‘’BİLECİK MÜLAKATI SEVR ESARETİNE KARŞI MÜCADELENİN ADIDIR’’
Günün anlam ve önemini ifade eden bir açıklama yapan Başkan Şahin, ‘’Bilecik mülakatının Sevr esaretine karşı mücadelenin adı olduğunu belirterek, şunları kaydetti:
‘’ Eğer salgın ile ilgili önlemler olmasaydı bu açıklamayı Bilecik Tren Garı’nda yapıyor olacaktık. Çünkü tam 100 yıl önce bugün, şehrimizin tren garında Bilecik Mülâkatı adı verilen bir görüşme gerçekleşmişti.
Belediye başkanlığına seçildiğim günden itibaren Bilecik Mülâkatı’nı tarihsel önemine uygun bir şekilde kutlamayı önemsedim. Bu yıl, yâni mülâkatın 100’üncü yılında, arkadaşlarımdan bu önemli günü hakkıyla kutlamak için hazırlanmalarını istedim. Çalışmaya başladık ve belki de bugüne dek hakkıyla anlatılmadığından olsa gerek, pek çok hemşehrimizin bu görüşmenin önemini bilmediğini fark ettik. Bilecik Mülakatı, Sevr esaretine karşı Misak-ı Milli çerçevesinin yükselişinin başlangıcı. Bu görüşmeden bir ay sonra İnönü Muharebesi var. Yâni Kurtuluş Savaşı, eskilerin deyişiyle İstiklâl Harbi başlıyor.’’
‘’BİLECİK MÜLAKATI İLİMİZ TARİHİNDE BİR DÖNÜM NOKTASIDIR’’
Bilecik görüşmesinin ilimiz tarihindeki önemine değinen Başkan Şahin, açıklamasını şöyle sürdürdü:
‘’Bilecik Mülâkatı ilimiz tarihi için bir dönüm noktası. Çünkü, Mustafa Kemal Atatürk’ün önderliğinde gelişen Anadolu direnişi, işgalcilerin Osmanlı Devleti’ne dayattığı Sevr Anlaşmasını çöpe çeviriyor. Bilecik Mülâkatı, milli mücadelenin bir dönüm noktası. TBMM’nin hükmetme kararlılığını Dünya’nın önüne serdiği ve Sevr boyunduruğuna girmeyi reddettiğimiz tarihsel sürecin ilk resmi adımı. Bilecik Mülâkatı, yaygın kanının aksine, Atatürk’ün şehrimizi ziyaretinden çok daha fazlasıdır. Bu görüşme, Mustafa Kemal’in sadece askeri değil aynı zamanda diplomatik bir strateji dehası olduğunun açık kanıtlarından biri.
Bilecik Mülâkatı, işgal güçlerinin güdümündeki Osmanlı hükümetinin karşısında Türkiye Büyük Millet Meclisi’nin yükselişinin göstergesi. Esir başkent İstanbul karşısında, 3 yıl sonra kurulacak Türkiye Cumhuriyeti’nin başkenti olan Ankara’nın ilk diplomatik zaferi.’’ İfadelerini kullandı.
Bilecik Mülâkatı, aynı zamanda bir asır önce Bilecik halkının, Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşlarının başlattığı Milli Mücadeleye sahip çıkmasının da hikâyesi.
BİLECİK MÜLAKATININ ÖNEMİNİ GELECEK KUŞAKLARA AKTARMAYA ÇALIŞACAĞIZ’’
Açıklamasında Bilecik mülakatının önemini gelecek kuşaklara aktarmaya çalışacaklarını kaydeden Başkan Şahin; ‘’Bilecik Tren Garı’nda yapmayı planladığımız kutlamalar sokağa çıkma kısıtlamaları yüzünden gerçekleşemiyor. Ama bugünün anısını yaşatacak ve gelecek kuşaklara kalacak kültürel eserler bugün Bilecik ile buluşuyor. Bu özel günün bir logosu, işareti ya da amblemi olmazsa olmazdı. Bunun tasarlanmasını sağladık. Tasarımını bir Bileciklinin yaptığını da ayrıca belirteyim. Bunlar 5 Aralık 1920 – Bilecik Mülâkatı’nın 100’üncü Yılı’na özel tasarladığımız posta pulu ve özel gün zarfları. Her ikisi de 100’üncü yıla özel tasarlanan logoyu taşıyor. Bu pul ve zarflar bugün PTT şubelerinde dağıtıma çıkarak kullanıma sunuldu. Bilecik Şeyh Edebali Üniversitesi Öğretim Görevlisi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Taner Bilgin tarafından yazılan bu kitap Anadolu Yükselirken başlığını taşıyor. Bilecik Mülâkatı üzerine, bir kaç makale dışında bilimsel çalışmanın olmadığını düşünürsek bu kitabın ne kadar değerli bir eser olduğu anlaşılacaktır.
‘’KURULUŞUN ŞEHRİ’NE KURTULUŞUN ŞEHRİ SIFATI KAZANDIRILDI’’
Açıklamasında, Bilecik Mülakatı ile Kuruluşun Şehri Bilecik’e, Kurtuluşun Şehri Bilecik sıfatının kazandırıldığını kaydeden Başkan Şahin, ‘’
Bir anlamda “Kuruluşun Şehri” Bilecik’e “Kurtuluşun Şehri” sıfatının nasıl eklendiğini anlatan ve Bilecik Belediyesi’nin desteğiyle basılan bu eseri ben bir solukta okudum. Bu eserler dışında, Cumhuriyet Hattında Bilecik Mülâkatı başlığını taşıyan bir belgesel de bugün yayına giriyor. Tanınmış bir Bilecikli yönetmen olan Semih Dindar’ın hazırladığı bu eserin, Sevr tutsaklığına karşı Misak-ı Milli’nin yükseliş hikâyesini daha iyi anlamamızı sağlayacağını düşünüyorum.
Bilecik Mülâkatı’nın 100’üncü Yılı’nın şehrimize uğurlu olmasını temenni ediyorum. Mustafa Kemal Atatürk, silah arkadaşları ve bu vatan uğruna canlarını veren tüm kahramanlarımızı saygıyla anıyor, hazırlanan eserlerde emeği olan tüm bilim insanı, sanatçı ve çalışma arkadaşlarıma teşekkürlerimi iletiyorum.