Dolar 32,3788
Euro 34,7745
Altın 2.431,54
BİST 9.945,84
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 17°C
Az Bulutlu
İstanbul
17°C
Az Bulutlu
Sal 15°C
Çar 17°C
Per 19°C
Cum 18°C

BİRLEŞİK ARAP EMİRLİKLERİ, BM İKLİM DEĞİŞİKLİĞİ KONFERANSI COP28’E HAZIRLANIYOR

BİRLEŞİK ARAP EMİRLİKLERİ, BM İKLİM DEĞİŞİKLİĞİ KONFERANSI COP28’E HAZIRLANIYOR
2 Kasım 2023 15:19
132

HABERMAX.BAE Ankara Büyükelçisi Saeed Thani Hareb Al Dhaheri İstanbul’da düzenlenen BeforeCOP28 Zirvesi’nde yaptığı konuşmada: “Küresel iklim değişikliğinin büyüklüğü ve başta güney yarımküre olmak üzere tüm dünyadaki topluluklar üzerindeki etkileri küresel bir yaklaşım benimsenmeden çözüme kavuşturulamaz” dedi.


30 Kasım-12 Aralık 2023 tarihleri arasında Birleşmiş Milletler İklim Değişikliği Konferansı COP28’de gündeme gelecek çevrenin korunması ve iklim değişikliği riskinin azaltılmasına konularına yönelik ortak çabalar ile ilgili olarak Birleşik Arap Emirlikleri Ankara Büyükelçisi Saeed Thani Hareb Al Dhaheri tarafından “BeforeCOP Türkiye Zirvesi” gerçekleştirildi.

Cumhurbaşkanı Danışmanı ve Sıfır Atık Projesi Koordinatörü Sümeyra Merve Kılınç, BAE Dışişleri Bakanı Türkiye Özel Temsilcisi Sultan Bin Saeed Al Mansoori, İstanbul Üsküdar Belediye Başkanı Hilmi Türkmen, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı Dış İlişkiler Genel Müdürü Dr. Öztürk Selvitop, Tarım ve Orman Bakan Yardımcısı Ebubekir Gizligider, Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakan Yardımcısı Fatma Varank’ın da aralarında bulunduğu BAE ve Türk siyasetçi, sivil toplum kuruluşu temsilcisi, sanatçı ve iş insanının katıldığı toplantı Istanbul, Emaar Address Otel’de düzenlendi.

Toplantının açılış konuşmasını yapan BAE Ankara Büyükelçisi Saeed Thani Hareb Al Dhaheri bu konferansı, iklim değişikliğinin etkilerini ortadan kaldıracak küresel çabaları hızlandırmak ve toplumun çözümleri anlamasını ve çözüm odaklı olmasını sağlayarak Paris İklim Konferansı COP21’in ilk küresel değerlendirmesine hazırlık yapmak için bir fırsat olarak gördüklerini söyledi.

Büyükelçi Saeed Thani Hareb Al Dhaheri, “Birleşik Arap Emirlikleri Hükümeti geçtiğimiz Temmuz ayında, enerji dönüşümü, iklim finansmanının değişimi, yaşam ve geçim kaynaklarına odaklanma ve COP sürecinin tam kapsayıcılığı konularında hızlıca eyleme geçilecek iklim değişikliği konferansı çerçevesinde dört ayaklı bir strateji açıkladı. Küresel iklim değişikliğinin büyüklüğü ve başta güney yarımküre olmak üzere tüm dünyadaki topluluklar üzerindeki etkileri küresel bir yaklaşım benimsenmeden çözüme kavuşturulamaz. Adil iklim eylem planına işlerlik kazandırmak üzere COP28 Konferansı’nda tüm görüşler ve aktörler masada olacak. Adil iklim eylem planı gençlerin seslerine kulak kabartılmasını, karar verme süreçlerine katılımlarını ve onlara erişim imkanı tanınmasını teşvik ediyor. Bu bağlamda, COP28 Dönem Başkanlığı, Uluslararası Gençlik İklim Temsilci Programı’nın 100 genç temsilciden oluşan ilk grubunu belirledi. Bu gençler dünyanın en az gelişmiş ülkelerini, gelişmekte olan küçük ada devletlerini, yerli halkları ve azınlık grupları temsil ediyorlar.

Söz konusu bu alanlarda Birleşik Arap Emirlikleri’yle ortak bir vizyonu paylaşması nedeniyle özellikle dost Türkiye Cumhuriyeti’nin COP28 Konferansı’na aktif katılımını oldukça önemsiyoruz. Sayın Emine Erdoğan Hanımefendi’nin, çevresel çabaların geliştirilmesine şüphesiz önemli katkılarda bulunan “Sıfır Atık Projesi” başta olmak üzere, bu bağlamda öncülük ettikleri girişimleri takdir ediyoruz. Öte yandan, birkaç gün önce Sayın Emine Erdoğan Hanımefendi’nin katıldıkları, burada, İstanbul’da sürdürülebilir olan her şeyi teşvik etmek ve çevremizin tüm bileşenleriyle korunmasına katkıda bulunmak amacıyla “Herkes için sürdürülebilir kentsel geleceğin finansmanı” temasıyla düzenlenen basın toplantısına da değinmeden geçmek istemiyorum” dedi.

Büyükelçi Saeed Thani Hareb Al Dhaheri, konuşmasını sıra dışı küresel etkinliğe katılmak üzere herkesi BAE’ye davet ederek bitirdi.

Toplantıda bir konuşma yapan Cumhurbaşkanı Danışmanı ve Sıfır Atık Projesi Koordinatörü Sümeyra Merve Kılınç, “2019’da Sıfır Atık Yönetimi Sistemi Sayın Emine Erdoğan himayesinde yürürlüğe konuldu. Bu sayede 103 bin 600 kurum Sıfır Atık Sertifikası aldı. Sayın Emine Erdoğan’ın himayesindeki Sıfır Atık Projesi 432 milyon ağacı yok olmaktan kurtararak, ekonomimize 3,5 milyar dolarlık katkı sağladı. Hedefimiz 2060’a kadar tüm bu atıklardan kurtulabilmek” dedi.

Toplantıda BAE Dışişleri Bakanı Türkiye Özel Temsilcisi H.E. Sultan Bin Saeed El Mansoori, Üsküdar Belediye Başkanı Hilmi Türkmen, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı Dış İlişkiler Genel Müdürü Dr. Öztürk Selvitop, Tarım ve Orman Bakan Yardımcısı Ebubekir Gizligider, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakan Yardımcısı Fatma Varank da birer konuşma yaptılar.

Paylaşın:
Objektif, tarafsız, şeffaf, hakaret olmadıkça her görüşe saygılı olmaya çalışıyoruz, sağı solu olmadan bütün siyasi haberlerinizi yayınları...
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

Mesaj Gönder
Merhaba, yayınlanmasını istediğiniz mesajınızı bize iletin, yayınlayalım.