HABERMAX. Türkiye’de genç işsizliği ve geleceğe dair umutsuzluk giderek derinleşiyor. Özellikle üniversite mezunu gençler arasında yaygınlaşan bu karamsarlık, hukuk gibi prestijli bölümlerden mezun olanları dahi etkisi altına almış durumda. “Boşuna üniversite okuduk” feryatları yükselirken, gençler gittikleri her kapının yüzlerine kapandığını ve eğitimlerinin karşılığını alamadıklarını dile getiriyorlar.
Hukuk fakültelerinden mezun binlerce genç, avukatlık stajı bulmakta dahi zorlanıyor. Staj yapabilenlerin birçoğu ise uzun süre düşük ücretlerle çalışmak zorunda kalıyor. Kendi bürolarını açmak ise ekonomik koşullar ve rekabet nedeniyle birçok genç hukukçu için uzak bir hayal olarak kalıyor.
“Yıllarca dirsek çürüttük, hayallerimiz vardı. Şimdi geldiğimiz nokta asgari ücret dayatması” diyen genç hukukçular, aldıkları kaliteli eğitimin karşılığını maddi ve manevi olarak göremediklerini ifade ediyorlar. Üniversite hayaliyle geldikleri büyük şehirlerde barınma ve geçim sıkıntısı çeken gençler, ailelerine yük olmaktan da büyük üzüntü duyuyorlar.
Sadece hukuk mezunları değil, diğer birçok bölümden mezun genç de benzer sorunlarla karşı karşıya. Artan enflasyon, ekonomik belirsizlik ve iş piyasasındaki daralma, üniversite mezunlarının iş bulma süreçlerini zorlaştırıyor. Birçok genç, eğitimleri ile alakasız ve düşük ücretli işlerde çalışmak zorunda kalıyor ya da uzun süre işsiz kalıyor.
Bu durum, gençlerin motivasyonunu düşürüyor ve beyin göçü riskini artırıyor. İyi eğitim almış gençlerin umutsuzluğa kapılması ve geleceklerini başka ülkelerde arama eğilimine girmesi, Türkiye’nin geleceği açısından endişe verici bir tablo çiziyor.
Gençler, yetkililerden bu duruma çözüm bulunmasını ve nitelikli eğitimlerinin karşılığını alabilecekleri istihdam olanaklarının yaratılmasını talep ediyorlar. “Bizim geleceğimiz karartılmasın, emeğimizin karşılığını almak istiyoruz” çağrıları yankı bulmaya devam ediyor.