HABERMAX. İstanbul (6 Mayıs 2025) – İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin (İBB) hayata geçirdiği yenileme projesiyle Beyazıt Meydanı, eski canlı ve özgün kimliğine yeniden kavuştu. Zamanla işlevini yitirerek otoparka dönüşen tarihi meydan, 6 Ekim 2022’de yapılan açılışından bu yana çeşitli kültürel ve toplumsal etkinliklere ev sahipliği yaparak kentin önemli bir buluşma noktası haline geldi.
2022’de yenilenmiş yüzüyle İstanbullulara kapılarını açan Beyazıt Meydanı, son üç yılda adeta yeniden doğdu. İBB’nin düzenlediği Türk Sanat Müziği konserlerinden mobil kitap fuarlarına, geleneksel enstrüman tanıtımlarından Filistin’e destek yürüyüşlerine, üniversite gençliğinin dayanışma etkinliklerinden Cumhuriyet’in 101. yılı özel hafıza turları ve bando konserlerine kadar pek çok farklı etkinliğe ev sahipliği yaptı. Bu etkinlikler, meydanı sadece kültürel üretimin değil, aynı zamanda toplumsal dayanışmanın da merkezi haline getirdi.
Yenileme Süreci ve Yapılan Çalışmalar
Önceki İBB yönetimi tarafından 2017’de başlatılan ancak 2019’da tamamlanması planlanmasına rağmen durdurulan yenileme çalışmalarına, Ekrem İmamoğlu başkanlığındaki İBB hız verdi. Avan projenin Koruma Kurulu tarafından 2021’de onaylanmasının ardından yoğun bir çalışma temposuyla yaklaşık 40 bin metrekarelik alanda alt yapı ve zemin döşeme işlemleri kısa sürede tamamlandı. Ordu Caddesi üzerindeki otopark kaldırılarak meydana araç girişi sınırlandırıldı. Böylece Bizans, Osmanlı ve Cumhuriyet dönemlerinin tanığı olan ve İstanbul’un ilk meydanı olarak bilinen Beyazıt Meydanı, herkes için erişilebilir, tarihi dokuyu koruyan ve yaşatan modern bir meydana dönüştürüldü.
Tarihi Dokuyu Yaşatan Tasarım
Yenileme projesi kapsamında Beyazıt’a özgü kent mobilyaları tasarlandı. Tarihi Çınaraltı ve Küllük kahve yapıları yeniden canlandırıldı. Meydanın zemininde, Osmanlı dönemi dokusunu hatırlatan hafif girintili taşlar kullanıldı. Farklı ölçeklerde sosyal buluşma alanları oluşturulurken, kent belleğinde önemli bir yere sahip olan ve 2017’de yıkılan iniş merdivenleri aslına uygun olarak yeniden inşa edildi. “Beyazıt Meydanı Kentsel Tasarım Projesi” ile meydana 15 farklı yönden akışkan giriş alanları tanımlanarak meydanın kentle bütünleşmesi sağlandı. Yaya yolları, anıtların daha iyi algılanabileceği seyir teraslarıyla yenilendi. Mevcut 174 ağaç korunurken, altlarında dinlenme alanları oluşturuldu ve projeyle birlikte yeni ağaçlar da dikildi.
Erişilebilirlik ve Yeni Sosyal Alanlar
Meydana ulaşımda önemli iyileştirmeler yapıldı. Kapalıçarşı Meydanı’ndan başlayan engelli erişim rampası, İstanbul Üniversitesi önünden geçerek Besim Ömer Caddesi’ne kadar uzanıyor. Yaklaşık 14 bin metrekarelik ana yaya alanında 10 dinlenme terası ve açık sınıf olarak da kullanılabilecek 3 “Avlu Akademi” oluşturuldu. Proje ile tarihi dokusu korunarak yeniden işlevlendirilen Beyazıt Meydanı, İstanbullular için yeniden önemli bir sosyal ve kültürel merkez haline geldi.