HABERMAX.“Bütçe bir teknik meselesi değil, tercih meselesidir. Alın terimizle kazandığımız paranın ne kadarının bizden alınacağının ve nerelere harcanacağının ilanıdır”
DEVA Partili Milletvekili Burak Dalgın; 2024 merkezî yönetim bütçesini değerlendirdi. Dalgın, “Meclisimize sunulan 2024 bütçesi; vergiyi alın teriyle çalışıp kazanan orta direğin sırtına yükleyen, milletimizin kaynaklarını faiz ateşine atan, mali disiplin yerine şatafattan tasarruf etmeyen bir kara deliktir.” ifadelerini kullandı.
DEVA Partisi Balıkesir Milletvekili ve Genel Başkan Yardımcısı Burak Dalgın, TBMM’de düzenlediği basın toplantısında 2024 merkezî yönetim bütçesini değerlendirdi.
2024 bütçesini vergi gelirleri, toplanan vergilerin dağılımı, bütçe giderleri, faiz harcamaları ve bütçe açığı perspektifinden ele alan Burak Dalgın, “Bütçe hükümetin önceliklerini sözde değil özde yansıtan bir ayna. Öncelik vatandaşın hayat kalitesini artırmak mı, yoksa kemer sıkıp servet transferi yapmak mı? Milletin vekilleri olarak bizim görevimiz de aynaya yansıyan görüntüyü değerlendirmek ve gördüklerimizi vatandaşımızla paylaşmak.” dedi.
“Aslında iki temel soru var: para kimden alınıyor ve bu kaynaklar kimin için harcanıyor? Mesela; Robin Hood gibi zenginden alıp fakire mi veriliyor, yoksa Deli Dumrul gibi yakaladığından, tutturabildiği kadar para mı alınıyor?” diyen Dalgın, basın toplantısında şu ifadeleri kullandı:
‘Hükümet bizden her Allah’ın günü 20 milyar lira vergi istiyor’
“Uyanık olduğumuz her saat 1 milyar lira versek yine paçayı kurtaramıyoruz. Üstelik, vergilerde 2023’e göre yüzde 73,5’lik bir artış var. Hemşire ablama, esnaf abime, işçi kardeşime, çiftçi amcama, satış temsilcisi arkadaşıma sesleniyorum! Siz, gelirinizde yüzde 73,5 artış bekliyor musunuz? İnşallah bekliyorsunuzdur. Çünkü hazine ve Maliye Bakanı Sayın Mehmet Şimşek sizden alacağını bu oranda artıracak!”
‘Vergi kamçısı orta direğin sırtında şaklayacak’
Dalgın, vergi yükünün orta direğin sırtına yüklendiğini şu ifadelerle dile getirdi:
“Türkiye’nin çimentosu orta direk, ekonomik krizden yediği sille yetmezmiş gibi, yine bütçenin yükünü üstlenecek. Doğrudan vergilerle başlayalım. Çoğunluğu maaşlar cebe girmeden kesilen gelir vergisi, yüzbinlerce şirketin ödediği kurumlar vergisi kadar. Bu vesileyle hükümete sesleniyorum: Gelir vergisi dilimlerini acilen güncelleyin. Eşikleri gerçek enflasyon kadar artırın. Zaten eriyen maaşlara bir de vergi prangası vurmayın.”
Orta direğin üzerindeki vergi yüküne dikkat çeken Burak Dalgın, konuşmasının devamında dolaylı vergilerin bütçe gelirlerindeki ağırlığına vurgu yaptı:
“Gelelim dolaylı vergiler ÖTV ve KDV’ye. Biliyorsunuz devletimiz çaktırmadan alınan, vergi bilincinin önündeki en büyük engeller olan bu iki vergiyi pek sever. Alışveriş yaparken hissettirmeden vergisini tahsil ediverir. ÖTV ile başlayalım. Otomobilden beyaz eşyaya, cep telefonundan doğalgaza kadar çeşitli ürünlerden alınan bu vergi, gelir vergisinden de kurumlar vergisinden de fazla. Ama durun, daha bitmedi! Dolaylı vergilerin kralı KDV, doğrudan vergiler olan gelir vergisi ve kurumlar vergisinin toplamından fazla! Ne de olsa sabundan bebek bezine, deterjandan şampuana kadar hayatımızda her alanına yayılmış durumda! Türkiye’nin OECD’de dolaylı vergi şampiyonu olduğunu söylemeye gerek yok!”
‘Hükümet, 2024’te her Allah’ın günü 30 milyar lira harcamak istiyor’
Dalgın, devamında 2023 bütçesinde giderlerin tutturulamamasına ve 2024 bütçe giderlerine ilişkin detaylara değindi:
“2023’te günde 12 milyar lira harcamak için bütçe yaptılar. Sonra, bundan birkaç ay önce, Temmuz ayında ek bütçe ile bu rakamı günde 15 milyar liraya çıkardılar. Şimdi de 2023’ü günde 18 milyar lira harcayarak bitireceğiz diyorlar. Varın, 2024’ün ne kadar gerçekçi olduğunu siz düşünün! Tüm profesyonel hayatı özel sektörde geçmiş bir arkadaşınız olarak söyleyeyim: Böyle tahmin yapan yöneticileri hissedarlar bir dakika görevde tutmaz! Tazminatını bile verirler mi emin değilim!”
