Dolar 34,2609
Euro 36,9767
Altın 3.036,14
BİST 8.751,10
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 19°C
Az Bulutlu
İstanbul
19°C
Az Bulutlu
Per 18°C
Cum 19°C
Cts 20°C
Paz 19°C

Eğitimci Sabri Şenel Yazdı: Gümüşhane’nin Arzular Kabaköy’ünde Tarım ve Değirmen Kültürü

Eğitimci Sabri Şenel Yazdı: Gümüşhane’nin Arzular Kabaköy’ünde Tarım ve Değirmen Kültürü
29 Temmuz 2024 17:22 | Son Güncellenme: 29 Temmuz 2024 17:28
290

HABERMAX. Gümüşhane’nin Arzular Kabaköy’ü, tarihi değirmenleri ve tarım kültürüyle bilinir. Sobran ve Edişe derelerinin geçtiği bu köyler, sulak arazileri ve tarım alanlarıyla tanınır. Köylüler, sebze ve meyve tarımı yanı sıra tahıl tarımıyla da uğraşır, buğdayları geleneksel yöntemlerle eker ve toplar.Bir 1 kişi ve dökümhane görseli olabilir

Tarlalar genellikle dağ yamaçlarında ya da dağların arasında bulunur. Buğdaylar, sabah erken saatlerde kadınlar ve genç kızlar tarafından orakla biçilir. Biçilen buğdaylar köye taşınarak harmanlarda biriktirilir ve ardından güneşte kurutulmaya bırakılır. Bu süreç, öküzlerle sap üzerinde dönerek buğdayı başaktan ayırmayı içerir.

Harman makinesi, buğday ve samanı ayırmada kullanılır. Köyde elektrik olmadığı dönemlerde, harman makineleri elle çevrilir ve gece boyu çalışılırdı. Bu makinelerin sesi, köyün sessizliğini bozar ve çocuklara cesaret verirdi.

Buğday, değirmenlerde öğütülmek üzere taşınırdı. Kabaköy’de iki ünlü değirmen bulunurdu: Hocagilin ve Tatargilin değirmenleri. Değirmenlerde gece boyu buğday öğütülür ve değirmenci, ücretini buğday ya da un olarak alırdı.

Bu köyde tarım, zorlu şartlar altında yapılırdı. Çaresiz kalan köylüler, kazandıklarının büyük bölümünü buğdaya, samana ve diğer temel ihtiyaçlara harcamak zorundaydı. Ancak tüm zorluklara rağmen, köylüler bu toprakları ve yaşamlarını sevdiler, vatan sevgisiyle doluydular.

Arzular Kabaköy’ün değirmenleri ve tarım kültürü, köyün tarihini ve yaşamını anlatan önemli unsurlar olarak hala hatırlanıyor.

Eğitimci Sabri Şenel…

Paylaşın:
Habermax'ta Tarafsız ve Şeffaf Habercilik Habermax olarak, habercilik anlayışımızın temelinde objektiflik, tarafsızlık ve şeffaflık yer alıyor. İnternet sitemizde, hakaret içermediği sürece her görüşe saygı göstererek, farklı bakış açılarına yer vermeye özen gösteriyoruz. Siyasi haberlerde sağ-sol ayrımı yapmaksızın, toplumun her kesimine hitap eden ve doğru bilgilendirmeyi amaçlayan içerikler sunuyoruz. Güncel ve doğru habere ulaşmanın önemine inanan Habermax, okuyucularının güvenini kazanmayı ve korumayı hedeflemektedir. Siz de güvenilir ve tarafsız haberlere ulaşmak için bizi takip etmeye devam edin.
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

Mesaj Gönder
Merhaba, yayınlanmasını istediğiniz mesajınızı bize iletin, yayınlayalım.