Dolar 32,2624
Euro 34,7357
Altın 2.409,27
BİST 10.267,09
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 22°C
Açık
İstanbul
22°C
Açık
Sal 25°C
Çar 20°C
Per 17°C
Cum 17°C

Etem Sevik yazdı: Sosyal Bilimci ve Yazar Coğrafyamız

Etem Sevik yazdı: Sosyal Bilimci ve Yazar Coğrafyamız
22 Mart 2022 11:20 | Son Güncellenme: 22 Mart 2022 11:28
249

HABERMAX.Sevgili Okurlar: Coğrafya bilimi, beşerî sistemleri ve yeryüzünü araştırırken, bunlar arasında var olan ilişkiyi sebepleri, sonuçları ve dağılış ilkesine bağlı olarak inceleyen ve sorgulayan bir bilim dalı.

Bu bakımdan yer küre ve insanlar arasındaki ilişkiler coğrafyanın konusunu meydana getiriyor. Coğrafya sözcüğü ise, Yunanca gaia ‘yer’ ve gráphein ‘yazmak, betimlemek’ sözcüklerinden türemiş. Türkçesi yer çizim sözcüğüdür. Coğrafya bilimcileri Gress ve Leinhart’da coğrafyayı 4 özellikle tanımlanan bir bilim alanı olarak görüyor.
Coğrafya biliminin ilişki içinde olduğu disiplinler: Yeryüzündeki mekansal görünümler insanla ve doğayla ilgili çeşitli süreçlerden etkilendiği için Coğrafya bilimi, jeoloji, ekoloji, meteoroloji biyoloji, demografi, siyaset bilimi, sosyoloji, tarih, ekonomi gibi başka pek çok önemli disiplinle ‘bilimsel alan’ ile de ilişki içindedir. Coğrafi verilerin toplandığı başlıca kayıt harita olduğundan, haritacılık ve topografya’ da coğrafya biliminin sürekli yararlandığı alanlardır.
Bu kısa aydınlatıcı bilgileri verdikten sonra Türkiye’mizin coğrafi özelliklerine kısaca değinmeyi istiyorum: Türkiye’miz üç tarafı denizlerle çevrili bir ülke ve ülkemizde bir iç deniz ve iki boğaz bulunuyor. Dört mevsimin yaşandığı ülkemizde üç farklı iklim tipi görülüyor. Dağlar ise, kuzey paralelinde ilerleyişe sahip. Bölgelere göre yükselti kısaca ova, orman, tepe, dağ şeklinde olarak, batından doğuya doğru artıyor. Ülkemizde bitki örtüsü maki, orman ve bozkırlardan oluşuyor, yanı sıra ovalar, platolar, vadiler ve sıradağlar bulunuyor. Ülkemizde göller, akarsular, yeraltı su kaynakları ve yerüstü tatlı su kaynakları da büyük zenginliklerimiz olarak karşımıza çıkıyor. Ülkemizde sönmüş volkanik dağlar ve volkanik bölgeler de bulunuyor.

Toprak çeşitleri 1-Taşlı topraklar. 2-Kumlu topraklar. 3-Tınlı topraklar. 4-Killi topraklar. 5-Marnlı topraklar. 6-Humuslu topraklar. 7- Kireçli topraklar.
Türkiye’de Toprak çeşitleri: Türkiye’mizde 3 çeşit toprak türü görülüyor. Bu Toprak çeşitleri bölgelere göre farklılık gösteriyor dolayısıyla dağılımları da farklı bölgelerde oluyor. Ülkemizdeki bulunan toprak çeşitlerini şöyle sıralayabiliriz: Zonal toprak, Azonal toprak ve İntrazonal toprak.

Paylaşın:
Objektif, tarafsız, şeffaf, hakaret olmadıkça her görüşe saygılı olmaya çalışıyoruz, sağı solu olmadan bütün siyasi haberlerinizi yayınları...
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

Mesaj Gönder
Merhaba, yayınlanmasını istediğiniz mesajınızı bize iletin, yayınlayalım.