Dolar 34,5424
Euro 36,0063
Altın 3.006,41
BİST 9.549,89
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 9°C
Az Bulutlu
İstanbul
9°C
Az Bulutlu
Paz 10°C
Pts 11°C
Sal 12°C
Çar 13°C

Deprem Bölgesindeki Çiftçilerin Toprağına Sahip Çıkması Sağlanmalı…

Deprem Bölgesindeki Çiftçilerin Toprağına Sahip Çıkması Sağlanmalı…
21 Şubat 2023 11:25 | Son Güncellenme: 21 Şubat 2023 11:30
216

HABERMAX. Tarımın Türkiye için stratejik öneme sahip olduğunu belirten Tarım Hukuku Derneği Başkanı Avukat Arsin Demir, deprem bölgesindeki çiftçilerin topraklarına sahip çıkmasının sağlanması gerektiğini söyledi.

6 Şubat 2023 tarihinde yaşanan deprem felaketinden sonra birçok vatandaşın ülke içinde yer değiştirdiğini dile getiren Demir, bölgedeki tarım havzalarının işlenmesinin sürdürülmesi gerektiğine dikkat çekti.

Arsin Demir, “Yüzbinlerce vatandaşımız deprem bölgesinden uzaklaşarak çevre illere veya büyükşehirlere göç etmek zorunda kaldı. Depremin vurduğu on ilimiz önemli tarım ürünlerinin yetiştirildiği illerimiz olup ülkemizin yaklaşık yüzde 13’lük tarım potansiyeli o bölgededir. Ancak deprem nedeniyle çiftçiler, üreticilerimiz yaşadıkları endişeler nedeniyle bölgeyi terk etme eğilimindedir. Bu bölgelerde bulunan köylerde veya kırsal mahallelerde yaşayan çiftçilerimizin, bölgeden ayrılması, ülke ekonomisine ve yerelde gıda arzına ve güvenliğine olumsuz etkisi olacaktır. Çiftçinin, yöresinden ve tarımsal üretimden uzaklaşmaması için bölgeye özgü teşvik, hibe, alım garantisi gibi yöntemlerin genişletilmesi ve destek rakamlarının artırılması, üretimin aksamaması sağlanmalıdır. Bu desteklemelerde çiftçi kayıt sistemine (ÇKS) kayıtlı olma şartı aranmamalıdır” diye belirtti.

YEREL ÜRETİCİLER DESTEKLENMELİ

Üreticilerin köylerinde, kırsal mahallelerinde kalabilmeleri için barınma ihtiyaçlarının da bir an önce giderilmesi gerektiğini kaydeden Demir sözlerini şöyle sürdürdü: “Özellikle çiftçilerimizin bankalara, vergi dairelerine, Sosyal Güvenlik Kurumu’na, elektrik dağıtım şirketlerine ve sulamaya yönelik borçları konusunda bir çalışma yapılmalı ve vadesi gelen borçlar en az 1 yıl faizsiz ertelenmelidir. Ayrıca Nisan-Mayıs aylarında mevsimlik işçi bulunamaması sorunu ziraat odaları tarafından gündeme getirilmektedir. Sorunun çözümü için şimdiden harekete geçilmelidir.

Depremden zarar gören çiftçilerimizin sigorta ettirilmiş konutları, hayvanları, ürünleri, araçları için sigorta firmalarını arayıp hasar kaydı açtırması konusunu da önemle hatırlatmak istiyoruz.”

Paylaşın:
Habermax'ta Tarafsız ve Şeffaf Habercilik Habermax olarak, habercilik anlayışımızın temelinde objektiflik, tarafsızlık ve şeffaflık yer alıyor. İnternet sitemizde, hakaret içermediği sürece her görüşe saygı göstererek, farklı bakış açılarına yer vermeye özen gösteriyoruz. Siyasi haberlerde sağ-sol ayrımı yapmaksızın, toplumun her kesimine hitap eden ve doğru bilgilendirmeyi amaçlayan içerikler sunuyoruz. Güncel ve doğru habere ulaşmanın önemine inanan Habermax, okuyucularının güvenini kazanmayı ve korumayı hedeflemektedir. Siz de güvenilir ve tarafsız haberlere ulaşmak için bizi takip etmeye devam edin.
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

Mesaj Gönder
Merhaba, yayınlanmasını istediğiniz mesajınızı bize iletin, yayınlayalım.