Dolar 32,3374
Euro 34,3704
Altın 2.393,53
BİST 10.276,88
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 19°C
Açık
İstanbul
19°C
Açık
Pts 21°C
Sal 24°C
Çar 19°C
Per 17°C

ÇOCUKLARI ÖLÜME GÖTÜREN OYUN NASIL YAYILIYOR, NASIL ANLAŞILIR, MAVİ BALİNA HAKKINDA HERŞEY

ÇOCUKLARI ÖLÜME GÖTÜREN OYUN NASIL YAYILIYOR, NASIL ANLAŞILIR, MAVİ BALİNA HAKKINDA HERŞEY
5 Ekim 2019 22:44
576

AHA.Erbaa’da TEOG birincisi 17 yaşındaki Mustafa Ö.’nün sır intiharının ardından, Trabzon’da da benzer bir olay meydana geldi. Kentin TEOG’da dereceye girern öğrencilerinden Yomra Fen Lisesi’ne yerleşen 14 yaşındaki Tuana S., 2 Ekim gecesi kaldığı öğrenci yurdunun 3’üncü katından atlayarak hayatına son verdi. İki intiharda da Mavi Balina oyunu şüphesi üzerinde duruluyor.

Erbaa’da intihar eden gencin babası intiharın Mavi Balina oyunu ile ilişkili olabileceği üzerinde durmuştu. 3 gün önce beton zemine çakılarak olay yerinde hayatını kaybeden küçük kızın bilgisayarında inceleme yapan polis ekipleri, ‘Mavi Balina’ oyununu simgeleyen şekiller buldu. Tuana S.’nin bilgisayarı ve cep telefonu detaylı incelemeye alındı.

O TELEFON HALA KAYIP

Tokat Erbaa’da 3 yıl önce TEOG Türkiye birincilerinden biri olan Mustafa Ö. (17), 27 Eylül’de köyündeki Simeri Kalesi’nden atlayıp intihar etmişti. Oğullarının Mavi Balina oynadığını düşünen ailenin istediği üzerine, Mustafa’nın olay yerinde bulunamayan telefonunu arama çalışmaları devam ediyor.

WHATSAPP’A DİKKAT

Mavi Balina oynayan çocuklardan 50 talimatı yerine getirmesi isteniyor. Çoğu şiddet içeren görevlerin en sonunda ölüm emri veriliyor. Ölüm oyununa sabit bir linkten ulaşılamadığı için engellenemiyor. Genellikle WhatsApp gibi haberleşme kanalları üzerinden yayılıyor.

Siber Güvenlik Uzmanı Osman Demircan, “Mavi balinanın çıkış noktası aslında Rusya. Rusya’da bu kişi yakalandı. Mesajlaşma uygulamalarından linkler göndererek çok sayıda çocuğun intiharına neden olduğu iddiasıyla yakalandı, suçu ispatlandı, ardından tutuklandı. İnternette maalesef kötülük, iyilikten çok daha hızlı yayılıyor. Başlangıçta bu oyun her ne kadar Rusça konuşuyor olsa da şu an İngilizce, Türkçe, İspanyolca konuşuyor. Dünyanın dört bir yanında çocuklarımızı tehdit ediyor” dedi.

ÇOK FAZLA İÇİNE KAPANMASI BELİRTİ OLABİLİR

17 yaşında intihar eden Mustafa Ö.’nün ardından oyun bir kez daha gündemde. “Türkiye’de bir çok intihar vakası mavi balinayla ilişkilendirilebilecek düşüncesiyle soruşturma kapsamı farklılaştırıldı” diyen Demircan, “Tokat’ta yaşanan olayın oluş izlerine bakarsanız mavi balina izlerini fazlasıyla veriyor. Sonrasında arkadaşları arasında yaptıkları yorumlar, öğretmenlerin bunu duyması, aileye iletmesi, cep telefonuyla çok fazla vakit geçiriyor olması, çok fazla içine kapanmış olması gibi bazı semptomları gösteriyor. Mavi balinayla ilişkilendirilme gibi bir durum mevcut” ifadelerini kullandı.

OYUN MESAJLAŞMA PROGRAMLARI ÜZERİNDEN YAYILIYOR

Mavi balina oyununun mesajlaşma programlarıyla yayıldığını ifade eden Osman Demircan, “Ağırlıklı olarak sosyal medya mesajlaşmaları ve günlük mesajlaşma programları üzerinden yayılan bir oyun bu. Size bir link geliyor. Gelen link sonrasında tıkladığınızda oyun sizin için başlıyor. İlk bölümler gayet basit bölümler. Yüksek sesle müzik dinlemek, üç gün boyunca uyumamak, 50 katlı bir binaya çıkıp ayaklarını sallayıp onun fotoğrafını çekmek gibi görevler var. Sonrasında görevler gittikçe ciddileşmeye başlıyor. En son görev maalesef intihar olarak gerçekleşiyor” diye konuştu.

TEHDİT VE ŞANTAJA MARUZ KALIYORLAR

Oyunun içinde çocukları zorlayan tehdit ve şantajlar var. Pek çok çocuk bu korkuyla intihara sürükleniyor. Demircan, “Yapmadığında aslında başına hiçbir şey gelmeyecek. Burası tamamen altı çizilmesi gereken bir konu. Oyun oynama süreçlerinde onlara gönderilen herhangi bir dosya tıklandığında maalesef bilgisayar, laptop veya tabletin tüm kontrolü de bu kötü niyetli kişilerin ellerine geçiyor. Bu bilgisayar ve tabletlerin içerisinde ailevi bilgiler mevcut. Anne, baba kim? Özel resimler, özel notlar. Bu sefer tehdit başlıyor. Senin annenin kolunu kesmezsen ben anneni öldürürüm tehditleri başlıyor. Ailemin başına hiçbir şey gelmesin düşüncesiyle çocuklar da maalesef görevleri tamamlamak için devam ediyorlar” dedi.

OYUNU FARK EDEN ANNE VE BABALAR NE YAPMALI?

Siber Güvenlik Uzmanı Osman Demircan, mavi balina konusunda anne, baba ve öğretmenlere çağrıda bulunda. Demircan, “Bunu fark eden aile kesinlikle kolluk kuvvetlerine başvurmalı. Çocukları ev içerisinde farklı davranıyorsa, odasından hiç çıkmıyorsa, internette çok daha fazla vakit geçirmeye başladıysa bir çocukta ufak ufak bir problem olabileceğiyle alakalı şekillenmeler olması gerekiyor ailede. Daha sonra da vücudunun kontrol edilmesi lazım. Kendine zarar vermiş mi? Eşyalarına zarar vermiş mi? Bunların kontrol edilmesi gerekiyor. Burada anne, babalara ve öğretmenlere çok fazla görev düşüyor. Normal uyanık kaldığınız süre içerisinde sürenin yarısında anne ve baba çocuğu görüyor. Diğer yarısında öğretmenler görüyor. Öğretmenlerimizin de çocuklardaki farkları velilere, okul müdürüne hatta kolluk görevlilerine bildirmesi gerekiyor” diye konuştu.

MAVİ BALİNA NEDEN YASAKLANAMIYOR?

Paylaşın:
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

Mesaj Gönder
Merhaba, yayınlanmasını istediğiniz mesajınızı bize iletin, yayınlayalım.