Dolar 34,0386
Euro 37,8608
Altın 2.800,80
BİST 9.774,49
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 24°C
Hafif Yağmurlu
İstanbul
24°C
Hafif Yağmurlu
Per 24°C
Cum 23°C
Cts 25°C
Paz 24°C

DEVA Partisi’nden Merkez Bankası’na Gıda Enflasyonu Tepkisi: “Kuraklık ve Sıcaklık Yalnızca Bizim Ülkemize Mi Özgü?”

DEVA Partisi’nden Merkez Bankası’na Gıda Enflasyonu Tepkisi: “Kuraklık ve Sıcaklık Yalnızca Bizim Ülkemize Mi Özgü?”
28 Ağustos 2024 11:10
113

HABERMAX. DEVA Partisi Genel Başkan Yardımcısı ve İstanbul Milletvekili Hasan Karal, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) tarafından yayımlanan bir inceleme yazısındaki değerlendirmelere sert tepki gösterdi. Karal, Merkez Bankası’nın yüksek gıda enflasyonunu kuraklık ve aşırı sıcaklıklarla ilişkilendirmesini eleştirdi ve bu durumun uluslararası ölçekteki verilerle tutarsız olduğunu belirtti.

Merkez Bankası’nın İnceleme Yazısı

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın “Merkezin Güncesi” blogunda yayımlanan “İklim Değişikliği ve Gıda Enflasyonu” başlıklı yazıda, yüksek gıda fiyatlarının temel nedenleri arasında artan sıcaklıklar ve kuraklık gibi iklim değişikliği faktörleri gösterildi. Yazıda, bu hava koşullarının meyve ve sebze üretim miktarlarını düşürdüğü, üretim maliyetlerini artırdığı ve dolayısıyla fiyatların yükseldiği ifade edildi.

Hasan Karal’ın Tepkisi

Hasan Karal, Merkez Bankası’nın bu değerlendirmelerini eleştirerek, küresel ölçekte gıda fiyatlarının düştüğünü belirtti. Karal, “Tüm dünyada küresel gıda enflasyonu yıllık bazda yüzde 2 düşerken, Türkiye’de ise gıda enflasyonu yüzde 59,88 artmış. Merkez Bankası, bu artışı sadece aşırı sıcaklara ve kuraklığa bağlamış. Bu kuraklık ve sıcaklık sadece bizim ülkemize mi özgü Sayın Merkez Bankası? Yüksek fiyatların asıl sorumlusunu görmezden gelmekten vazgeçin.” dedi.

Tarım Politikaları ve Gıda Enflasyonu

Karal, mevcut tarım politikalarının gıda enflasyonunu artırdığını öne sürdü ve “Sorun üretememekte değil, üretim sonrasında. Çiftçi aşırı sıcak ve kuraklık gibi şartlara rağmen üretimini sürdürmeye çalışıyor ancak ürettiğini satamıyor, maliyetlerini karşılayamıyor. Çiftçi üretim yapıyor ama ürünleri para etmiyor, vatandaş ise yüksek fiyatlara gıdaya erişmek zorunda kalıyor. Bunu sadece sıcaklık ve kuraklıkla açıklamak yersiz.” şeklinde konuştu.

Merkez Bankası’nın Yayımladığı İnceleme Üzerine

Karal, Merkez Bankası’nın bu inceleme yazısının, Tarım ve Orman Bakanlığı’nın sorumluluklarını aklamaya yönelik bir çaba olduğunu belirtti. Karal, “Çiftçiyi toprağa küstüren, tarımı bitiren Tarım Bakanlığı’nın aklanması için Merkez Bankası’na görev verilmiş gibi görünüyor. Dünyada gıda fiyatları düşerken, Türkiye’de gıda enflasyonunun bu denli artmasının gerekçesi yalnızca hava koşulları mı? Mazot, işçilik, gübre ve diğer tarım maliyetlerindeki artışlar etkisiz mi?” diye sordu.

Sonuç

Hasan Karal, Merkez Bankası’nın yüksek gıda enflasyonuna yönelik açıklamalarının gerçekleri yansıtmadığını ve hükümetin tarım politikalarının göz ardı edilmemesi gerektiğini vurguladı. Karal, çiftçi ve üreticilerin yaşadığı sorunların sadece hava koşullarına atfedilmesinin yanıltıcı olduğunu ve bu konuda daha kapsamlı bir değerlendirme yapılması gerektiğini ifade etti.

Paylaşın:
Habermax'ta Tarafsız ve Şeffaf Habercilik Habermax olarak, habercilik anlayışımızın temelinde objektiflik, tarafsızlık ve şeffaflık yer alıyor. İnternet sitemizde, hakaret içermediği sürece her görüşe saygı göstererek, farklı bakış açılarına yer vermeye özen gösteriyoruz. Siyasi haberlerde sağ-sol ayrımı yapmaksızın, toplumun her kesimine hitap eden ve doğru bilgilendirmeyi amaçlayan içerikler sunuyoruz. Güncel ve doğru habere ulaşmanın önemine inanan Habermax, okuyucularının güvenini kazanmayı ve korumayı hedeflemektedir. Siz de güvenilir ve tarafsız haberlere ulaşmak için bizi takip etmeye devam edin.
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

Mesaj Gönder
Merhaba, yayınlanmasını istediğiniz mesajınızı bize iletin, yayınlayalım.