Dolar 32,5237
Euro 34,8437
Altın 2.438,67
BİST 9.915,62
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 15°C
Az Bulutlu
İstanbul
15°C
Az Bulutlu
Pts 17°C
Sal 17°C
Çar 18°C
Per 19°C

En hızlı iş bulan bölüm mezunu: Dil ve konuşma terapisi

En hızlı iş bulan bölüm mezunu: Dil ve konuşma terapisi
28 Temmuz 2023 04:21
137

HABERMAX.Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) açıkladığı “Yükseköğrenim İstihdam Göstergeleri” raporuna göre, ilk iş bulma süresinin en kısa olduğu lisans bölümü 2,4 ay ile dil ve konuşma terapisi oldu. Bu durumu değerlendiren İstinye Üniversitesi (İSÜ) Sağlık Bilimleri Fakültesi Dil ve Konuşma Terapisi Dr. Öğr. Üyesi Ahmet Ceylan, “Bu bölümün mezunları kariyerlerine; devlet ve özel hastaneler, özel eğitim ve rehabilitasyon merkezleri ve kişisel özel eğitim kurslarında devam edebilecekleri gibi ulusal ve uluslararası üniversitelerde akademik kariyerler de yapabiliyorlar. Bu açıdan bakıldığında hem bireysel hem kurumsal çalışma olanakları oldukça fazla” dedi.

Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) açıkladığı “Yükseköğrenim İstihdam Göstergeleri” raporuna göre, lisans mezunlarının mezuniyetleri sonrası ilk iş bulma süre ortalamasının en kısa olduğu bölümler arasında dil ve konuşma terapisi ilk sırada yer aldı. İlk iş bulma süresinin en kısa olduğu lisans bölümü 2,4 ay ile dil ve konuşma terapisi olurken, onu 4 ay ile özel eğitim öğretmenliği, 4,2 ay ile tıp, 6 ay ile eczacılık ve 6.8 ay ile ebelik takip etti. Bu durumu değerlendiren İstinye Üniversitesi (İSÜ) Sağlık Bilimleri Fakültesi Dil ve Konuşma Terapisi Dr. Öğr. Üyesi Ahmet Ceylan, şu açıklamalarda bulundu:

“Yetersiz iletişime bağlı problemlerin engellenmesini amaçlıyor”

Bölüm hakkında bilgi veren Dr. Öğr. Üyesi Ceylan, şöyle konuştu:

“Dil ve konuşma bozuklukları alanında terapi mesleği kanunla yasal zeminde sağlık meslek mensubu olarak tanımlanmıştır. Kanuni düzenleme ardından ülkemizde ilk olarak 2012 yılında açılan bu lisans programlarından mezun olanlar Dil ve Konuşma Terapisti (DKT) unvanı almaya hak kazanıyor. Dil ve Konuşma Terapisti; ses bozuklukları, yutma bozuklukları, dil bozuklukları, afazi, gecikmiş konuşma, motor konuşma bozuklukları, kekemelik, hızlı bozuk konuşma, sesletim sorunları, dudak damak yarığı gibi problemlere dayalı dil ve konuşma problemleri olan bireylere; tanı/değerlendirme, terapi, danışmanlık hizmeti vermek, farklı nedenlerle oluşan yetersiz iletişime bağlı problemlerin engellenmesi veya en aza indirilmesini amaçlayan meslek grubu olarak tanımlanabilir.”

“Bölüm mezunlarının bireysel hem kurumsal çalışma olanakları oldukça fazla”

İSÜ Dr. Öğr. Üyesi Ceylan, bu bölüm mezunlarının iş olanaklarıyla ilgili ise şu bilgileri verdi:

“Lisan programlarından mezun olanlar kariyerlerine; devlet hastaneleri, özel hastaneler, özel eğitim ve rehabilitasyon merkezleri ve kişisel özel eğitim kurslarında devam edebilecekleri gibi ulusal ve uluslararası üniversitelerde akademik kariyerlerine de devam edebiliyorlar. Bu açıdan bakıldığında hem bireysel hem kurumsal çalışma olanaklarının oldukça fazla olması nedeniyle, TÜİK Yükseköğretim İstihdam Göstergeleri 2022 raporuna göre, lisans mezunlarının istihdam oranı 2021 yılında yüzde 71,1 iken 2022 yılında yüzde 71,7 olarak artış gösterdiği ve ilk iş bulma süresinin en kısa olduğu lisans bölümü 2-4 ay ile ‘dil ve konuşma terapisi’ bölüm mezunlarının olduğu görülüyor.”

İstinye Üniversitesi hakkında:

İstinye Üniversitesi, “Liv Hospital”, “Medical Park” ve “VM Medical Park” olmak üzere üç ayrı hastane markasını tek çatı altında buluşturan ve sağlık sektöründe 25 yılı aşan bilgi, birikim ve yatırımları olan MLP CARE Grubu’nun desteğiyle 21. Yüzyıl Anadolu Vakfı tarafından 2015 yılında kuruldu. Odak noktasında yapay zekâ ve dijitalleşmenin yer aldığı üniversite, güçlü akademik kadrosuyla, eğitim ve araştırma performansıyla ve her alandaki AR-GE çalışmalarıyla çağımızın bilgisinin üretilmesine katkıda bulunuyor. Öğrencilerini bilimin gücüne güvenen, eleştirel düşünebilen, insani ve etik değerlere sahip bireyler olarak yetiştiren İstinye Üniversitesi, sadece teorik bilgiyi odağına almıyor öğrencilerini bilgilerini pratikte de kullanabilecekleri uygulama alanlarına yönlendiriyor. Bünyesinde dokuz fakülte ve iki meslek yüksekokulu yanında lisansüstü eğitim enstitüsü bulunduran üniversite; edebiyattan sanata, sağlıktan mühendisliğe kadar birçok farklı alanda yetkin bireyler yetiştiriyor. Üniversite eğitim, araştırma, yenilik ve teknoloji geliştirmede mükemmeliyeti hedefleyerek dünyanın öncü üniversitelerinden biri olmayı amaçlıyor. İstinye Üniversite’nin ana hedeflerinden bir tanesi ise yerel ve evrensel sorunlara çözümler geliştirerek toplumun gelişimine katkıda bulunmak.

Paylaşın:
Objektif, tarafsız, şeffaf, hakaret olmadıkça her görüşe saygılı olmaya çalışıyoruz, sağı solu olmadan bütün siyasi haberlerinizi yayınları...
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

Mesaj Gönder
Merhaba, yayınlanmasını istediğiniz mesajınızı bize iletin, yayınlayalım.