Dolar 32,3374
Euro 34,8108
Altın 2.390,60
BİST 10.276,88
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 19°C
Açık
İstanbul
19°C
Açık
Pts 21°C
Sal 24°C
Çar 20°C
Per 18°C

BÜYÜKŞEHİR TÜRK VE MÜLTECİ KADINLARI BULUŞTURDU

BÜYÜKŞEHİR TÜRK VE MÜLTECİ KADINLARI BULUŞTURDU
29 Kasım 2020 20:37
1.465

AHA.Büyükşehir Belediyesi, 25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele Haftası kapsamında Başkent’te çeşitli etkinliklere ev sahipliği yaptı. Sığınmacı ve Göçmenlerle Dayanışma Derneği (SGDD) ile Kadın Danışma Merkezi  iş birliğiyle “Birlikte Güçlüyüz” etkinliği düzenlendi. Etkinlikle Türk ve Mülteci kadınlar bez çanta tasarımları yaparken, sosyal uyum projesi kapsamında Uluslararası Meslek Edindirme Merkezi Mutfak Atölyesi’nde de farklı kültürlerin yemeklerini tattılar.

Ankara Büyükşehir Belediyesi, 25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele Haftası nedeniyle düzenlediği farklı etkinliklerle kadınları bir araya getirdi.

     Sığınmacı ve Göçmenlerle Dayanışma Derneği (SGDD) ile Kadın Danışma Merkezi iş birliğinde gerçekleştirilen “Birlikte Güçlüyüz” etkinliğinde, Türk ve Mülteci kadınlar bez çanta tasarımı yaparak kaynaşma imkanı buldu. Büyükşehir Belediyesinin bir başka ev sahipliği yaptığı etkinlik ise Uluslararası Meslek Edindirme Merkezi (UMEM) Mutfak Atölyesi’nde düzenlendi.

BAŞKENT’TE KADINLARIN VERDİĞİ ORTAK MESAJ: “BİRLİKTEN GÜÇ DOĞAR”

BELMEK eğitmenlerinin eşliğinde birbirinden renkli bez çanta tasarımları yapan Türk ve Mülteci kadınlar bu etkinlik sayesinde birbirleriyle tanışma fırsatı buldu.

Kaynaştırma etkinliği için Büyükşehir Belediyesine teşekkür eden Sığınmacılar ve Göçmenlerle Dayanışma Derneği Ankara Toplum Merkezi Sosyal Uyum Sorumlusu Hamide Kayadelen, düşüncelerini şu sözlerle paylaştı:

“Mültecilerin Türkiye’de uyum sağlaması konusunda çalışıyoruz. Bugün kadına şiddete karşı farkındalık yaratmak amacıyla bir araya geldik. Bir dayanışma çalışması olarak bez çanta işleme atölyesi yaptık. Bu tür etkinlikler birbirlerini tanıyan kadınların daha da sosyalleşmelerini sağlıyor.”

   Göçmen Merkezinde tercüman olarak çalışan Aziza Hashi Abokor da bütün kadınların hangi kültürde olursa olsun ortak sorunlara sahip olduğuna dikkat çekerek, “7 yıIdır Göçmen Merkezi’nde tercüman olarak çalışıyorum. Bütün kadınlar aynıyız ve ortak sorunlar yaşıyoruz. Somali’den ve Suriye’den gelen mülteci kadınlarla Türk kadınlar kadına şiddete karşı mücadele için birlik oldular ve insanlığa önemli bir mesaj vermiş oldular” dedi. Farklı kültürlere sahip kadınların birbirini tanımasının önemine vurgu yapan Ankara Büyükşehir Belediyesi Projeler Şube Müdürlüğü Uluslararası Mesleki Eğitim Merkezi yöneticilerinden Güldeste Açıkgöz ise “Kadın dayanışmasının ve kaynaşmasının en güzel örneklerinden birini yaşadık. Türkiye, Suriye, İran ve Irak’tan çok sayıda katılımcımız oldu. Kadın her yerde çok kıymetlidir ve çok önemlidir. Her zaman kadınların destekçisiyiz” diye konuştu.

KÜLTÜRLERİ BULUŞTURAN MUTFAK ETKİNLİĞİ

Kuzey Ankara’da bulunan Uluslarası Meslek Edindirme Merkezi’nde (UMEM) düzenlenen bir başka etkinlikte, Türk ve Mülteci kadınlar mutfağa girerek kendi kültürlerini yansıtan yemekler yaptılar.

Toplumsal farkındalık çalışmalarının etkili olduğunu ifade eden ve Mutfak Atölyesi’ne katılan Büyükşehir Belediyesi Kültür ve Sosyal İşler Daire Başkanı Ali Bozkurt, şu değerlendirmelerde bulundu:

“UMEM’de kentimizde mülteci olarak kalan vatandaşlara eğitim verip istihdama katılmaları ve meslek edinmeleri için çalışmalar yürütüyoruz. Kadın Sığınma Evlerimizde kalan konuklarımız ve mülteciler hep birlikte Türk ve Suriye mutfağından örnek yemekler yaptılar. Bu sayede birbirleriyle kaynaşıp, farklı mutfakları tanıma fırsatı buldular.”

   Kültür ve Sosyal İşler Daire Başkanlığı Projeler Şube Müdürlüğü ile Sosyal Hizmetler Daire Başkanlığı Kadın ve Aile Şube Müdürlüğü tarafından düzenlenen Mutfak Atölyesi’nde konuşan UMEM Aşçılık Şefi Tarık Yıkılmaz ise düşüncelerini, “6 Türk 6 yabancı uyruklu öğrencimiz var. Kendi aralarında sosyalleşip yemek yaptılar ve birbirlerinin yemeklerini tattılar. Bu yemekler yapılırken amaç kültürel aktarımların da sağlanmasıydı. Kurslarımıza katılan kadınlar da ayrıca kurs sonrasında meslek edinerek, iş imkanı bulmada veya kendi iş yerlerini açmada daha şanslı oluyorlar. Bu da bizi mutlu ediyor” sözleriyle paylaştı.

??????????????

??????????????

??????????????

??????????????

Paylaşın:
Objektif, tarafsız, şeffaf, hakaret olmadıkça her görüşe saygılı olmaya çalışıyoruz, sağı solu olmadan bütün siyasi haberlerinizi yayınları...
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

Mesaj Gönder
Merhaba, yayınlanmasını istediğiniz mesajınızı bize iletin, yayınlayalım.