Dolar 32,4375
Euro 34,7411
Altın 2.439,70
BİST 9.915,62
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 15°C
Az Bulutlu
İstanbul
15°C
Az Bulutlu
Pts 17°C
Sal 17°C
Çar 18°C
Per 19°C

CHP’li Gürsel Tekin, Sonbahar ve kış ayları zor geçecek. Enerji fiyatları, gıda fiyatları daha da artacak.

CHP’li Gürsel Tekin, Sonbahar ve kış ayları zor geçecek. Enerji fiyatları, gıda fiyatları daha da artacak.
25 Temmuz 2022 12:11
463

HABERMAX.Hazine ve Maliye Bakanı Nurettin Nebati’nin “4,3 milyon haneye sosyal yardım yapıldığını” açıklamasından sonra siz de Türkiye’de yaşayan her 10 kişiden 4’ünün sosyal yardım aldığını belirttiniz. Türkiye’de gerçek durum ne?

Sayın Nebati “2002 yılında 1 milyon haneye sosyal yardım yapılırken, 2021 yılında 4,3 milyon haneye sosyal yardım yapıldığını” ifade etti. Kaba bir hesapla, bir ailede 5 kişi olsa 21 milyon 500 bin kişi sosyal yardım alıyor demektir. Bu da her 10 kişiden 4’ünün sosyal yardıma muhtaç olduğunu gösterir. Ancak bu rakamlar da doğru değil. Hükümet toplumu doğru bir şekilde bilgilendirmiyor. Rakamların çok daha yukarıda olması gerekir. Son açıklanan rakam, daha önceki rakamlarla uyumlu değil, büyük bir mantık hatası var.

– Açıklanan rakamlarda sorun ne?

Sorun şu. 2020 yılında sosyal yardım alan hane sayısı 6 milyon 630 bin olarak açıklandı. 2021 yılı rakamı 5 milyon 903 bin. Yani güya salgın döneminde sosyal yardıma muhtaç olan aile sayısı azalmış. Şimdi soruyorum. Ne oldu da 2022’ye girerken 1 milyon 600 bin hane yoksulluktan kurtuldu? Gökten altın mı yağdı, define mi bulduk? Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı verilerine göre 2021 yılında 11 milyon 369 bin 761 kişi gıda yardımı yapıldı. Toplam yardım yapılan insan sayısı 27 milyon 189 bin 433. Şimdi soruyorum 2022’de Türkiye zenginleşti mi? İşsizlik mi azaldı, alım gücü mü arttı? Yüzde 80 enflasyon olan ülkede, işsizlik artarken sosyal yardıma muhtaç olan kişi sayısı nasıl azalır? Bugün kaba bir hesapla sosyal yardıma gerçekten muhtaç olan sayısı 33 milyonun üzerinde. Sanal rakamlarla toplumu kandırmaya çalışıyorlar ancak her gün sahadayım gerçek durumu görüyorum. Özellikle çocuklar çok büyük sorun yaşıyorlar.

– Çocuklar ne durumda?

Çocuklar okula aç gidiyor. Türkiye’de toplam ilkokul öğrenci sayısı 5 milyon 59 bin 79 iken ortaokul 4 milyon 772 bin 725. Türkiye’de toplam ilkokul ve ortaokul öğrenci sayısı 9 milyon 831 bin 804. Peki kaç çocuk şartlı eğitim yardımı alıyor? 2 milyon 128 bin 750. Şartlı eğitim yardımı ne demek? İhtiyaç sahibi ailelere çocukların okula devam etmesi için verilen bir destek. E şimdi Yaklaşık her 5 çocuktan biri şartlı eğitim desteğine muhtaç. Okula aç gidiyor. Her 5 çocuktan birinin okula aç gittiği bir ülkede yoksulluk ne durumdadır? AKP çocukları okula aç gönderen bir iktidar. Annelere babalara bu acıyı yaşatan bir iktidar. Çocuklarının karnını doyuramayan bir ailenin kendi karnı doyar mı? Dolayısıyla makyajlı rakamlarla, sanal verilerle toplumu kandırmaya çalışmanın alemi yok. AKP Türkiye’yi tarihinin en derin, en ağır yoksulluğuna mahkum etti. İstanbul’da da bunu görüyoruz.

– İstanbul’da durum nedir?

Bakın İPA araştırmasına göre İstanbulluların yüzde 95’i kiraların yüksek olduğunu düşünüyor. Şimdi tabloya bakın. İstanbulluların yüzde 40’ı kirada yaşıyor. Yapılan araştırmalara göre kirada yaşayanların da yaklaşık yarısı kirasını ödeyemiyor. Yani 16 milyon İstanbullu var. 6 milyon 400 bin kişi kirada yaşıyor. En az 3 milyon 200 bin kişi de kirasını ödeyemiyor. Kiracıların yarısı İstanbul’da temel barınma harcamasını karşılayamıyor. Tablo bu. Daha bunun gıdası var, elektrik, su, telefon, internet var. Isınma var. Ulaşım var. İstanbulluların yüzde 65,9’u ekonomik koşullar nedeniyle gıda alışverişini azalttı. İstanbul’da yaşam maliyeti bir yılda yüzde 86 artmış durumda. Mayıs ayında 4 kişilik bir ailenin yaşam maliyeti en az 19 bin 950 TL. Bir hanede anne, baba, iki çocuk yaşasa. Anne baba asgari ücretli olsa, İstanbul’da yaşamaya yetmiyor. Ondan sonra hükümet çıkıyor şöyle yaptık, böyle yaptık. Buradan Tayyip Erdoğan’a sesleniyorum. Tayyip Erdoğan İstanbulluları açlığa, Türkiye’yi yoksulluğa mahkum etti. Erdoğan’ın çıktığı mahallelerde çocuklar geceleri yatağa aç yatıyor. Pazar yerinde millet yerden çürük sebze topluyor. Kendi büyüdüğü sokaklarda dolaşma cesareti olsa, yarattığı yıkımı ve açlığı görecek. Ben her gün İstanbul’un çevre ilçelerindeyim. Milletin içindeyim. Söylüyorum, kimse kendisini hayırla yad etmiyor. Sandık geldiği anda öyle bir tokat yiyecekler ki kendileri de şaşıracak. Öyle 1-2 puan farkla değil, çok yüksek bir farkla Millet İttifakı iktidara geliyor. Seçim ileri tarihe gittikçe fark da büyüyor. Sonbahar ve kış ayları zor geçecek. Enerji fiyatları, gıda fiyatları daha da artacak. Enflasyon üç haneli rakamlara ulaşacak. Eğer daha da seçimi geciktirirlerse, sandıkta halleri daha da harap olacak. O yüzden bir çağrım var, bu millete daha fazla bedel ödetmeden erken seçim kararı alalım, millet nefes alsın, Türkiye kazansın ifadelerini kullandı.

Paylaşın:
ETİKETLER: ,
Objektif, tarafsız, şeffaf, hakaret olmadıkça her görüşe saygılı olmaya çalışıyoruz, sağı solu olmadan bütün siyasi haberlerinizi yayınları...
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

Mesaj Gönder
Merhaba, yayınlanmasını istediğiniz mesajınızı bize iletin, yayınlayalım.