Dolar 32,3312
Euro 34,7699
Altın 2.388,76
BİST 10.252,72
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 16°C
Hafif Yağmurlu
İstanbul
16°C
Hafif Yağmurlu
Cts 18°C
Paz 20°C
Pts 21°C
Sal 24°C

“Boğaziçili Öğrencilerin Yurtsuz Kaldığı” İddialarıyla İlgili Basın Açıklaması

“Boğaziçili Öğrencilerin Yurtsuz Kaldığı” İddialarıyla İlgili Basın Açıklaması
26 Temmuz 2023 20:16
114

HABERMAX.Bazı yayın organlarının kamuoyunu tarafsız bir yaklaşımla bilgilendirme amacından uzaklaşarak, Boğaziçi Üniversitesi yönetimini itibarsızlaştırmak amacıyla gündeme getirdiği “Boğaziçili öğrencilerin yurtsuz kaldığı” iddiaları ile ilgili kamuoyunu doğru bilgilendirme zorunluluğu doğmuştur.Fotoğraf açıklaması yok.

Boğaziçi Üniversitesi, lisans öğrenci sayısının üçte biri kadar yurt kapasitesiyle, İstanbul’daki diğer kamu üniversitelerine nazaran, öğrencilerine çok daha yüksek oranda barınma imkânı sağlamaktadır. Geçen sene Üniversitemizde yurt krizi olduğuna dair basında ve sosyal medyada kamuoyunu yanıltmaya yönelik çok sayıda haber çıkmış olsa da İstanbul dışından ve İstanbul’un uzak semtlerinden yurda başvuran öğrencilerimizin tamamı yurtlarımıza yerleştirilmiştir.

Fakat İstanbul’un artan deprem riski, öğrencilerimizin depreme karşı dayanıklı yurtlarda barınmasını acil ve öncelikli hale getirmiştir. Yıkıcı Kahramanmaraş depremlerinin ardından, ivedilikle Superdorm yurt binamızı güçlendirme, Kuzey Kampüs 1. ve 2. yurt binalarını yenileme çalışmaları başlatılmış, bunun sonucunda önceki yıllarda 4.000 olan yurt kapasitemiz, bu yıl 2.809’a düşmüştür.

Öğrencilerimizin güçlendirme çalışmalarından asgari düzeyde etkilenmesi adına Güney ve Kuzey Kampüste yer alan mevcut yurtlarımızın kapasiteleri artırılmaktadır. Ayrıca KYK ile yapılan görüşmelerimiz ile ek yurt kontenjanı alınması çalışmaları da sürmekte olup, mevcut kapasite artırımı çalışmaları ile birlikte 1200 civarında olan kapasite kaybımızın 500’ün altına indirilmesi hedeflenmektedir.

Kuzey Kampüsümüzde geçen sene inşaatına başlanan yeni yurdumuz, 700’ün üstünde yatak kapasitesine sahip olacaktır. Ayrıca Üniversitemizin vakfı BUVAKIF tarafından kampüsümüzün bitişiğinde iki yurdun inşaat çalışmaları başlatılmıştır. Bu çalışmaların tamamen sona ermesiyle Boğaziçi Üniversitesi birkaç yıl içerisinde yine tüm öğrencisinin barınma ihtiyacını, depreme karşı tam dayanıklı hale getirilmiş binalarda karşılayacak duruma gelecektir.

Üniversitemiz, mevcut lisans öğrencilerine şeffaf ve adil bir biçimde, kura ile yurt hakkı sunmaktadır. Kura kapsamı dışında tutularak öncelikli yerleşim hakkı olanlar, sadece üniversite sınavında dereceye girmesinden dolayı yurt bursu verilen öğrenciler, 2828 numaralı Sosyal Hizmet Kanunu kapsamında Devlet himayesinde bulunanlar ile %40 ve üzeri fiziksel engele sahip ve şehit veya gazi çocuğu olan öğrencilerdir. Ayrıca ailesi İstanbul dışında veya İstanbul’un uzak semtlerinde ikamet edip, Üniversitemize ilk kez bu sene kaydolacak öğrenciler de öncelikli olarak yerleştirilecektir.

Üniversitemizin mevcut lisans öğrencilerinden ailesinin ikametgâhı İstanbul’un Üniversiteye yakın ilçelerinde olan öğrencilerin başvuruları sıralamaya alınmamıştır. İstanbul’un Şile, Beylikdüzü, Esenyurt, Büyükçekmece, Arnavutköy, Çatalca, Silivri, Adalar gibi uzak ilçelerinde yaşayan öğrencilerin başvuruları ise sıralamaya dâhil edilmiştir.

Değerlendirmeye giren öğrenciler, başvuruda beyan ettikleri bilgi ve belgelere dayanarak hesaplanan sosyoekonomik puana göre sıralanmış ve kapasite sayısında yurtlara yerleştirilmiştir.

Sosyoekonomik puan, temelde aşağıdaki kriterlere göre hesaplanmaktadır:

a) Anne ve/veya babanın hayatta olup olmaması, medeni durumu ve çalışıp çalışmaması,

b) Hanenin toplam gelirinin aile fert sayısına bölünmesi sonucunda elde edilen fert başına gelirin, yoksulluk sınırının altında olup olmaması,

c) Üniversitede okuyan kardeşinin olup olmaması, varsa üniversitenin ailenin ikamet ili dışında olup olmaması,

d) Ailenin kirada ya da kendi evinde oturması,

Kahramanmaraş depremlerinin etkilediği ve olağanüstü hâl ilan edilen 11 ilde ikamet eden öğrencilerimiz için yukarıdaki kriterlere ek olarak puanlamaya yeni bir kriter eklenmiştir. Deprem bölgesinde konteyner ya da çadır kentlerde yaşamak zorunda kalan öğrenciler için ek puan verilerek barınma imkânı sağlanmıştır. Fakat ailesi deprem bölgesinde olduğu halde, çok yüksek gelir grubunda yer alan veya depremden asgari derecede etkilenen öğrenciler yerine, diğer bölgelerden gelen düşük gelir grubundaki öğrenciler öncelenmiştir.

Bu yıl 160. yılını kutlayan Boğaziçi Üniversitesi, barınma ve sosyal imkânlarını geliştirerek öğrencilerine daha iyi bir eğitim ortamı sağlamak için çalışmalarına aralıksız devam etmektedir. Üniversitemiz yönetimi, öğrencilerimize deprem güvenlikli binalarda hizmet sunmak için gerekli yatırımlar konusunda adımlar atmıştır.

Öğrencilerimizin barınma imkânı başta olmak üzere, üniversitemizle ilgili tüm sorulara 0 212 359 54 00 numaralı çağrı merkezinden ulaşılabileceğini de belirtmek isteriz.

Kamuoyuna saygı ile duyururuz.

Boğaziçi Üniversitesi Rektörlüğü

Paylaşın:
Objektif, tarafsız, şeffaf, hakaret olmadıkça her görüşe saygılı olmaya çalışıyoruz, sağı solu olmadan bütün siyasi haberlerinizi yayınları...
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

Mesaj Gönder
Merhaba, yayınlanmasını istediğiniz mesajınızı bize iletin, yayınlayalım.