Dolar 34,5208
Euro 36,1539
Altın 2.981,29
BİST 9.367,77
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 19°C
Yağmurlu
İstanbul
19°C
Yağmurlu
Cts 9°C
Paz 10°C
Pts 9°C
Sal 12°C

ÇOCUKLARIN BEYNİNDE DAMARSAL BOZUKLUKLARA RASTLANIR MI?

ÇOCUKLARIN BEYNİNDE DAMARSAL BOZUKLUKLARA RASTLANIR MI?
29 Ağustos 2023 02:20
176

HABERMAX.Mucizevi bir organ olan beyinde oluşacak hastalıklar insan hayatında büyük sorunlara yol açabilir. Üstelik sadece yetişkinler için değil, çocuklarda da görülebilen beyin damarsal bozuklukları yüksek derecede hayati risk taşır. Çocuk beynindeki damarsal bozukluk türlerini anlatan Liv Hospital Beyin ve Sinir Cerrahisi Uzmanı Prof. Dr. Tufan Hiçdönmez “Beyindeki damarsal bozuklukların tedavisi mümkün mü? Tedavide hangi yöntemler kullanılır?” sorularını yanıtladı.

Çocuklarda beyin damarsal bozuklukları arasında Arterio-Venöz Malformasyonlar (AVM) Kavernoma (Kavernöz Anjioma) gibi damar yumakları görülebilir. Yenidoğan bebeklerde de nadiren Galen Veni Anevrizması denilen baloncuklar bulunabilir. Moyamoya Hastalığı da çocuk hastalarda çok nadir olsa da görülen bir damarsal bozukluktur.

Kavernomalar nasıl tespit edilir?

Kavernomalar genellikle bulgu vermezler ve MR görüntülemede tesadüfen bulunup, kolayca tanınır. Bazı çocuklarda ise nöbet geçirmeye neden olabilir. Bazı hastalarda beyin kanamalarına da rastlanabilir. Bulgu veren hastalarda ameliyat ile alınabilir. Ameliyatın riskli olduğu bazı bölgelerde radyocerrahi ile tedavi edilir.

Arterio-venöz malformasyon (avm) damar yumağı nasıl tedavi edilir?

Kavernomalara göre tedavisi daha zor olan ve yüksek basınçlı kan akımından tehlikeli beyin kanamalarına neden olabilen damarsal bozukluktur. Kanama riski her yıl için %2-4 arasındadır. Böyle durumlar nöbetlerle de sonuçlanabilir.

AVM tanısı MR ile sonrasında gerçekleşen radyolojik detaylı inceleme anjio ile yapılır. Bazı uygun olgularda besleyici atar damarın tıkanması anjio işlemi ile tedavi edilebilir. Cerrahi tedavi ise AVM damar yumağının ameliyatla çıkarılmasıdır. Küçük boyutlu AVM’ler  radyocerrahi işlemiyle tedavi edilebilir. Bazı hastalarda ise tüm bu tedaviler hep birlikte uygulanabilir.

Moyamoya hastalığı

Bu hastalık çok nadir de olsa çocuklarda görülmektedir. Beyni besleyen damarların tıkalı olması nedeniyle gerçekleşir. Beynin kanlanmasının azaldığı bu durumda çeşitli ameliyat teknikleriyle beyin kan akımının arttırılması amaçlanır. Çocuk hastalarda saçlı deriyi besleyen damar ve kasların, az kanlanan beyin bölgeleri üzerine yerleştirilmesiyle yeni damarlanmalar sonucunda beyin beslenme alanları yaratılmaya çalışılır.

Galen veni anevrizmasındaki yöntemler

Yeni doğan bebeklerde beynin önemli toplar damarlarından olan Galen toplar damarının büyük bir baloncuk şeklinde gelişmiş olmasıdır. Oldukça nadirdir. Bu durumda bebeğin kan dolaşımı ile ilgili olarak kalp yetmezliği,  hidrosefali ve kanama görülebilir. Girişimsel nöroradyoloji uzmanları tarafından baloncuğun damar içinden tıkanması yöntemiyle tedavi edilmektedir.

Paylaşın:
Habermax'ta Tarafsız ve Şeffaf Habercilik Habermax olarak, habercilik anlayışımızın temelinde objektiflik, tarafsızlık ve şeffaflık yer alıyor. İnternet sitemizde, hakaret içermediği sürece her görüşe saygı göstererek, farklı bakış açılarına yer vermeye özen gösteriyoruz. Siyasi haberlerde sağ-sol ayrımı yapmaksızın, toplumun her kesimine hitap eden ve doğru bilgilendirmeyi amaçlayan içerikler sunuyoruz. Güncel ve doğru habere ulaşmanın önemine inanan Habermax, okuyucularının güvenini kazanmayı ve korumayı hedeflemektedir. Siz de güvenilir ve tarafsız haberlere ulaşmak için bizi takip etmeye devam edin.
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

Mesaj Gönder
Merhaba, yayınlanmasını istediğiniz mesajınızı bize iletin, yayınlayalım.