Uzun tatil döneminin ardından okulların açılmasıyla birlikte çocukların zorlandıkları konulardan biri de yemek alışkanlıklarındaki değişimler oluyor. Çocukların gelişiminde kahvaltı öğünü oldukça önem arzediyor.
Ege Üniversitesi Eğitim Fakültesi Temel Eğitim Bölümü Okul Öncesi Eğitimi Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Sibel Sönmez, düzenli ve sağlıklı kahvaltı alışkanlığının çocukların okul başarısında ve bilişsel becerilerinde etkili olduğuna dikkat çekiyor.
Okulların açılması; kıyafet, kırtasiye, servis telaşı derken çocuklar için uzun bir aranın ardından yeni bir vücut saati düzeninin de başlangıcı oluyor. Uyku ve yemek düzeninin yerleştirilmesi konusunda ailelerin hassasiyet göstermesi gerektiğinin altını çizen Ege Üniversitesi Eğitim Fakültesi Temel Eğitim Bölümü Okul Öncesi Eğitimi Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Sibel Sönmez bu düzenin çocukların akademik başarısında büyük etkisi olduğunu vurguluyor.
Yorgunluk ve halsizlik görülebilir
Altı-on iki yaş grubunu kapsayan okul çağı döneminin, çocukların tüm yaşamlarını etkileyecek alışkanlıklar kazandıkları, büyüme ve gelişmenin oldukça hızlı olduğu bir dönem olduğunun altını çizen Sönmez; bu dönemde kahvaltı yapmayan çocuklarda, kendilerini güçsüz, yorgun ve halsiz hissetme, baş dönmesi gibi şikâyetler olabileceğini belirtiyor. Doç. Dr. Sibel Sönmez; “Bu durum beraberinde dikkat, çalışma, anımsama ve öğrenme yeteneklerinde azalmaya ve beraberinde okul başarılarında düşüşlere neden olur. Yapılan araştırmalara göre, düzenli kahvaltı yapan çocukların akademik performanslarında ve bilişsel becerilerinde artış göze çarpmaktadır. Bununla birlikte kahvaltının, çocukların davranışları üzerinde olumlu etkileri olduğunu da birçok çalışma göstermektedir”.
Kahvaltı hazırlığı oyunlaştırılmalı
Çocukların her gün süt grubundan 2 porsiyon besin almaya ihtiyaç duyduğunun altını çizen Sönmez, “Buna rağmen okul çağında çocuklar her gün aynı şeyleri yemek istemeyebiliyor. Bu noktada çocuklar için kahvaltı menülerinin olabildiğince çeşitlendirilmesi önem kazanıyor. Tam tahıllı ekmek, peynir, süt ve taze meyveden oluşan bir menü zaman içerisinde peynirli tost, yumurta, bitki çayı, taze sebze ile güncellenebilir. Aileler çocuklarına kahvaltı alışkanlığı kazandırmak için tabakları hazırlamayı oyun haline getirebilir. Her besin grubunun çocuğun tabağında yer alması hatırlatılmalı ve aldıkları besinlerin farklı renkte olması da önerilmelidir” dedi.