her hangi bir firmanın ihaleye konu araçları iş başlangıcı olan 1 Nisan 2021 tarihine kadar yani yaklaşık olarak 12-15 gün içinde tedarik etmesi mümkün değil. Kaldı ki, bu ihale dışında hiçbir yerde ihtiyaç duyulmayan şikayete konu araçların nasıl bu ihale için bulunduğu veya alındığı ise başlı başına dikkat çeken ayrı bir konu!

KAMU ZARARI OLUR

 Şikayet başvurusunda bulunan firmaların neredeyse hepsi Giresun Belediyesi Temizlik İşleri Müdürlüğü’ne bütün belgeleriyle bir itiraz yazısı göndermiş ve “siz bu uygulamayla yasaya aykırı hareket ediyorsunuz, tedariği zor ve yabancı araçlar yerine aynı hizmetleri yerli araçlarla yapmak mümkünken, rekabeti ortadan kaldırarak bu ihale sonucu kamu zararına neden olursunuz, rekabetsiz bir ortamda fiyatlandırmanın piyasa koşullarının üzerinde olacağı kesin, rekabete açık ve tedariği kolay araçlarla ihale şartnamesini yenileyin” diyorlar ve özel olarak Giresun Belediye Başkanı’nın ihaleyi hem eşitlik ilkesine aykırılık nedeniyle hem de kamu zararı açısından iptal etmesini istiyorlar. Takip edip, göreceğiz!

Paylaşın:
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

Mesaj Gönder
Merhaba, yayınlanmasını istediğiniz mesajınızı bize iletin, yayınlayalım.