‘Vergilerimiz karşılığında aldığımız hizmetten memnun muyuz?’
Burak Dalgın, hükümetin alınan vergi-verilen hizmet performasına değinerek sorunun cevabını vatandaşa bıraktı:
“Vergilerimiz karşılığında aldığımız hizmetten memnun muyuz? Mesela, seneye 1 trilyon ödeyeceğimiz Millî Eğitim Bakanlığı’nın sunduğu hizmetleri nasıl buluyoruz? Çocuğumuzu gönül rahatlığıyla devlet okuluna gönderebiliyor muyuz? PISA skorlarında dünya ile yarışabileceğini düşünüyor muyuz? İngilizceyi iyi öğreneceğine inanıyor muyuz? Yoksa, nasıl olsa Youtube ve yabancı filmler mi var diyoruz?”
“Yahut, her gün 2 milyar lira ödeyeceğimiz Sağlık Bakanlığı’ndan memnun muyuz? Yaşadığımız yerde yeterli sayıda doktor bulacağımıza, makul sürede randevu alabileceğimize, aylarca ameliyat sırası beklemeyeceğimize emin miyiz? Unutmayalım, bütçe, vatandaşın hayat kalitesini yükseltmek için yapılır. Ben, 2024 bütçesinde bu yaklaşımın izine rastlamadım.”
‘Üç haftada bir Çanakkale Köprüsü’nü faiz belasına kaybediyoruz’
Dalgın, 2024 bütçesinde faiz ödemeleri için ayrılan kaynağı 1915 Çanakkale Köprüsü ve TCG Anadolu gemisi ile mukayese ederek şu ifadeleri kullandı:
“Sayın Cumhurbaşkanı defalarca faize karşı olduğunu ifade etti. Oysa 2024 bütçesine baktığımızda ne görelim! 1,25 trilyon liralık faiz ödemesi! Her ay 100 milyar liradan fazla paranın çöpe gitmesi. Böyle milyar, trilyon deyince anlaşılmıyor. İftihar ettiğimiz 1915 Çanakkale Köprüsü’nün maliyeti 2,5 milyar avro. Bugünün parasıyla 75 milyar lira yapar. Yani üç haftada bir Çanakkale Köprüsü’nü faiz belasına kaybediyoruz! Bir başka gurur kaynağımız TCG Anadolu gemisi. Maliyeti 650 milyon avro. Yani yaklaşık 20 milyar lira. Bir diğer deyişle, haftada bir TCG Anadolu’yu çöpe atıyoruz! Yahut meşhur motorlu taşıtlar vergisi. Sadece üç haftalık faiz ödemesi kadar. Yazık günah değil mi?”
Burak Dalgın, konuşmasının devamında bütçe açığına dikkat çekti:
“2023 yılında giderlerin gelirlerden yüzde 33 fazla olması bekleniyor. 1 trilyon 600 milyar lira açık. Daha kötüsünü söyleyeyim: Devletimizin bütçesi faiz ödemelerinden önce bile 1 trilyon lira açık veriyor. Üstelik, hükümet bu tablonun 2024’te daha da katmerleneceğini söylüyor. Giderler yine gelirlerden yüzde 33 fazla. Bütçe açığı 1 trilyon lira daha artıyor ve 2 trilyon 600 milyar lirayı aşıyor. İki yakamız faiz ödemelerinden önce bile bir araya gelmiyor. Bütçesini denkleştiremezken kendi lüksünden taviz vermeyen aile reisi olur mu?”
‘Milletimizin vekili, orta direğimizin sesi olarak bütçe görüşmelerinde vatandaşımızın hakkını yüksek sesle dile getirmeye devam edeceğim’
Hükümetin 2024 merkezî yönetim bütçe teklifini değerlendiren Burak Dalgın, basın toplantısını şu sözlerle bitirdi:
“Meclisimize sunulan 2024 bütçesi; vergiyi alın teriyle çalışıp kazanan orta direğin sırtına yükleyen, milletimizin kaynaklarını faiz ateşine atan, mali disiplin yerine şatafattan tasarruf etmeyen bir kara deliktir.”
“Milletimizin vekili, orta direğimizin sesi olarak önümüzdeki süreçte yoğun bir mesaiyle yürütülecek olan bütçe görüşmelerinde vatandaşımızın hakkını yüksek sesle dile getirmeye devam edeceğim. Milletimizin alın teriyle kazandığı her bir kuruşun yine milletimize hizmet yolunda harcanması için mücadele etmeyi sürdüreceğim.”